banner

Vakıf Üniversiteleri Neye Göre Tercih Edilmeli ?




LYS maratonunun ardından sınav kadar zorlu bir süreç başlıyor tercih dönemi. Tercihlerde hangi üniversiteyi neye göre tercih etmeli?

Türkiye'de 2012 itibariyle 169 üniversite vardır. Bunlardan 105'i devlet üniversitesi, 64'i vakıf üniversitesidir.7 tanesi de vakıf meslek yüksekokuludur.

Vakıf Üniversitelerinde yaklaşık yüzde 30'u burslu olmak üzere  200 bine yakın öğrenciye eğitim verildiğini biliyoruz. Daha farklı ifadeyle 60 bin öğrenci burslu okuyor. Vakıf üniversitelerinin sayısı her geçen yıl artarak öğrenciler için önemli bir fırsat oluşturuyor. Vakıf üniversiteleri 2023'te ülke ekonomisine katkısını 45 milyar TL'ye çıkarıp, 575 bin Türk ve 60 bin yabancı öğrenciye ulaşmayı hedefliyor. Öğrenciler için önemli fırsatlar sunan vakıf üniversitelerini tercih edecek adaylar hangi kriterleri göz önüne almalıyız sorusunun cevabını arıyorlar.

HANGİ VAKIF ÜNİVERSİTESİ?

 Sınavlarının bittiği ve tercih döneminin başladığı bugünlerde yaklaşık 1.800 bin aday geleceklerini yakından ilgilendiren tercih aşamasına gelmiş bulunuyor.

Adaylar hangi puanı almış olurlarsa olsunlar bir tercihte bulunacaklar. Elde ettikleri başarı sırası veya aldığı puan gereği vakıf üniversitelerinde bir program tercih etmeyi düşünen adaylara yararlı olabilecek önemli noktaları paylaşmak istiyorum.

Tercih dönemlerinde birçok Vakıf –Devlet üniversitesi görsel ve yazılı medya yoluyla aile ve öğrencilere ulaşmaya ve tercihleri konusunda adaylara bilgi vermeye çalışıyorlar.  Bu dönemde özellikle medyada yer alan haberler ve web sayfalarında gördüğünüz bilgiler doğrultusunda tercih edeceğiniz Üniversiteyi ya da üniversiteleri belirlemek ve mümkünse yerinde görmek size daha sağlıklı fikir verecektir.

Gerek okullarda gerekse dershanelerdeki rehber öğretmenlerin de vereceği bilgiler adaylar için son derce önemli. Unutulmamalıdır ki       birçok üniversite yetkilisiyle konuşmuş ve üniversitelerin genel durumları hakkında yeni bilgilere sahip Rehber öğretmenler tercihler konusunda doğru bir yönlendirme yapacaklardır.

Adaylara önerebileceğim diğer önemli nokta ise; Aileniz sizin adınıza karar vermek isteyebilir. Saygıyla dinleyin ancak Unutmayınız ki yerleştiğiniz bölümde siz okuyacaksınız aileniz değil, ve o mesleği yine  aileniz değil siz icra edeceksiniz. Bu nedenle uyarıları dikkate alın fakat tercih edeceğiniz üniversite ile ilgili bilgi edinmek için bizzat kendiniz bir çalışma yapın, sizlere yol gösterecek birkaç önemli bilgiyi şöyle sıralayabiliriz.

Vakıf Üniversiteleri ve türleri:

Vakıf üniversitelerini genel olarak üç ayrı gruba ayırabiliriz:

1.         Koç, Sabancı, Acıbadem gibi güçlü kuruluşlar tarafından kurulmuş ve bu kurumlar tarafından desteklenen Üniversiteler.

