banner

Öğretmen adaylarına alan müjdesi!




Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, öğretmen yetiştiren kurumlarda eğitim almak isteyen adayların, öğretmen talebine ilişkin verileri elektronik ortamda görülebileceği yeni bir sistemin hayata geçireleceğini belirtti

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Öğretmen istihdam Projeksiyonları Stratejileri ve Sistemlerini Geliştirme Projesinin tamamlanmasıyla birlikte öğretmen yetiştiren kurumlarda eğitim almak isteyen adayların, yıllarca alan itibariyle ihtiyaç duyulabilecek öğretmen talebine ilişkin projeksiyonları elektronik ortamda görebileceğini belirterek, bu bilgilere dayalı olarak adayların kariyer planlarını yapma imkanı bulabileceğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bakanlığının İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü tarafından Ankara Plaza Otel’de düzenlenen “Öğretmen İstihdam Projeksiyonları Stratejileri ve Sistemlerinin Geliştirilmesi Projesi” çalıştayına katıldı. Çalıştayda bir konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Öğretmen İstihdam Projeksiyonları Stratejileri ve Sistemlerinin Geliştirilmesi Projesi’nde gelinen son durum hakkında bilgi paylaşımında bulunmak ve projenin en önemli çıktılarından birisi olacak strateji belgesine nihai şeklinin vermek amacıyla çalıştay düzenlendiğini söyledi.

Avcı, “Bakanlığımızın çalışmalarını sürdürdüğü ve daha önce kamuoyunda tartışılan Ulusal Öğretmen Strateji Belgesi taslağında, her sınıfa en nitelikli öğretmenin ulaşması sağlamak amacla öncelikle nüfus birimini esas alarak eğitim kademelerinin temelinde alan bazında orta ve uzun vadeli öğretmen ihtiyacı projeksiyonunun yapmalı ve bu projeksiyonun başta Yüksek Öğretim Kurulu olmak üzere bütün Türkiye kamuoyu ile paylaşmalıdır, stratejisine temel oluşturan çalışmanın sonuçlarını bu çalıştayda değerlendirme imkanı buluyoruz” dedi.

2023 yılına kadar ihtiyaç duyulacak öğretmen sayıları belirlenecek

Türkiye’de önceki yıllarda meslek alanında arz-talep istihdam dengesi kurulamadığı gibi öğretmenlik mesleğinde de arz-talep istihdam arasında ciddi uyumsuzlukların meydana geldiğini belirten Avcı, bazı öğretmenlik alanları, öğretmen talebinin karşılanamadığını ve bu ihtiyacın başka öğretmen alanlarından istihdam edildiğini kaydetti. Bazı alanlarda neredeyse hiçbir öğretmen talebinin olmadığını sözlerine ekleyen Avcı, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu durum öğretmen iş gücü piyasasında ciddi sorunlara yol açmıştır. Bakanlığımız İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’nün başlattığı Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen İstihdam Projeksiyonları Stratejileri ve Sistemlerinin Geliştirilmesi Projesi’yle öğretmen istihdamında yaşanan arz ve talep uyumsuzluğunu gidermeye yönelik bilimsel temelli bir çalışma yürütülmektedir. MEB-İKOP olarak kısaca isimlendirdiğimiz proje çalışması Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Gazi Üniversitesi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi gibi seçkin üniversitelerimizden akademisyenlerin katkılarıyla gerçekleştirilmektedir. 31 Ekim 2011 tarihinde çalışmalarını başlattığımız proje temel eğitim ve orta öğretim kademesinde kamu ve özel okullarda 2023 yılına kadar ihtiyaç duyulacak öğretmen sayılarını alanlar bazında bilimsel yöntemlerle tespit etmeyi amaçlamaktayız. Proje kapsamında hazırlanacak öğretmenler arz ve talep projeksiyonlarıyla Bakanlığımız 2023 vizyonu çerçevesinde Ulusal Öğretmen İstihdam politikasını hazırlayarak öğretmenlik mesleğini ilişkin insan kaynakları politikasını ortaya koyacak. Projede geliştirilmekte olan Bilişim Teknolojileri Sistemle uzun vadeli projeksiyonlar yapılabilecek ve öğretmen yetiştiren fakültelerimiz bilgiye dayalı planlama ve yönetim imkanına kavuşacak. Eğitim tüm kademelerinde devlet okulları ve özel okullarda istihdam edilecek öğretmen sayılarına göre üniversite öğretmenlik program kontenjanları belirlenecek, arz-rasyonel verilere göre şekillendirilebilecektir.”

