banner

Pandemi ve Sağlıklı Okul




Adem Durmuş - Kavram Eğitim Kurumları Genel Müdürü

adem_durmus_eylul_2021Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de pandemi ile beraber birçok alanda değişim yaşadık. Bu alanlardan biri de eğitim oldu. Eğitim sektörü hızlı bir ivme ile değişim yaşadı. Asıl mesele bugünden itibaren okullarımızda sağlıklı okul ortamı sağlamaktır. Sağlıklı okul denildiğinde akla fiziksel sağlık gelse de okul sağlığı öğrencinin ve öğretmenin okula uyumunu gerektiren birçok paradigmayı içinde barındırır. Pandemi döneminin oluşturduğu gereksinimlerin (sosyal mesafe, maske, hijyen) yanı sıra sağlıklı okulu oluşturan diğer etkenlere de dikkat etmek ve uygulamak gerekir.
Öğretmenlerin ve öğrencilerin uzaktan bağlanarak gerçekleştirdikleri, mekândan bağımsız derslerin hemen ardından okula dönüş öğrenci ve öğretmenler için yeni bir dönemi açtı.Bu yeni dönemi iliklerimize kadar hissedeceğimiz süre ise akademik yılın ilk ayları olacaktır. Öncelikle, öğretmenler ve öğrenciler okula gelmeye başladığında eğitim başladı kabul edemeyiz. Eğitim öğretmen ve öğrencinin okula uyumu ve okul kültürüne dönüşü tamamlandığında sağlanabilir. Bu elbette birkaç gün içerisinde olacak bir şey değildir, süreç içerisinde öğretmenlerin öğrencilere desteği ile sağlanacaktır.

OKUL GÜNLÜĞÜ
Okula başlayan çocuk için evin yerini okul, anne-babanın yerini öğretmen almaktadır. Okula uyum sürecinde bu ilişkilerin önemi unutulmamalıdır. Okul dönemi başında, çocuklara okulu, arkadaşlarını ve öğretmenini tanıtarak onları okula alıştırmayı sağlamak yapılacak çalışmaların başında gelmektedir. Evde kaldığı süreç içerisinde anne ve babasından veya varsa aile büyüklerinden akademik destek almaya alışan öğrenciler, yüz yüze eğitim ile beraber akademik desteği yüz yüze öğretmenlerinden almaya başlayacaklar; aileden bağımsız aktiviteler ile okul günlüğü geliştireceklerdir. Aynı zamanda gün içerisindeki kişisel ihtiyaçlarını ailesi aracılığı ile karşılayan öğrenciler, yüz yüze eğitim ile birlikte tüm ihtiyaçlarını öğretmenleri ve arkadaşları ile karşılayacaklardır. Yemek yeme, tuvalet ihtiyacını karşılama, oyun oynama, ders çalışma ve iletişim kurma örnek olarak verilebilir. Mekân değişikliği ile beraber, kişisel ihtiyaçlar için iletişim kuracakları ve bu ihtiyaçlara yönelik davranışları okula bağlı kazanacakları yeni bir döneme giriyoruz.
Evde kaldıkları süreç içerisinde ev ortamında gerçekleştirildikleri günlük aktiviteleri öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz süreç içerisinde okulda yapmaya başlayacaklardır. İşte tam da bu noktada okula uyum etkinlikleri ile öğrencileri ve öğretmenleri desteklemek gerekiyor. Öğrenciler hakkında akademik gözlemden önce onların okula uyumunu sağlayacak davranışlar gözlemlenmelidir. Öğrenci ile kurulacak iletişim ağı ve rehberlik servisinin yapacağı çalışmalar ile öğrencinin okuldaki ihtiyacının ne olduğu saptanmalıdır. Güven, aile özlemi, ev rahatlığının aranması, korku gibi duygular karşımıza çıkabilir. Öğrenci ve öğretmen motivasyon eksikliği yaşanma ihtimalinin yüksek olduğu bilinmeli ve bu yönde çalışmalar yapılmalıdır.
Biz Kavram Eğitim Kurularında, öğrenicilerimiz ile yaz döneminde yapmış olduğumuz okula hazırbulunuşluk çalışmaları ile onların okul ile olan fiziksel temaslarından önce veriler topladık. Bu veriler ışığında okul açılış tarihinden itibaren yapılabilecek etkinlikleri ve çalışmaları kurguladık. Bu çalışmaların uygulanabilirliği ve bireysel olarak öğrencilere uygunluğunu saptadık. Sonuç olarak öğrencinin okula ayak basmasından önce ve sonra diye iki veri analizi ile yola koyulduk. Okula sağlıklı uyum sağlamak istiyorsak mutlaka öncelikli hedef akademik hedeften önce psikolojik uyum olmalıdır.
Öğrencilerin okula sağlıklı dönüşünü sağlamak için (PEDEP) psikolojik ve eğitsel destek programını geliştirdik. Bu program ile öğrencilerin Covid kaynaklı yaşanan psikolojik olumsuzluklarını, yaşamsal kaygılarını ve eğitimsel eksikliklerini kapatmayı hedefliyoruz.

ETKİN ÖĞRENME ORTAMI
Etkin öğrenme tanım olarak düz anlatım tekniğinin terk edildiği ve öğrencinin interaktif aktiviteler ile etkin olmasını, derslerde paydaş olmasını sağlayan bir öğrenme modelidir. Biz Kavram Eğitim Kurumlarında etkin öğrenme modelinin kapsamını, pandemi ile evden eğitim alan öğrencilerimiz için genişleterek modelin içerdiği iletişim başlığına odaklandık. Uzaktan eğitim süresinde öğrencilerimizin, iletişim kanalını kullanarak çeşitli çalışmalar sayesinde okul ile birlikteliğini sağladık. Aynı şekilde, bu çalışmalar, yüz yüze eğitimde de devam edecektir.Kendini rahatça ifade edebilen ve akademik ihtiyaçlarının yanı sıra kişisel ihtiyaçlarını okul ortamında dile getirebilen öğrenci profilioluşturma projemiz etkin öğrenme modeli uyarlamamız ile hayat buluyor.
Öğrencinin etkin olduğu sınıf ve okul ortamı oluşturmak, iletişimin gücü ile mümkün hale geliyor. Bu sebeple eğitim kurumları yüz yüze eğitimin başladığı bu yeni dönemde öncelikli olarak öğrenci okul sağlığını iletişim ağları kurmayı hedefleyen ve uygulanabilirliği olan okul ve sınıf etkinlikleri ve çeşitli çalışmaları ile sağlayabileceklerini düşünüyorum. Okula uyumun sağlanmaya çalışıldığı bu dönemde bizlere en çok yardımcı olacak olanında öğrencileri bütünsel olarak değerlendirmek gerektiğine inanıyorum.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.