Cezaevinde hazırlanıp üniversiteyi kazandılar




Başkentte hükümlü 5 genç, cezaevinde hazırlanıp yaklaşık 2 milyon öğrenciyi geride bırakarak üniversite sınavını kazanmayı başardı.

Cezaevlerinde hükümlü çocukların şartlarını iyileştirmeye çalışan Adalet Bakanlığı, Sincan Ceza İnfaz Kurumları kampüsünde hüküm almış çocukların kampüs dışındaki okullarda yaşıtlarıyla eğitim görmesine olanak sağlayan farklı bir program uyguluyor.

Çocuk Eğitimevi’nde çeşitli suçlardan hüküm giymiş yaklaşık 120 çocuk tutuluyor. Herhangi bir ayrım gözetmeksizin kuruma kabul edilen çocuklara, yeteneği ve yaşına uygun eğitim programları uygulanıyor.

Hükümlü çocuklara, alanında eğitimli sosyal hizmet uzmanları rehberlik ediyor. Uzmanlar, çocuklar için en iyi eğitim kurumlarını belirleyip çocukları yönlendiriyorlar. Hükümlü çocuklar,  sabah cezaevinden çıkıp tıpkı yaşıtları gibi okula gidiyor, akşam tekrar cezaevine dönüyorlar. Çocukların hükümlü olduğunu okuldaki hiçbir arkadaşı bilmiyor. Eğitimevi’nde tutuklu çocuklardan 44'ü açık liseye devam ediyor, 34 çocuk ise çıraklık eğitimi alıyor.

Sosyal hizmet uzmanları, üniversite hayali kuran hükümlü çocuklara da yardımcı oluyor. Bu yıl LYS'ye hazırlanan hükümlü 5 genç, yaklaşık 2 milyon öğrenciyi geride bırakarak üniversite sınavını kazanmayı başardı.

Hayali öğretmen olmak

Eğitimevinde tutuklu bulunan gençlerden B.Ş, Ankara'da bir üniversitenin eğitim fakültesini kazandı. Sosyal bilgiler öğretmenliği bölümünü tercih eden B.Ş'nin en büyük hayali öğretmen olmak. Cezaevine ilk geldiğinde kendini çok kötü hissettiğini, o günleri hatırlamak bile istemediğini anlatan B.Ş, üniversiteyi kazanmasının tutuklu diğer arkadaşlarına örnek olduğunu belirtiyor.

Ailesinin de kendisine destek verdiğini aktaran B.Ş, "Öğretmenlik çok kutsal bir meslek. Bu mesleğin gereğini yerine getireceğime inanıyorum. Benim de öğrencilerim olacak ve onları en iyi şekilde hayata hazırlayacağım. Çok mutluyum" ifadesini kullandı.

"Anıtkabir'e gitmemiştim, burada gittim"

Gazi Üniversitesini kazanan U.Ö. ise liseyi cezaevinde bitirdiğini ve öğretmenlerinin desteğiyle hazırlandığı üniversite sınavını kazandığını belirtti. Mühendis olmak istediğini belirten U.Ö, "Eğitimevindeki sosyal imkanlar da bizleri motive etti. Hayatım boyunca Anıtkabir'e gitmemiştim burada gittim. Çanakkale'ye gittik. Pikniğe, havuza gidiyoruz. Burası cezaevi değil, eğitimevi, okul" dedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.