banner

Seçmeli derslere atama ve Medya Okur Yazarlığı dersi




Seçmeli derslere atama ve Medya Okur Yazarlığı dersi

Seçmeli derse atama yapılır mı? hurriyet.com'un eğitim sayfasında çıkan habere göre evet yapılabiliyormuş.

Haberde;  öğretmen atamalarında yeni branşların olduğunu da açıklayan Bakan Avcı, şu bilgileri verdi:

“Seçmeli ders olarak ‘Yaşayan Diller ve Lehçeler’ diye bir dersimiz var. Bu ders altında Kırmançi, Zazaki yani Kürtçe, Kafkas dillerinden seçmeli derslerimiz mevcut. Elimizde hangi branşlarda ne kadar öğretmene ihtiyacımız var önce buna bakıyoruz. Bu branşlarda en çok hangi illerde açığımız var ona bakıyoruz. 40 bin yeni öğretmen adaylarımızı, ihtiyaç duyduğumuz branşlara göre oranlıyoruz. Hangi ilde kaç Kürtçe, Lazca, Çerkezce öğretmenine ihtiyacımız var, bunların dökümlerini çıkarıyoruz. Bu alanda tezsiz yüksek lisans, lisans eğitimi yapan öğrencilerimiz bu derse öğretmen olarak atanacaklar. Ama bunları okullara atayamıyoruz, her okulda Kürtçe öğretmene ihtiyacımız yok. Onları il milli eğitim müdürlüklerine atayacağız. Sonra il milli eğitim müdürü öğretmen arkadaşlarımızı hangi okulda bu ders seçilmişse oralara görevlendirilecek. Bu alanda da eğitim gören öğretmen adaylarımız bu ders yılından itibaren atanacak.”

Yani seçmeli derslere de o dersin branş öğretmeni atanabilir.

Yukarıdaki bilgiler ışığında "7 yıl önce seçmeli olarak başlatılan Medya Okur Yazarlığı dersine neden iletişimciler atanmıyor?" sorusunu sormak elzem hale geliyor. Yıllardır Pedagojik formasyon bahanesi ile medya eğitimi ile alakası olmayan Sosyal Bilgiler ya da Bilişim öğretmenleri tarafından verilen ders ne zaman hak ettiği yeri ve önemi bulacaktır?

İletişim Fakültesi mezunu olan Pedagojik formasyon eğitimlerini tamamlamış İletişimciler de yukarıda bahsedilen yöntemle İl Milli Eğitim Müdürlüklerine atanabilmelidir. MEB ya da Hükümet neden hala dersin İletişim mezunlarınca verilmesi gerektiğine inanmıyor ya da inanmak istemiyor?

RTÜK'ten tarafımıza gelen cevaplarda, RTÜK’ün dersin iletişimcilerce verilmesi gerektiğini savunduğunu ve bunun Milli Eğitim Bakanlığı'na iletildiğini belirtiyorlar. Ancak MEB hala hem  İletişim Fakültesi mezunlarını, hem hocalarını hem de RTÜK’ü dikkate almamakta ısrarcı davranıyor. Ders materyallerinin (kitap, müfredat vb) İletişim Fakültesi hocalarınca hazırlanmış olduğu ancak dersin Sosyal Bilgiler ya da Bilişim öğretmenleri tarafından da verilebileceği geçtiğimiz günlerde tüm medyada yer buldu. Bu tezatlığın sebebi nedir?

MEB bu hatayı acilen düzeltmeli derse Pedagojik Formasyonlu İletişim mezunlarını atamalıdır.

İhsan Yıldırım

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.