2.         Köklü Eğitim Vakıfları tarafından kurulmuş Üniversiteler( Bilkent, Işık, GS. Vb.)

3.         Belirli şahıs veya şirketlerce kurulmuş olan vakıf üniversiteleri

Bu üniversiteler arasında tercih yapma durumundaysanız bakmanız gereken ilk kriter kurumun hangi temeller üzerine kurulduğu, sürekliliği, akademik kadrosu, uygulama sahaları, yurtdışı Üniversiteleri ile olan bağlantıları, mezuniyet sonrası istihdam olanakları. Bu nedenle üniversiteleri tercih edecek olan adayların mümkün olduğunca üniversiteleri iyi tanımaları ve aşağıda sıralanan kriterleri göz önüne almaları gerekir.

1-Üniversitenin Altyapısı:

Tercih yapmadan önce okulu gezip görmeniz, gidemiyorsanız web sayfasından bilgi edinmeniz ve buna bağlı olarak karar vermeniz çok önemli. Okulun altyapısı, geçmişi, kurumun bu işte ne kadar kalıcı olmak istediğinin bir göstergesidir.

2-Üniversitede uygulanan Program:

Her programı dikkatle inceleyin, bir üniversitede iyi bölümlerin olması o üniversitede sizin seçeceğiniz bölümün de iyi olacağı anlamına gelmez.  Bazı üniversiteler bazı bölümleri ile öne çıkmışlardır. Bu yönleriyle değerlendirerek doğru tercihte bulunmalısınız. Taban puanının düşük olması o bölümün kötü olduğu anlamına gelmez.

3-Üniversitenin Akademik Kadrosu:

Dikkat etmeniz gereken, kadro içerisindeki tam zamanlı çalışan sayısıdır. Bir programı düzgün bir şekilde yürütebilmek i tam zamanlı öğretim üyesi sayısı önemlidir. Kadronun ne kadar deneyimli olduğunu hocaların özgeçmişlerini inceleyerek, yaptıkları çalışmaları, yayımlanmış makaleleri  ve yazmış oldukları kitaplarını öğrenebilirsiniz.

4-Tercih edeceğiniz üniversitede okuyan Öğrenciler:

Özellikle tercihte bulunacağınız bölümde okuyan, başarılı olan öğrencilere ulaşmalısınız. Öğrenciler size mutlaka en doğru bilgiyi vereceklerdir. Üniversitenin öğrenci konseyi üyeleriyle irtibata geçmeniz size kolaylık sağlayacaktır.

5-Kampüse ulaşım:

Yaşanılan şehre orta uzaklıkta, öğrencilerin istediklerinde evlerine gelebileceği kampüsler tercih edilir durumda. Şehir merkezindeki üniversiteler ulaşım konusunda oldukça rahat konumdalar. Bazı Üniversiteler kampüs olanakları ile öğrenciler her imkanı sunmaktadır. Ancak buna karar vermeden önce üniversitenin kampüsü mutlak ziyaret edilmeli ve konaklama imkânları bizzat yerinde görülmelidir.

7-Burslar ve Ücretler:

Bütün Üniversiteler iyi öğrencileri alabilmek ve kontenjanlarını doldurabilmek için çeşitli burslar sunmaktadırlar. Bursların içeriğini tam öğrenmelisiniz. Yemek, barınma, eğitim gibi hangi başlıkları ne kadar karşılıyor, kesilme durumu ve koşulları nedir? detaylarıyla bilmelisiniz. Burslu olmayan bölümler için ücretler ailenizin karşılayabileceği düzeyde mi? Detaylı araştırmalısınız.

8-Bölümlerin Başarı sırası ve Taban Puanı:

Bu veriler, Öğrencilerin bir önceki yıl bu programı tercih etme durumlarını gösterir. Puanların düşük veya yüksek olması o bölümün verdiği eğitimi tam olarak yansıtmaz. Bu bölümü okumak istiyorsanız yukarıdaki kriterler doğrultusunda tercihte bulunabilirsiniz. Kurum güçlü, güvenilir ve kadro iyi, mezuniyet sonrası istihdam kolaylığı sunuyorsa araştırın ve çekinmeden tercihlerinizde yer verin.

