Liseli mucitler icatlarıyla kıyasıya yarıştı
- Ayrıntılar
- Kategori: Eğitim Teknolojsi
- Pazartesi, 29 Nisan 2013 17:01 tarihinde oluşturuldu
Türkiye’nin dört bir yanından gelen mucit öğrencilerin katıldığı fen bilimleri proje yarışması sonuçlandı. Antibakteriyel ve nano malzemeler kullanılarak hem ürünlerin raf ömrünü uzatan hem de çevreye zarar vermeyen ambalaj, kimya alanında birincilik ödülüne layık görüldü
Onlar henüz sadece lise öğrencisi, ancak uzaya gönderilecek robottan, çevreyi doğal yöntemlerle koruyacak ilaca kadar pek çok buluşla bilim dünyasını şimdiden etkilemeyi başardılar…
Okyanus Koleji’nin, her yıl tüm Türkiye genelinde organize ettiği ve pek çok farklı ilden lise öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirdiği Fen Bilimleri Proje Yarışması’nın bu yıl 5’incisi düzenlendi.
Fizik, Kimya ve Biyoloji konularındaki projeleriyle yarışan öğrencilerin finale kalan 45 projesi Okyanus Koleji Bahçeşehir Kampüsü’nde sergilendi. Adana’dan Ordu’ya, İzmir’den Tekirdağ’a kadar Türkiye’nin dört bir yanından gelen öğrenciler jüriyi zorladı.
Karaciğer kanseri tedavisinde büyük bir ümit olacak laboratuvar çalışması gerçekleştiren öğrenciler, uzaya gönderilebilecek ve kablosuz kamerasıyla bilgisayara görüntü aktarabilen robot ve su yosunundan doğaya zarar vermeyen biyoloojik pil gibi buluşlar jürinin büyük beğenisini topladı…
Yarışmada öyle ilginç buluşlar vardı ki akademisyenler gerçekten seçim yapmakta zorlandı. İki gün boyunca bütün projeleri detaylarıyla dinleyen jüri üyeleri, sonunda derece alan öğrencileri belirledi. Antibakteriyel ve nano malzemeler kullanılarak hem ürünlerin raf ömrünü uzatan hem de çevreye zarar vermeyen ambalaj, kimya alanında birirncilik ödülüne layık görüldü. Edirne’den yarışmaya katılan kimya birincileri sürdürülebilir bir çevre için uzun zamandır uğraş verdiklerini belirttiler.
Fizik alanında dayanaklı ve insan sağlığına hiçbir zararı olmayan yüzey kaplaması çalışmasıyla İstanbul’dan yarışmaya katılan proje birinciliğe layık bulunurken, yosun kullanılarak yapılan ve doğaya zarar vermeyen Kloro-Pil projesi de dereceye girmeyi başardı. Büyük ilgi gören ve uzay araştırmalarında kullanılmak üzere tasarlanan Atag isimli uzay robotu ise 3’üncülük aldı. “Atag” tank palet sistemi ve güneş enerjisi ile şarj sistemi gibi teknolojiler kullanılarak tamamen uzay şartlarına göre dizayn edilmişti.
Böcek ve güveye karşı depolarda kullanılan ilaçlama ile hem çevreye hem de insana verilen zararı düşünen Tekirdağ Ebru Naim Lisesi öğrencileri ise Biyoloji alanında birinci oldu. Projede doğada varolan adaçayı, incir, ceviz ve defne gibi bitkiler kullanılarak zararlıların öldürülmesinde katkı sağlanmıştır. Kimyasallar kullanılmadığı için de çevre dostu bir ürün buluşu gerçekleştirilmiştir.
İstanbul Üniversitesi’nde Fizik, Kimya ve Biyoloji alanlarında görev yapan akademisyenlerden oluşan Jüri, bu yaşta öğrencilerin bu kadar yaratıcı çalışmalar yapabiliyor olmasına hem şaşırdıklarını hem de ülkemizin geleceğini oluşturacak öğrencilerin bu tip icatları gerçekleştirebiliyor olmasının ülkemiz adına gurur verici olduğunu belirtti.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İLGİLİ HABERLER
-
Yeni Çağın Öğrenmesi Değil Öğrenmenin Yeni Çağı
-
Genişletilmiş Gerçeklik Laboratuvarları Türkiye’ye yayılacak
-
Öğrenci Performansını Artırmada Bilgisayarların Rolü
-
YZ’ye göre öğretmenlik mesleğinin geleceğini emekli öğretmen büyükanne ile öğretmen torunu konuşuyor!
-
Emko, son teknoloji led akıllı tahtası Nova 4’ün lansmanını GESS Dubai’de gerçekleştirdi
-
Derslig'le öğrencilerin başarı performansları artıyor
-
Okullarda Teknoloji Eğitiminde Türkiye’nin İlk Online Öğrenme Platformu: bilisimgaraji.com
-
Sınav dijital performansını Myexamy ile zirveye taşıyor
-
Derslig, fark yaratan uygulamalarıyla öğretmen, öğrenci ve velinin yanında
-
Geleceğin anahtarı doğuştan dijital olan nesillerde