banner

2013 LYS’de bilinmesi gerekenler




Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) bu hafta sonu başlıyor. 15 Haziran’da başlayacak olan sınavlar 5 oturumda iki hafta sonunda yapılacak. 2013 LYS’ye 851 bin 131 aday başvuru yaptı. LYS’de tercih yapabilmek için en az 20 net çıkarmak gerekiyor. 

Lisans Yerleştirme Sınavları 15 Haziran Cumartesi başlıyor. Adayların lisans programlarını tercih edebilmeleri için LYS’lerde 180 ve üzerinde puan almaları gerekiyor. Tercih hakkını yakalamak için YGS’de 180 puan almış öğrencilerin LYS testlerinde de yüzde 20 başarı göstermeleri gerekiyor.

2013 üniversite kontenjanları

15 Haziran’da başlayacak olan LYS’ye girecek aday sayısı 851 bin 131. YÖK’ün belirlediği kontenjan sayısı ise açıköğretim dahil 896 bin 727 olarak belirlendi.

YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Şaban Çalış, üniversiteye girişte ikinci basamak sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) sayılı günler kala bu yıl için üniversitelere ayrılan kontenjanları açıkladı.

Geçen yılki üniversite kontenjan rakamı 743 bindi. Bu yıl 785 bin. Bu rakamlara açıköğretim, uzaktan eğitim rakamları dahil değil. Onları da dahil edersek 896 bin 727 olur. Bu sene öğrencilerimizin kaygısız bir şekilde sınava girmesini sağlayacağız. Sınav stresini tabii ki sıfırlama imkanımız yok ama bu kontenjan rakamları onları rahatlatacak.” dedi.

Tercih yapabilmek için ne gerekiyor?

Tercih hakkını elde edebilmek için de (YGS) 6 puan türünden birinde 180 ve üzerinde puan alan bir adayın LYS’lerde yüzde 20 başarı sağlaması gerekiyor. 5 ayrı oturum halinde gerçekleştirilecek LYS’lerde Yabancı Dil Sınavı (LYS-5) hariç tüm sınavlar iki ya da üç testten oluşacak.

Adayların onlara tercih yapma hakkını sağlayacak olan 180 baraj puanlarını nasıl aşacaklarına gelince, bunun formülü “yüzde 20” başarıyı tutturmaktan geçiyor. Eğer Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) 180 puan aldıysanız yapmanız gereken bir sınavı oluşturan her testten yüzde 20 net çıkarmak. Her sınavda 180 baraj puanınızı aşmanız için çıkarmanız gereken net sayılarınız şöyle olacak.

Matematik Testi (LYS-1)

Bu sınavda matematik testinde 50, geometri testinde de 30 olmak üzere 80 soru yer alıyor. Ortalama yüzde 20 başarı içinmatematikten ortalama 10, geometriden de ortalama 6 soru netiniz olmalı.

Fen Bilimleri Testi ( LYS- 2 )

Fizik, kimya ve biyoloji testlerinde 30’ar olmak üzere toplam90 soru yöneltiliyor. Her 3 testten de çıkarmanız gereken net sayısı 6’şar soru olacak.

Edebiyat- Coğrafya Testi ( LYS -3 )

Türk dili ve edebiyatı testinden 56, coğrafya 1 testinden 24 olmak üzere 80 soru var. Türk dili ve edebiyatından 11-12 soru, coğrafyadan da 5 soru yüzde 20 başarı sağlar.

Sosyal Bilimler Testi (LYS -4)

Tarih testinden 44, Coğrafya 2 testinden 14 ve felsefe grubundan da 32 olmak üzere 90 soru var. Tarih için 9, coğrafya için 3-4, felsefe grubu için de 6-7 soru yeterli olur.

Yabancı Dil Testi (LYS-5)

Toplam80 soru sorulacak. Adayın 16 net yapması yeterli.

Toplam 12 tane olan LYS puanlarınızla tercih yapabilmek için 180 puana ulaşabilmenin yolunun sınavlardaki sorularda yüzde 20 başarı sağlamak olduğunu söyledik. Bu puanı alarak tercih yapma hakkını kazanırsınız ancak unutmayın bu bir lisans programına yerleşeceğiniz anlamını da taşımaz. Bu puan birçok lisans programı için yeterli olmayacaktır. Bu nedenle de sizler bu baraj puanının üzerine çıkabilmek için daha fazla net yapmalısınız. Hedefiniz 180’in üzerinde puan almak olmalı. Biz bu rakamları sizlere fikir vermesi açısından yaptık. Siz bunları dikkate alarak, daha fazla net çıkarmanın gayreti içinde olmalısınız.