“2012-2023 yılları arasında okul çağı nüfus projeksiyonları hesaplandı”

Proje kapsamında bugüne kadar öğretmen arz ve talebini etkileyen belli başlı değişkenlerin incelendiğini, bu değişkenlere ilişkin sayısal verilerin ilgili kurumlarla değerlendirildiğini ifade eden Avcı, “Bu verilerin düzenli ve sürekli teminine imkan vermek amacıyla bu kurumlarla ortak çalışmalar başlatılmıştır. Öğretmen arz ve talebin belirlenmesinde etkili olan faktörleri incelemek ve sonuçlarını öğretmen arz-talep projeksiyonlarını yansıtmak amacıyla okul çağında meydana gelen değişimin incelenmesi gerekli görülmüş ve Türkiye’de ilk defa Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü uzmanlarının katkısıyla 2012-2023 yılları arasında il, şehir, köy ve cinsiyet ayrıntısında tekli yaşlarda okul çağı nüfus projeksiyonları hesaplanmıştır. Ülkemizdeki öğretmen istihdam trendleri ve 10 yıl boyunca yapılan öğretmen atamaları incelenmiş, istihdamı etkileyen tüm politikalar ve bu politikaların sonuçları değerlendirilmiştir. Bakanlığımızdaki bütün öğretmenlerin alanlarına göre istihdam durumları talebin yetersiz olduğu alanlarda, diğer alanda ikame oranları, öğretmen alanlarının genişleme ve daralma durumları, mezun olan alanla çalışılan alan arasındaki uyum incelenmiştir. Son 10 yılın verileri kullanılarak hizmet alanları, il ve hizmet bölgeleri arası, isteğe bağlı, özür durumu, görev değişliği, kurumlar arası nakil ve emeklilik durumuna bağlı öğretmen hareketleri ayrıntılarıyla incelenmiştir. Göçün okul çağı nüfusuna ve eğitim sisteminin diğer bileşenlerine etkisi en çok göç alan ve göç veren illerde yapılan göç çalıştaylarıyla değerlendirilmiştir. Proje çalışması kapsamında OECD Öğretmen İstihdam modeli temel alınarak öğretmenlik mesleğini ve istihdamını düzenleyen mevcut yasal düzenlemelere uygun bir biçimde öğretmen istihdam projesinin modeli geliştirilmiştir” diye konuştu.

“Adaylar ihtiyaç duyulan öğretmen alanlarını görebilecek”

Projenin tamamlanmasıyla birlikte öğretmen yetiştiren kurumlarda eğitim almak isteyen adayların yıllarca alan itibariyle ihtiyaç duyulabilecek öğretmen talebine ilişkin projeksiyonları elektronik ortamda görebileceğini vurgulayan Avcı, bu bilgilere dayalı olarak adayların kariyer planlarını yapma imkanları bulabileceğini söyledi. Projede ilk verilerin ortaya çıkmasıyla birlikte eğitim fakültelerinde ilgili bölümlere yönelik taleplerde değişiklikler gözlendiği kaydeden Avcı, “Bunun dışında kullanıcılar kurulacak bilişim sistemi üzerinde şuanda çalışmaları sürdürülen öğretmenlik alanlarıyla ilgili öğretmen yeterlilik bilgilerine de ulaşabilecekler. Bakanlığımız bu projeyle insan kaynakları planlamasını etkili ve verimli bir şekilde yaparak beşeri sermayenin gelişmesine katkıda bulunacak ve kamu kaynaklarını daha etkili ve verimli kullanımını sağlayacak” diye konuştu.

Konuşmasının ardından Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın “Hayatımda ilk defa bu kadar ciddi bir konuşma yaptım” demesi üzerinde salonda gülüşmeler oldu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.