banner

Hem zorlu beyin ameliyatlarını hem de büyük hedefleri olan bir üniversiteyi yönetiyor: Prof. Dr. M. Necmettin Pamir




1997 yılından bu yana beyin cerrahı olarak görev yaptığı Acıbadem Sağlık Grubu’nun üniversite ile akademik alana adım atmasında büyük rol oynayan ve kuruluş yılı olan 2007 yılından bu yana Acıbadem Üniversitesi’nin rektörlüğünü üstlenen Prof. Dr. M. Necmettin Pamir, ameliyathaneler ile rektörlük koltuğu arasında mekik dokuyor.

Prof. Dr. M. Necmettin Pamir, yoğun temposuna rağmen ameliyatlarını hiç aksatmadığının da altını çizerek, rektör olduktan sonra iki uluslararası kitap yazdığını söylüyor. Kendini ‘tipik bir rektör yerine daha çok iyi bürokrat’ olarak tanımlayan Pamir, “Acıbadem Üniversitesi’ni yayınlarıyla, araştırmalarıyla, öğrencileriyle dünya çapında önemli bir noktaya taşımak en büyük hayalim” diyor.

Çocukluğundan beri hayalini kurduğu cerrahlık mesleğinde deneyimlerini dünyayla paylaşan, başarılı kariyerine bir de rektörlük ünvanını ekleyen Prof. Dr. M. Necmettin Pamir, Acıbadem Sağlık Grubu Vakfı tarafından kurulan sağlık bilimleri odaklı Acıbadem Üniversitesi’nin Kurucu Rektörlüğü görevini sürdürüyor.

1953 yılında Lefkoşa’da doğan, öğrenim hayatını ise Türkiye’de devam ettiren Prof. Dr. Pamir, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden 1976 yılında mezun olmuş. İhtisasını Hacettepe Üniversitesi’nde tamamlayan Pamir, 1981 yılında ise Nöroşirurji Uzmanı titrini almış. Yurtdışı deneyimlerinin ardından 1985 yılında doçentlik ünvanını alan Pamir’in kariyerindeki dönüm noktalarından biri de Marmara Üniversitesi’ne adım atmasıyla gerçekleşmiş. 1986 yılında Marmara Üniversitesi’nde yeni kurulan Nöroşirurji Anabilim Dalı Başkanlığına atanan Pamir, 1991 yılında Profesör olmuş. 1992 yılında aynı üniversitenin Nörolojik Bilimler Enstitüsü Müdürü de olan Pamir, her iki görevini 2007 yılına kadar sürdürmüş. Aynı yıl yaklaşık 10 yıldır bağları olduğu Acıbadem Sağlık Grubu’nda aktif olarak çalışmaya başlayan Pamir, Grubun birikimini yükseköğretime taşımasına önemli katkılar sunan isimlerin başında geliyor. 2000 yılından itibaren Grubun üniversite kurma projesini üstlendiğini söyleyen Pamir, rektörlüğün ise tamamen tesadüfi olduğunu anlatıyor. “Kariyerim boyunca idari görevlerden ziyade mesleğimi hep ön planda tuttum. Ancak üniversite çalışmaları üstlendiğim için doğal olarak benim rektör olmam gerektiği düşünüldü” diyen Pamir, rektörlüğün hayallerini gerçekleştirmek için bir fırsat olduğunu aktarıyor. Pamir sözlerini şöyle sürdürüyor: “Anabilim dalını yönetmek daha teknik ve kurallara bağlı bir işti. Rektörlük ise daha diplomatik, politik ve benim karakterimle de çok fazla uyuşmayan bir koltuk aslında. Mesleğimi ön planda tutarak çalışmalarımı sürdürüyorum ama rektör ünvanımla büyük hedefler için önemli adımlar atabilmem de büyük bir mutluluk veriyor açıkçası…”

“Mesleki anlamda hedeflediğiniz noktada mısınız?” diye sorduğumuz Prof. Dr. Necmettin Pamir şu yanıtı veriyor: “Marmara Üniversitesi’nde Nöroşirurji Anabilim Dalı’nı kurduğumuzda bu anabilim dalı herkes tarafından daha tanınmıyordu bile… Aradan geçen 25 yılda ise Türkiye’de haklı bir konuma geldi. Bu başarıda verilen hizmetlerin, yapılan araştırmaların, bilimsel yayınların çok büyük rolü oldu. Aynı zamanda benim bir profesör olarak dünyadaki tanınmışlığım arttı ve birçok akademik oluşumda bir bölümü hala devam eden üst düzey görevleri üstlendim. Bugün Acıbadem Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümü de son derece haklı bir üne sahip. Çok sayıda üniversiteden daha fazla ameliyat yapıyoruz. Bunda ekibinde büyük rolü var tabii… Öte yandan Acıbadem Üniversitesi olarak da geçen yıl ilk mezunlarımızı verdik. Mezuniyet töreninde çok duygulandım, mutlu oldum. Tüm bu gelişmeler açısından değerlendirdiğimde mesleki açıdan hedeflediğim noktada olduğumu rahatlıkla söyleyebilirim.”

Acıbadem Üniversitesi Rektörü olarak öğrencileri ile olan ilişkilerini de değerlendiren Pamir, üniversitedeki her öğretim üyesinin olduğu gibi kendisinin de sorumlu olduğu iki öğrencisi olduğunu söylüyor. Öğrenci temsilcileriyle de vakit buldukça konuştuğunu aktaran Pamir, “Öğrencilerin geri bildirimlerinin çok önemli olduğuna inanıyorum. Tabii ki bu her söylediklerini yapacağımız anlamına gelmiyor. Ama onların isteklerine ve eleştirilerine kulak vermenin sistemin daha da iyileştirilmesinde büyük rolü var” diye konuşuyor.