İlk oturum 15 Haziran’da

LYS-4 (Sosyal Bilimler): 15 Haziran Cumartesi

LYS-1 (Matematik): 16 Haziran Pazar

LYS-5 (Yabancı Dil): 16 Haziran Pazar

LYS-2 (Fen Bilimleri): 22 Haziran Cumartesi

LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya): 23 Haziran Pazar

* LYS-5 (Yabancı Dil) dışındaki tüm sınavlar sabah saat 10.00’da başlayacak. LYS-4, LYS-1 ve LYS-2’de adaylara 135 dakika süre verilecek. LYS-3’te ise adaylar 120 dakikada soruları yanıtlayacaklar.

LYS-5 (Yabancı Dil) ise 16 Haziran Pazar günü öğleden sonra yapılacak. Saat 14.30’da uygulanacak sınavda adaylara 120 dakika süre tanınacak.

LYS öncesinde yapılması gerekenler

1-LYS’nin belirleyici bir sınav olduğunu, dönem dönem kendinize hatırlatmanız, psikolojik olarak daha iyi hissetmenizi sağlar.

2-Deneme sınavlarından elde ettiğiniz puanları arkadaşlarınızınkilerle kıyaslamayın.

3-Deneme sınavı çözerken süre konusunda gerçekçi olun.

4-Olumlu düşünmeye çalışmanız ve kendinize güvenmeniz çok önemli. Çünkü inanmak başarılı olmanın temelinde yer alır.

5-Sınavdan önceki gece bile ders çalışabilirsiniz. Yıl içinde okul ya da dershanedeki sınavlara girerken çalışmaya bir gün ara mı verdiniz? Bu konudaki şartlandırmalardan etkilenmeyin.

6-Sınava Giriş ve Kimlik Belgesini ÖSYM’nin sayfasından önceden indirin. Nüfus cüzdanınızı veya YGS’ye girerken kullandığınız kimliğinizi yine götüreceksiniz, unutmayın.

7-Sınavdan 3 gün önceden başlayarak yediğinize içtiğinize dikkat edin.

8-Sınav gecesi ille de belli bir saatte uyumaya kilitlenmeyin fakat uykunuzu alabileceğiniz bir saatte de yatın.

9-Sabah kahvaltı yapabilecek ve sınav yerine 9.30’da yetişebilecek biçimde uyanmak için saatinizi kurun.

10-Sabah uyandığınızda açık pencerenin önünde birkaç dakika kültür fizik hareketi yapın. Temiz havayı içinize çekin ve bugün en iyi sonucu almak için sınava gideceğinizi düşünün.

Sınav sırasında yapılması gerekenler

1-Soru kökünü dikkatlice okuyun. Soruyu doğru çözmek için ne sorulduğunu iyi anlamalısınız.

2- Bir sorunun zor veya kolaylığı, onun uzunluk ve kısalığıyla ilgili olmadığını unutmayın.

3- İlk anda çözemediğiniz ama çözebileceğinizi düşündüğünüz soru varsa yanına bir işaret yaparak diğer sorulara geçin.

4-Sınavda hızlı olmaya odaklanırsanız, beyin aynı anda iki zihinsel faaliyeti aynı yoğunlukta yapamayacağı için uğraştığınız soruyu anlayamayabilir ve çok basit dikkat hataları yapabilirsiniz. Gerekli çalışmaları yaptıysanız hız kendiliğinden gelecektir.

5-Doğru seçeneği bulsanız bile diğer seçeneklere de göz atın. 

6-Sınavdan koptuğunuzu fark ederseniz 5-10 saniye kadar ara verin

7-Daha önceki deneyimlerinize dayanarak belirlemiş olduğunuz sınav taktiklerini ve zaman planını uygulayın.

Geometri, Coğrafya Ve Felsefe soruları zorluyor

LYS’nin toplam 5 sınavında 13 ayrı test yer alıyor. Adayların en zorlandıkları testlerin başında geometri, felsefe ve coğrafya testlerinin soruları geliyor. Bu testlerin yapılma ortalamaları geçen yılın verilerine göre incelendiğinde 50 soruluk geometri testinde ortalama son sınıfta okuyan öğrenciler için 7.52 iken bu oran tüm adaylar için 6.73’e düşüyor. Geçen yıl psikoloji, sosyoloji ve mantık konularındaki 30 sorudan oluşan felsefe grubunda bu ortalama son sınıf öğrencileri için 6.75, tüm adaylar için ortalama ise 6.86 oluyor. Coğrafya-2 testinde bu ortalama son sınıflarda 6.15, tüm adaylarda 6.33 iken Coğrafya-1 testinde ise ortalama 7.5 olarak gerçekleşiyor.

