banner

Örnek öğretmenler yetiştirmeyi hedefliyoruz




Türk Eğitim Derneği’nin eğitim alanındaki 87 yıllık birikimlerini örnek almış bir üniversite olarak ülkemizde nitelikli öğretmen yetiştirme konusunda var olan eksikliklerin bilincinde olduklarını belirten TED Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sinan Olkun, bu bilinç ile toplumun gelişimi ve değişiminde bireysel sorumluluk alan ve farklılık yaratma kültürüne sahip örnek öğretmenler yetiştirmeyi hedeflediklerini söylüyor.

ted uniTEDÜ Eğitim Fakültesi, öğrencilerinin daha olgun ve daha bilgili bir seçim yapabilmeleri için ortak programa öğrenci alıyor ve öğrenciler hazırlık sınıfı ile birlikte 2 yıl sonra meslek seçimi yapma olanağına kavuşuyor. Maliyeti göze alarak bir sınıfta en fazla 30 öğrencinin  bulunmasını sağladıklarını söyleyen Prof. Dr. Sinan Olkun, “Böylece azaltılmış sınıf mevcutları ile hem öğrencilerin aktif öğrenme yapabilme şansını hem de öğretim üyesi öğrenci diyaloğu şansını artırıyoruz. TEDÜ Eğitim Fakültesi mesleğini seven, yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinmiş, özgüveni yüksek aynı zamanda donanımlı öğretmen adayları yetiştirmektedir. Bu konuda ileri ülkelerle yarıştığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz” diyor.

TEDÜ Eğitim Fakültesi hakkında bilgi alabilir miyiz? Fakültenizdeki öğrenci ve öğretim üyesi sayısı ne kadar?

TED Üniversitesi, 7 Temmuz, 2009 tarihinde Türk Eğitim Derneği tarafından kurulan, Türk Eğitim Derneği Yükseköğrenim Vakfı’na (TEDYÜV) bağlı bir üniversitedir. 2012-2013 akademik yılında alınan 320 öğrencisi ile eğitime başlamıştır. TED Üniversitesi’nde eğitim dili İngilizce’dir. Eğitim Fakültesi 2015 Ekim ayı itibariyle 12’si tam zamanlı, 12’si yarım zamanlı olmak üzere toplam 24 öğretim üyesiyle ve 4 programda okuyan toplam 355 öğrenci ile eğitim öğretim faaliyetini sürdürmektedir.

Fakülteniz bünyesinde hangi bölümler yer alıyor ve bu bölümler içinde en çok hangi bölümünüz rağbet görüyor?

Eğitim Fakültemizde 3 bölüm ve bunlara bağlı 4 lisans programı bulunmaktadır. İlköğretim Bölümü’nde Okul Öncesi Öğretmenliği ve Sınıf Öğretmenliği programları, Eğitim Bilimleri Bölümü’nde Psikolojik Danışma ve Rehberlik programı, Yabancı Dilleri Eğitimi Bölümü’nde ise İngiliz Dili Eğitimi lisans programı bulunmaktadır. Bütün programlarımıza ait kontenjanlar her yıl dolmaktadır.

sinan olkunTED Üniversitesi olarak eğitim fakültenizi nasıl yapılandırıyorsunuz?

Üniversitemiz genelinde olduğu gibi Eğitim Fakültesi’nde de öğrenciler ilk yıl ortak programa kayıt olurlar. İlk yıl genel kültür ve sanat derslerinin yanı sıra seçecekleri program ile ilgili meslek alanlarını tanımaları için mesleki giriş dersleri alırlar https://edmedicom.com. Eğitim alanına giriş derslerinde çeşitli eğitim kurumlarına yapılan gezi ve gözlem ziyaretleri ile seçecekleri meslekleri doğal koşullarında tanıma olanağı bulurlar. Hazırlık ve bir yıllık ortak eğitimden sonra istedikleri lisans programında öğrenimlerine devam ederler. Başka hiç bir eğitim fakültesinde olmayan bu olanak sayesinde öğrenciler meslek seçimlerini daha olgun ve bilinçli bir şekilde yapma olanağı bulurlar.

TÜM DERSLER %100 İNGİLİZCE SUNULUYOR

Geleceğin öğretmenlerini hazırlarken hangi modelleri uyguluyorsunuz ve onlara hangi olanakları sunuyorsunuz?

TED Üniversitesi öğrencilerini bir dünya vatandaşı olarak yetiştirmek istemektedir. Bu nedenle yoğun ve oldukça kaliteli bir İngilizce hazırlık programından sonra 4 yıllık programdaki tüm dersleri %100 İngilizce sunar. Öğrencilerinin bir yandan güncel ve nitelikli kaynaklardan yararlanarak eğitim almasını sağlarken diğer yandan onlara İngilizce mesleki-bilimsel terminolojiyi de öğrenme olanağı sunmaktadır. Böylece mesleğini dünyanın her yerinde yapabilecek eğitimciler yetiştirmeyi hedeflemektedir.

