Üniversiteye ibadethane kompleksi
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Pazar, 20 Ocak 2013 08:05 tarihinde oluşturuldu
Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) kampüsünde, farklı dinlere mensup kişilerin ibadetlerini yapabileceği kompleks inşa edileceği bildirildi.
Müslümanlar, Süryani ile Yezidilere ait ibadethanelerin olacağı kompleks için ülke çapında tanınan mimarlar Mardin'de bir araya geldi. MAÜ Mimarlık Fakültesi'nde toplanan mimarlar, ibadethanenin nasıl yapılacağı konusunda görüş alışverişinde bulundu.
MAÜ Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, gazetecilere yaptığı açıklamada, Müslüman, Hristiyan ve Yezidilere ait ibadethanelerin yer alacağı kompleks kurmayı amaçladıklarını söyledi.
Omay, şöyle konuştu:
''Kampüsteki fakülteleşme devam edecek. Bu kadar öğrenci ve personeli buraya yerleştirdikten sonra doğal olarak bu insanların ibadetleri de söz konusudur. Hem simgesel hem de fonksiyonel olarak artık kampüste bir cami inşaatının zamanı geldi. Hem Mardin'in kadim tarihiyle ilişkili bir cami yapılması hem de bunun işlevsel olması lazım. Doğrudan bir taklit olmasını arzu etmiyoruz. Ama şüphesiz kadim Mardin tarihinden unsurları temsil etmesi ve taşımasını, aynı zamanda modern Türkiye Cumhuriyeti'nin ögeleri ile mezc olan bu sentez içerisinde işlevsel bir yapı olmasını arzu ediyoruz. Bunun yanında caminin müştemilatı içerisinde bir ibadet kompleksinde kentin çok dinliliğini temsil eden, aynı zamanda Hristiyan vatandaşlarımızın ibadetlerini yapabilecekleri bir kilise ile kadim şehir Mardin içerisinde dini bir topluluk olarak yer alan bir Yezidi inancının 'Yezidi Kürt' alanını da bu mabet kompleksi içinde kurmayı planlıyoruz.''
Bu kapsamda Türkiye'nin tanınmış mimarlarını Mardin'e davet ettiklerine değinen Omay, ''Bu genel felsefe içerisinde Türkiye'nin çok önemli 5 mimari ofisinin mimarlarını Mardin'e davet ettik. Mimarlık Fakültesi öncülüğünde bu temel felsefe içerisinde bir istişare, bir tartışma ve hayırlısıyla bu ibadet kompleksinin başta cami olmak üzere nasıl bir yol çizeceğiz bugün bu konuda bir çalışma yapacağız'' diye konuştu
Prof. Dr. Omay, Mardin'in ruhunu yansıtan bir yapı içinde olduklarını ve buna adım adım ilerlediklerini sözlerine ekledi.
Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Tanyeli ise kampüste yapılacak olan ibadethanenin Mardin'in eski dinsel gruplarının anılarını çağrıştıran bir boyutta olmasının amaçlandığını belirterek, şunları söyledi.
''Öncelikle bir camiden oluşacaktır. Ancak camiyle sınırlı değil, aynı zamanda Mardin'in eski etno dinsel gruplarının anılarını da çağrıştıran bir boyutunun da olması amaçlanıyor. Dolayısıyla Süryanileri ve Yezidileri de gündeme taşıyan kompleksin gerçekleştirilmesi düşünülüyor. Bu amaçla da bir grup mimarın proje önerileri hazırlamaları ön görüldü. İbadethane kompleksinin neler içereceği ve ana mekanı oluşturan caminin nasıl olması gerektiği üzerine bir toplantı gerçekleştireceğiz.''
Amaçlarının genel anlamda ibadethanenin nasıl olacağı üzerine olduğunu, ukalaca tartışma yapma niyetinde bulunmadıklarını dile getiren Tanyeli, Türkiye'de ilk defa böyle bir çalışmanın yapıldığını kaydetti.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
3 ve 4. Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumları kapılarını açmaya hazırlanıyor
-
‘Kadın eğitimcilerin liderlik ettikleri okullarda başarı oranları artış gösteriyor’
-
‘Geleceğin eğitiminde kadınlar sistemin şekillendiricileri ve dönüştürücüleri olacak’
-
‘Bakanlığın destekleyici politikalarıyla eğitimde kadın yönetici sayısı artıyor’
-
Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevinden ayrıldı
-
Final 45. yılında eğitimin geleceğini şekillendirmeye devam ediyor
-
DAS Akademie, insan kaynakları uygulamaları ile fark yaratıyor!
-
Özel okullarımızın sesi duyulmalı, haklı taleplerimiz değerlendirilmeli!
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak
-
Eğitimin farklı ‘SES’leri Antalya’da buluştu