Danıştay’dan AOBP kararı

Danıştay’ın öğrencilerin talebini reddetmesiyle bu yıl üniversite sınavlarına giren öğrencilerin yerleştirme puanlarının hesaplanmasında okul başarısı olarak nitelendirilen Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) kullanılmayacak. Oysa 1999’dan bu yana uygulanan AOBP adayların üniversite yerleşme puanlarına “okullarının başarısını” yansıtırken, Anadolu ve fen liselerini çekici hale getiriyordu. Zaten AOBP’nin getirilme nedeni de 1982’de uygulanmaya başlanan Ortaöğretim Başarı Puanı’nın (OBP) başta Anadolu ve fen liseleri olmak üzere sınavlarda başarılı bu okullardan 2’nci sınıftan itibaren öğrencilerin not yüzünden “kaçmasıydı.” Öğrenciler 1982’de yerleştirme puanlarına OBP’nin eklenmesiyle birlikte Anadolu ve fen liselerinden notlarını daha kolay yükseltebilecekleri liselere geçiş yapmaya başlayınca bu okulların boşalmasını önlemek için AOBP’ye geçilme kararı alındı. Okul başarısı olarak da nitelendirilen bu uygulama okulun tüm öğrencilerinin üniversiteye giriş sınavının ilk basamağında gösterdikleri başarının yerleştirme puanlarına yansıtılması anlamına geliyordu. İlk yıllarda yerleştirme puanlarındaki etkisi yüzde 21’e kadar çıkan AOBP’nin etkisi sonraki yıllarda yüzde 7’ye kadar düştü.

İşte bir dönem başarılı okulların “notlar” yüzünden boşalmasına yol açan OBP bu yıl tekrar uygulanmaya başlıyor. Uzmanlara göre 1982’den sonra yaşanan sorunlar tekrar görülecek. Derslerin daha ağır ve notların daha “kıt” olduğu bu okullardan öğrenciler daha yüksek puan alabilecek okullara gidecek. Bu durum Anadolu ve fen liselerinden başarılı öğrencilerin kaçmasına ve okullarda not kavgalarının yaşanmasına yol açacak.

Uzmanlar ne düşünüyor?

Salim Ünsal Kültür Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü

OBP uygulanmasıyla birlikte 1990’lı yıllarda sınavlarda başarı düzeyi yüksek olmasına rağmen okul notları düşük olan fen ve Anadolu lisesi öğrencileri lise 2’den itibaren daha yüksek not alabilecekleri okullara gittiler. ÖSYM bunun üzerine OBP’nin istatistik bir yöntemle ağırlıklandırılmasına karar verdi. Bu karardan sonra adaylar yerleştirme puanlarını yükseltmek için başka bir okula geçmek gibi sıra dışı bir yöntemi kullanmaya gerek duymadılar. Hesaplama yöntemini değiştirmek hem adaleti sağladı hem de kaçışları engelledi. Tekrar OBP’ye dönmek yine okullardan kaçış sorunlarını yaşatacak.

3 İla 24 Puan Kaybı Olacak

Celil Vardar Final Dergisi Dershanesi Rehberlik Koordinatörü

Diploma notlarının OBP’ye dönüştürülmesi okulların kendi öğrencilerini kollamak adına 1999’lu yıllarda olduğu gibi yüksek not vermelerinin yolunu açacak. Objektif not veren okullardan, kolay not alınabilecek okullara yönelik nakiller başlayacak. Oysa AOBP’ye geçilmesinin nedeni bunlardı. YGS puan ortalaması yüksek olan okullarda okuyan ve ortalama düzeyde veya ortalamanın altında bir başarı düzeyine sahip öğrencilerin yeni uygulamayla okul başarısından dolayı aldıkları katkı azalacak. Bu uygulamayla sınavda başarılı okulların öğrencilerinin kaybettiği puan 3 ile 24 arasında olacak.

Kolay Not İçin Gider

Cihan Yeşilyurt Fen Bilimleri Dershaneleri Reh. Koordinatörü

Özellikle yüksek not almanın zor olduğu Kabataş Erkek, İstanbul (Erkek) liseleri gibi okulların öğrencilerini olumsuz etkileyecek. Çünkü adayın diploma notu baz alınıyor ve artık okulun herhangi bir katkısı yok. Okulun önemi de kalmayacak.

İyi Okulu Tercih Azalır

Nazik Kösegil Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü

ÖĞRENCİLERİN daha kaliteli bir eğitim ve ÖSYS’deki olumlu getirisinden dolayı tercih ettikleri Anadolu ve fen liseleri özelliklerini kaybedecek. Bundan dolayı artık tercih etmeyeceklerdir.

Not Kaygısı Yaşanacak

Faruk Ardıç FEM Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü

Ağırlıklandırma özellikle başarılı fen, Anadolu ve sosyal bilimler liseleri gibi okullarda okuyan ve başarıları ortalama düzeyinde olan öğrencileri olumsuz etkileyecek. Çünkü söz konusu liselerde okuyan öğrenciler okullarının başarısından dolayı puanları belli bir oranda ağırlıklandırılıyor ve yerleştirme puanlarını olumlu etkiliyordu. Ağırlıklandırma kaldırıldığında bu okulların cazibesi kalmayacak. Türkiye için bir kazanım olan bu okullar değersizleşecek. Uygulama başarılı okullar ve çalışkan öğrencileri cezalandırıyor. Geçmişte de son sınıfta başarılı okullarda okuyan öğrenciler, not kaygısı olmayan okullara geçiyordu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.