banner

Türkiye’de öğretmen başına kaç öğrenci düşüyor?




TÜİK, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yaptığı araştırmada Türkiye'de öğretmen başına düşen örenci sayılarını açıkladı. Buna göre ilkokulda öğretmen başına düşen öğrenci sayısının en yüksek olduğu bölgenin 25 öğrenciyle İstanbul bölgesi olduğu belirtildi.

2012-2013 öğretim yılında geçilen 4+4+4 eğitim sisteminde eğitim kademesine göre öğretmen başına düşen öğrenci sayısının ilkokulda 20, ortaokulda 19, ortaöğretimde ise 16 olduğu görülüyor. İlkokul ve ortaokulda derslik başına 30, ortaöğretimde ise 31 öğrenci düşüyor.

Özel günlerde, günün önemine atfen özel yayın ya da haber bülteni hazırlayan TÜİK, "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" çerçevesinde çocuk nüfus (0-17 yaş) için bir çalışma yaptı. Haber bülteninde, çocuk nüfusun mevcut ve gelecekteki demografik yapısı ile sağlık, aile yaşamı gibi sosyo-ekonomik özelliklerine yer verilirken, eş zamanlı çıkarılan "İstatistiklerle Çocuk, 2012" kitabında çocuk nüfusa yönelik ayrıntılı tablolar kullanıcılara sunuldu.

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 1. Düzey ve eğitim seviyesine göre öğretmen ve derslik başına düşen öğrenci sayıları incelendiğinde, ilkokulda öğretmen başına düşen öğrenci sayısının en yüksek olduğu bölgenin İstanbul bölgesi (öğretmen başına 25 öğrenci), en düşük olan bölgenin Ege Bölgesi, Batı ve Doğu Karadeniz bölgeleri (öğretmen başına 16 öğrenci) olduğu görülüyor. Ortaokulda ise öğretmen başına düşen öğrenci sayısının en yüksek olduğu bölge İstanbul bölgesi (öğretmen başına 25 öğrenci), en düşük olduğu bölge ise Doğu Karadeniz Bölgesi (öğretmen başına 14 öğrenci) olarak dikkati çekiyor.

İlkokul ve ortaokulda, İstanbul bölgesi derslik başına düşen 43 öğrenci ile en kalabalık, Batı ve Doğu Karadeniz bölgeleri ise derslik başına düşen 22 öğrenci ile en az öğrenci sayısına sahip bölgeler olarak öne çıkıyor.

Çalışan çocuklar

Ekonomik faaliyette bulunan 6-17 yaş grubundaki çocukların istihdam oranı 2012 yılında yüzde 5,9 olarak gerçekleşti.

Çocukların yüzde 49,2'si ev işlerinde faaliyette bulunurken, yüzde 44,9'u çalışmıyor. İstihdam oranı, 6-14 yaş grubunda yüzde 2,6 iken 15-17 yaş grubunda yüzde 15,6'ya çıkıyor. 6-17 yaş grubundaki erkek çocuklarda istihdam oranı yüzde 7,9 iken kız çocuklarda bu oran yüzde 3,7'ye geriliyor.

Çocukların yüzde 91,5'i okula devam ederken, yüzde 8,5'i okula gitmiyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.