İngilizce hazırlık okunması ve derslerin İngilizce yapılması sayesinde öğrencilerin ERASMUS değişim programlarında daha çok ve daha nitelikli seçenekler bulabilmesi söz konusu olmaktadır. Böylece mezunlarımız, akademik patikayı takip etmeleri durumunda gerek yabancı dilleri gerekse bilimsel-kuramsal altyapıları açısından başkalarından daha avantajlı durumda olacaklardır. TED Üniversitesi genel olarak bir programda okuyan öğrencilerin başka programlardan da ders alabilmelerini ve kendilerini çok yönlü geliştirebilmelerini önemsemektedir. Bu nedenle çift anadal, yandal ve ekdal gibi diplomaya dönük olanakların yanında serbest seçmeli dersler yoluyla öğrencinin farklı disiplinlerin bilgi ve yöntemlerini kullanarak kendilerini geliştirebilmeleri olanağını sunmaktadır.

Öğrencilerinize sunduğunuz staj imkanlarından bahsedebilir misiniz?

TEDÜ Eğitim Fakültesi, eğitimin hem bilim hem de sanat olduğu inancıyla öğrencilerinin kuram ve uygulamayı bir arada alarak yetişmelerini hedeflemektedir. Beceriye dayalı mesleklerin yaparak, yaşayarak öğrenilebilindiğinin bilinciyle öğrencilerine birbirinden çok farklı ortamları olan kamu ve özel okullarda uygulama yapma olanağı sunmaktadır. Ayrıca bu uygulamaların saatleri de artırılmış olup öğrencinin meslek yaşamına diğerlerinden birkaç adım önde başlaması hedeflenmiştir.

EĞİTİMDE TEKNOLOJİDEN FAYDALANIYORUZ

Öğrencilerinizin teknoloji konusundaki gelişimlerine katkı sağlamak için hangi çalışmaları gerçekleştiriyorsunuz?

TED Üniversitesi genel olarak derslerin sınıf-laboratuvar kullanılarak yapılmasını hedeflemektedir. Örneğin; öğrencilerimiz matematiği sadece tahtada ders anlatan bir öğretmenden değil, somut araçları, videoları, resimleri, çizimleri ve bilgisayar yazılımlarını kullanarak da öğrenmektedirler. Böylece öğrenciler, anlamayı kolaylaştıran, anlamı zenginleştiren ders araç ve gereçleri ile güncel teknolojileri de kullanma olanağı bulmaktadırlar.

Ülkemizde nitelikli öğretmen yetiştiremediğimiz şeklinde eleştiriler var. Nitelikli öğretmen yetiştirme konusunda sizin yaptığınız çalışmalar nelerdir?

Türk Eğitim Derneği’nin eğitim alanındaki 87 yıllık birikimini örnek almış bir üniversite olarak ülkemizde nitelikli öğretmen yetiştirme konusunda var olan eksikliklerin bilincindeyiz. Bu bilinç ile TEDÜ Eğitim Fakültesi’nde toplumun gelişimi ve değişiminde bireysel sorumluluk alan ve farklılık yaratma kültürüne sahip örnek öğretmenler yetiştirmeyi hedeflemektedir. TEDÜ Eğitim Fakültesi, öncelikle öğrencilerinin daha olgun ve daha bilgili bir seçim yapabilmeleri için ortak programa öğrenci almakta ve öğrenciler hazırlık sınıfı ile birlikte 2 yıl sonra meslek seçimi yapma olanağına kavuşmaktadır. Maliyeti göze alarak bir sınıfta en fazla 30 öğrenci  bulunmasını sağlanmaktadır. Böylece azaltılmış sınıf mevcutları ile hem öğrencilerin aktif öğrenme yapabilme şansını hem de öğretim üyesi öğrenci diyaloğu şansını arttırıyoruz. TEDÜ Eğitim Fakültesi mesleğini seven, yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinmiş, özgüveni yüksek aynı zamanda donanımlı öğretmen adayları yetiştirmektedir. Bu konuda ileri ülkelerle yarıştığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz.

MESLEĞİNİ HEM BİLEN HEM DE SEVEN ÖĞRETMENLER İSTENİYOR

TED Üniversitesi Eğitim Fakültesi bireyin ilgi ve ihtiyaçları ile toplumun beklentileri arasında bir denge kurmayı hedeflemektedir. Bu anlamda, eğitim kurumlarının beklentilerini karşılamak toplumsal yararın artırılması amacına hizmet etmektedir. Eğitim kurumlarının öncelikle mesleğini hem bilen hem de seven öğretmenler istediklerini biliyoruz. Bu nedenle bir yandan öğrencilerimizin eğitimci niteliklerini geliştirirken aynı zamanda onların meslek motivasyonlarını da artırmaya çalışıyoruz. Bilinçli bir meslek seçimi yapabilmenin bunda çok büyük bir payı olduğunu düşünüyoruz. Öğrencilerimizin hiçbir kısıtlama olmadan ve sadece kendi ilgi, ihtiyaç, yetenek ve beklentileri ile mesleğin güncel gerçeklerini dikkate alarak kendileri için en uygun tercihi yapabilmelerini sağlıyoruz.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.