Bilkent Üniversitesi'nden 'gen kiti' çalışması
- Ayrıntılar
- Kategori: Üniversiteler
- Pazar, 07 Şubat 2016 14:05 tarihinde oluşturuldu
Bilkent Üniversitesi genetikçileri, kemoterapiye direnç geliştirdiğinden ölüm riski yaratan "üçlü negatif meme kanseri" için "gen kiti" çalışması başlattı.
Bilkent Üniversitesi genetikçileri, kemoterapiye direnç geliştirdiğinden ölümlere yol açan "üçlü negatif meme kanseri" hastalarının 15 genindeki değişimleri ortaya çıkararak tedavinin şekline karar verilmesini sağlayacak "gen kiti" çalışması başlattı.
Dünyada ilk olacak çalışma tamamlandığında, genlerinin şifreleri çözülen hastalar için umut vadeden yeni tür tedavilerin de geliştirilmesi hedefleniyor.
Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Özgür Şahin ve Yrd. Doç. Dr. Ali Güre'nin genetik çalışmalarına, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji ve Patoloji Bölümü doktorları Prof. Dr. Kadri Altundağ ve Prof. Dr. Gülnur Güler de destek verecek.
Yrd. Doç. Dr Özgür Şahin, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının firmalarla ortak yürüttüğü Ar-Ge çalışmalarını içeren San-Tez Projesi kapsamında desteklenen çalışmalarını 2 yıl içinde tamamlamayı hedeflediklerini belirtti.
"Üçlü negatif"in kemoterapiye direnç geliştirdiği için ölümcül risk barındırdığını dile getiren Şahin, şöyle devam etti: "Üçlü negatif meme kanserli hastalardaki 15 geni araştıracağız. Çalışmanın sonunda da prototip bir gen kiti oluşturacağız. Bu kit sayesinde kanserli hastaların 15 genindeki değişim incelenecek ve doktorlara bir veri sunulacak."
Önce fareleri kanser yapacaklar
Şahin, çalışmalar sırasında tümör oluşturulan fareler üzerinde araştırma yapacaklarını, öncelikle bu farelerin genlerini inceleyeceklerini anlatarak 5 yıl sonra da insanlar üzerinde tanı yöntemini denemeye başlayacaklarını söyledi.
Çalışmalarının bilimde yeni bir kavram olan "teranostik" yani hem tanı hem de tedaviye yönelik olduğuna işaret eden Şahin, "Çalışmamız, dünyada da yenilikler içeriyor. Sadece tanıyı bulmaya yönelik değil, aynı zamanda kişiye özgü tedavi seçenekleri de geliştireceğiz" diye konuştu.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİLİ HABERLER
-
Tehdit altındaki akademisyenleri desteklemek için yeni AB fonlu program
-
Meslek yüksekokullarında puanlar yükseldi doluluk yüzde 100 oldu
-
YÖK Başkanı: Tıp fakültelerinde 120 bin öğrencimiz okuyor
-
44 Yıllık Tecrübesiyle Uluslararası Final Üniversitesi
-
KOSTÜ, Esnek Eğitim Modeli ile öğrencileri geleceğin dünyasına hazırlıyor
-
Üniversiteliler 'fon' için yarışacak
-
YÖK: Üniversite kampüslerinde çok dilli tabelalar yaygınlaştırılmalı
-
Uluslararası Final Üniversitesi iş garantili programlarıyla öne çıkıyor
-
Prof. Dr. İrfan Erdoğan’dan çağrı: Yeni asırda yeni ve özgün bir Türk Pedagojisi üretmek durumundayız
-
Yükseköğretimde önceliğimiz sistemi ayakta tutmak olmalı