Özet Olarak:

Tercihte bulunabileceğiniz ve yerleştiğinizde okuyacağınız söz konusu olacak tüm programları önyargısız olarak sıralayın. Sonra tercihlerinizde yer vereceğiniz her programı aşağıdaki kriterler açısından bir tabloda değerlendirin. En çok istediğiniz bölümü en üste yazın. Yerleştirildiğinizde okumam diyebileceğiniz hiçbir bölümü ve üniversiteyi listenize almayın.

•          Üniversitenin hedefleri (HANGİ HEDEFLARİ VAR VE GELECEK PLANI NEDİR)

•          Eğitim programının özelliği (ÜNİVERSİTE YETKİLİSİNDEN BİLGİ ALMALISINIZ)

•          Akademik Kadro (ÜNİVERSİTEYE GİDEREK YÜZYĞZE GÖRÜŞMELİSİNİZ)

•          Öğrenim ücretleri (BURSLAR, ÖDEME KOŞULLARI)

•          Kampüs ve Sosyal yaşam (YERİNDE GÖRMELİSİNİZ)

•          Bölüm ve Programda okuyan öğrencilerin mezuniyet sonrası istihdam durumu

En doğru tercih; yeteneklerinizi, isteklerinizi, beklentilerinizi bilerek buna göre yapılan tercihtir. Tercih aşamasındaki tüm adaylara Üniversite yolunda başarılar dilerim..

Hayati OKTAY

Uzman Eğitimci

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.


HAYATİ OKTAY UZMAN EĞİTİMCİ

25.Eki.2023

Cumhuriyetin pusulası: Eğitim

Hayati Oktay - YETEV Okulları Genel Müdürü Cumhuriyetimizin 100. yılı, geçmişe bir saygı duruşu olmanın yanı sıra, geleceğe yönelik büyük hedeflerin de bir ifadesidir. Türkiye’nin daha...

24.Oca.2022

Öğrenmenin şekli ve araçları değişiyor

Hayati Oktay - Uzman Eğitimci Günümüzde öğrenme ve öğretme stratejilerine olan ilgi öğrenmedeki bakış açısını, davranışçı yaklaşımdan, bilişsel yaklaşıma yöneltmiştir. Strateji kavramı Eski Yunan’da kullanılan bir...

01.Haz.2021

LGS için kalan sürede 10 adımda nelere dikkat etmeliyiz?

Hayati OKTAY / Uzman Eğitimci Yorucu bir sınav hazırlık süreci geride kaldı. LGS için kalan zamanda deneme sınavları ile prova yapmak ve yanlışları öğrenerek eksikleri tamamlamak...

17.Oca.2020

Karneye ödül verilir mi?

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci Öğrenci ve öğretmenler için 2019 -2020 eğitim öğretim yılı 1. Dönemi tamamlanıyor. 17 Ocak’ta karnelerin verilmesiyle yarıyıl tatili başlamış olacak. Her...

01.Tem.2019

LGS 2019 TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

Hayati Oktay - Uzman Eğitimci2019 LGS sonuçları açıklandı ve bugün itibariyle tercihler başladı. 12 Temmuz tarihine kadar devam edecek olan LGS tercihleri, E Okul üzerinde...

30.May.2019

LGS ÖNCESİ NELER YAPILMALI?

Hayati OKTAY / Uzman Eğitimci  Ortaokul 8. sınıf öğrencileri sınava yönelik olarak yoğun bir LGS hazırlık sürecini tamamlamak üzereler. Öğrencilerimizin emeklerinin karşılığını alacakları merkezi sınav: 01...

06.Nis.2019

LGS 2019 BAŞVURULARI NASIL YAPILACAK?

Hayati Oktay - Uzman Eğitimci LGS liselere giriş sınavı başvuru kılavuzu yayımlandı. Bu kılavuza göre başvurular 03-14 Nisan 2019 tarihleri arasında yapılacak. Bu doğrultuda öğrenciler başvurularını...

17.Oca.2019

Veliler karneyi nasıl okumalı?