 

Sağlık bilimleri ekseninde büyüyeceğiz

2012-2013 akademik yılında Ataşehir’de inşaatı süren kampüsüne taşınmayı planlayan Acıbadem Üniversitesi’nin Kurucu Rektörü Prof. Dr. M. Necmettin Pamir üniversitenin vizyonunu ise eğitim ve öğretimde mükemmeliyet düzeyi yüksek, sosyal açıdan donanımlı, etik değerlere önem veren çağdaş yenilikçi ve öncü uygulamalarla hür düşünceyi yaşatan Türkiye’ye model oluşturan ve dünyada referans gösterilen bir akademik kurum olarak ifade ediyor.“Zaten sağlık sektöründe olduğumuz ve bu konuda çok iyi bir seviyeye geldiğimiz için üniversitemizin en temel ayrıcalığı sadece sağlık bilimleri alanında odaklaşmasıdır” diyen Pamir, hekimlikten teknikerliğe kadar çeşitli dallarda çok iyi bir akademik kadroya, çok iyi bir altyapı ve laboratuvar olanaklarına sahip, araştırmanın üst düzeyde yapıldığı bir kurumda eğitim ve öğretim görmelerinin mezunlarını ayrıcalıklı yaptığını söylüyor. Acıbadem Üniversitesi’nin yılsonuna kadar Ataşehir’deki yeni kampüsüne taşınacağının da bilgisini veren Pamir, yeni kampüsle beraber yeni bölümler ve fakülteler de açacaklarını söylüyor. Pamir, “Sağlık Bilimleri Fakültesi içerisinde; Beslenme ve Diyetetik, Çocuk Gelişimi Bölümleri, Fen Edebiyat Fakültesi içerisinde; Psikoloji ve Moleküler Biyoloji bölümlerinin açılması, Diş Hekimliği Fakültesi ve Eczacılık Fakültelerinin açılması, Mühendislik Fakültesi içerisinde; Bilgisayar Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği bölümlerinin yanı sıra Doku Mühendisliği, Enzim Mühendisliği, Biyomedikal Mühendisliği ve Genetik Mühendisliği bölümlerinin açılması, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde Elektronörofizyoloji, Yaşlı Bakımı, Perfüzyon, Tıbbi Dozimetre, Kan Bankacılığı, Diyaliz Teknikerliği programlarının açılması planlanıyor” diyor.

 

Lise öğrencileri önlük giyip ameliyata giriyor 

Acıbadem Üniversitesi sağlık bilimleri alanında kariyer yapmayı hedefleyen lise öğrencileri için de önemli projeler yürütüyor. Üniversitede 2009 yılında bu yana özellikle sağlık bilimleri alanında araştırma yapabilecek lise öğrencilerini destekleyen Fikrine Sağlık Projesi ile tercih yapacak adayların mesleki tercihlerini o mesleği yaşayarak seçebilmeleri için Mesleğinizi Görerek Yaşayarak Seçin projesini yürüttüklerini söyleyen Pamir şu bilgileri veriyor: “Fikrine Sağlık projesinin temel amacı sağlık bilimlerine ilgi duyan genç araştırmacıları ülkemize kazandırmak ve desteklemek… Mesleğini Görerek Yaşayarak Seçin projesinde ise sağlık bilimleri alanında tercih yapacak öğrenciler Acıbadem Kozyatağı Hastanesi’nde 1 gün boyunca o mesleğin profesyonelleri ile çalışıyor, ameliyatlara girerek her türlü cerrahi müdahaleyi izleyebiliyor ve daha sonra kendisine bir katılım belgesi veriliyor.”

Çocuklarıma göre ‘fazla otoriterim’

Prof. Dr. M. Necmettin Pamir, yoğun tempoda kendine çok fazla vakit ayıramadığını söylüyor. Haftasonu da öğle saatlerine kadar çalıştığını belirten Pamir, “Kendim için yaptığım tek şey kitapçılara gidip kitap seçmek. Arada bir fırsatım olursa seyahate de çıkıyorum” diyor.

Kimyager olan eşinin en büyük destekçisi olduğunu ifade eden Pamir aynı zamanda 3 çocuk babası. 22, 18 ve 15 yaşlarındaki üç çocuğunun da sağlık alanında kariyer yapmayı düşünmediğini kaydeden Pamir şöyle devam ediyor: “Aileme ilgili olduğumu düşünüyorum. Ama kızıma soracak olursanız fazla otoriter olduğumu ve hep kendi isteklerin olması için çabaladığımı söyler. Bence evebeynler de zaman içinde bir şeyler öğreniyorlar. Kızımla olan ilişkilerimin önceki yıllarla kıyasladığımda çok daha yumuşak olduğunu görüyorum. Yani artık 5 sene önceki gibi davranmıyorum, onun da hakları ve istekleri olduğunu düşünüyorum.”

 

Prof. Dr. Necmettin Pamir’in EN’LERİ

En son ne okudu: George Friedman - Gelecek 100 Yıl

En son ne izledi: Görevimiz Tehlike 4

En son ne dinledi: Fazıl Say konseri

En büyük hobileri: Eski haritaların ve çinilerin koleksiyonunu yapmak

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.