banner

Her çocuk içindeki tutkuyu keşfetmeli




Ashoka ile Başka Bir Okul Mümkün Derneği’nin ortaklaşa düzelediği “Farkyaratan Eğitim Zirvesi”nde, eğitim ekosistmeinin dönüşümü için öğretmenlerin etkin ve karar alıcı olması, çocukların süreçte pasif değil aktif bir özne olması istendi; ‘içlerindeki güvü ve tutkuyu keşfetmelerine yardımcı olmalıyız ki dünyayı dönüştürebilsinler’ dendi.

fez Dünyanın ilk ve en büyük sosyal girişim ağı Ashoka ile Başka Bir Okul Mümkün Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği “Farkyaratan Eğitim Zirvesi”; Sabancı Vakfı’nın ana desteğiyle Sakıp Sabancı Müzesi’nin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşti.

Çeşitli ülkelerden ilham veren konuşmacıların katıldığı zirvede, yenilikçi bir eğitim topluluğu oluşturulmasının temelleri atıldı. Eğitim ekosisteminin dönüşümü için öğretmenlerin etkin ve karar alıcı olması; çocukların süreçte pasif değil aktif bir özne olması istendi, “İçlerindeki gücü ve tutkuyu keşfetmelerine yardımcı olmalıyız ki dünyayı dönüştürebilsinler” dendi

Öğretmenin hedefi mutlu çocuk yetiştirmek olmalı

Sabancı Vakfı’nın ana desteğiyle düzenlenen Farkyaratan Eğitim Zirvesi’nde “Eğitim ekosisteminin dönüştürülebilmesi için öğretmenlerin ve çocukların süreçte daha etkin ve karar alıcı olması; öğretmenlerin sorumluluklarının artırılması; kuralların ise çocuklarla birlikte konması gerektiği”nin altı çizildi. Çocukların değişen dünyanın sorunlarına çözüm geliştirebilecek eşitlikçi, güvenli ve yaratıcı eğitim ortamlarına kavuşturulabilmesi; içlerindeki tutkuyu keşfetme şansına sahip olabilmesi için yeni eğitim yaklaşımlarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması gerektiği vurgulandı. Samsun Kumköy’de yarattığı mucizeyle dünyanın 50 öğretmeni arasına seçilen Dilek Livaneli; hikayesini anlatırken ayakta alkışlandığı ilham verici konuşmasında öğretmenin dünyayı değiştirebilecek güce ve mıknatıs etkisine sahip olduğunu belirtti ve “Bir öğretmenin en büyük hedefi mutlu çocuk yetiştirmek olmalı. Mutlu çocuk nasıl olsa öğrenir” dedi.  

Zirvenin evsahipliğini yapan Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan’ın “Sabancı Vakfı olarak sadece okul yapmıyor, kaliteli eğitimin nasıl olması gerektiğine dair çalışmaları da destekliyoruz. Fark Yaratanlar Programımız bize aslında öğretmenlerin toplumsal dönüşümdeki rolünü çok güzel anlatıyor” sözlerinden sonra; değişimin insanın kalbinde başladığını söyleyen Ashoka fellow’u Bart Weetjens “İçinizdeki o sese kulak verin; acaba dünyanın hangi meselesi sizi rahatsız ediyor. O tutkunuzun peşine düşün” diye konuştu. Başka Bir Okul Mümkün Derneği gönüllüsü Burak Ülman ise “Her çocuğun bir birey olduğuna; kendi hayatına dair süreçlere pasif bir nesne değil aktif bir özne olarak katılması gerektiğine” vurgu yaptı; “Sistem odaklı eğitimi insan odaklı eğitime dönüştürmemiz gerek” dedi.

Öğretmenler dikte eden değil ilham veren olmalı

“Öğretmenler sistemin onlara biçtiği rollerinden sıyrılıp düşünceleri kışkırtan, çocuklara ilham veren bir rol üstlenmeli” diyen Aleta Margolis’ten sonra konuşan “Flip the System” (Sistemi Tersine Çevir) kitabının yazarı Jelmer Evers da öğretmeni sistemin en tepesine yerleştirdi; “Kurallar çocuklarla birlikte konmalı” dedi. Ross Hall ise “Değişim şart. Biz dünyayı değiştirmek istiyoruz. Bunu da eğitim sistemlerini değiştirerek yapacağımızı biliyoruz. Eğitimdeki dönüşüm politikacılara bırakılamaz” sözleriyle dönüşüm hareketinin büyüyeceğine dikkat çekti.

Yenilikçi bir eğitim topluluğu benimsendi

Farkyaratan Eğitim Zirvesi’nin sonucunda “yenilikçi bir eğitim topluluğu”nun oluşturulması benimsendi. Zirve katılımcılarıyla birlikte oluşan bu topluluk; “Yeni açılımda nasıl bir eğitim şeması izlenmeli”, “Bu şemada öğretmenin ve öğrencinin yeri, rolü ne olmalı”, “Okulların gerçek yaratıcılığı teşvik etmesi için ne yapmalı?” gibi sorular odağında eğitim ekosisteminin dönüştürülmesi için çalışmaların sürekli hale getirilmesi ve yaygınlaştırılması için fikir alışverişini sürdürecek.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.