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci Bu yıl yaklaşık 18 milyon öğrenci eğitim yılının ilk dönemini bitirerek karnelerini alacaklar. Okula yeni başlayan yaklaşık 1 milyon 700 bin...

27.Tem.2018

2018 üniversite tercihleri nasıl yapılacak?

Hayati Oktay /Uzman Eğitimci 2018 YKS tercih kılavuzu yayımlandı. ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, kılavuz, adaylara ve diğer ilgililere ön bilgi vermek amacıyla yayımlandı....

02.Tem.2018

LGS 2018 tercihleri nasıl yapılacak?

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci 2 Haziran tarihinde yapılan ve 971 bin 657 öğrencinin katıldığı Liselere Geçiş Sınavı( LGS) puanları açıklandı. Açıklanan puanlara bakıldığında Matematik testinin...

16.Nis.2018

Liselere Geçiş Sınavı Başvuru Adımları

Hayati Oktay - Uzman Eğitimci MEB daha önce 600 civarında açıklayacağını ilan ettiği Sınavla öğrenci alacak liselerin sayısını 1367 olarak açıkladı. Bu okullara 02 Haziran 2018...

27.Oca.2018

Liseye yerleşmede çemberin içindesindir ya da dışında!

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci Liselere yerleştirme de TEOG kaldırıldı. Yerine getirilen sistem sınavsız yerleştirme olarak ifade edilse de sınavın olduğu iki ayrı modeli içeriyor.Bu iki...

15.Haz.2017

TEOG TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

HAYATİ OKTAY/ UZMAN EĞİTİMCİ Merkezi yerleştirme sınavları olan TEOG sonuçları açıklanmıştı. Yerleştirmeye esas puan YEP 30 Haziran 2017 tarihinde açıklanmasının ardından tercih süreci de başlamış olacak....

22.Kas.2016

12 adımda TEOG başarı teknikleri

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci Test tekniğine dayalı sınavlarda başarısızlığın nedeni genellikle bilgi eksikliğinden değil, test soruları için gereken teknik bilginin kullanılmamasından, sorulara yaklaşım tarzından veya...

23.Eyl.2016

Geleceğin mimarı öğretmenlere 15 altın tavsiye

Hayati Oktay / Uzman EğitimciEğitim, ülkemizin en öncelikle konuları arasında. Tüm çaba gençleri hayata, yükseköğretime ve bir mesleğe en iyi şekilde hazırlamak için sarf ediliyor....

17.Ağu.2016

İyi okulların 10 ortak özelliği

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci  Bir eğitim öğretim yılının daha başlamasına sayılı günler kaldı. Yeni dönem için veliler çocuklarına okul arayışına devam ediyorlar. Her veli çocuğu...

19.Tem.2016

2016 üniversite tercihleri nasıl yapılacak?

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci 2016-2017 eğitim-öğretim yılı için yükseköğretim programlarına yapılacak merkezî yerleştirme işlemine girecek adaylar 2016- ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu mutlaka incelemeliler...

20.Haz.2016

İYİ OKULLARIN 10 ORTAK ÖZELLİĞİ

Hayati Oktay / Uzman EğitimciBir Eğitim öğretim yılının daha sonuna geldik. Yeni dönem için veliler çocuklarına okul arayışına başladılar. Her veli çocuğu için her şeyin...

17.Haz.2016

LYS’DE BAŞARI TAKTİKLERİ

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci Sevgili Üniversite Adayları; Sınav için şu ana kadar elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştınız. Şu ana kadar neler yaptınız, nasıl hazırlandınız...

26.May.2016

LYS’de başarı için tekrar zamanı

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci “Uzun bir süre çalıştım YGS’de istediğim sonuca ulaşamadım, kalan zamanda LYS'yi nasıl halledeceğim" gibi olumsuz kaygılardan sıyrılarak tercih şansının artması için;...

Hayati Oktay  Uzman Eğitimci
Hayati Oktay Uzman Eğitimci

Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.