12 sınavla okullar dershaneye dönüşür
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Çarşamba, 04 Eylül 2013 10:06 tarihinde oluşturuldu
Özel Okullar Birliği Derneği'nin Eş Başkanı Cem Gülan, SBS yerine düşünülen ve "Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş" olarak adlandırılan yeni sistemin, okulları dershaneye dönüştüreceğini söyledi
Milli Eğitim Bakanlığı, SBS yerine gelecek sistemle ilgili son hazırlıklarını tamamladı. 'Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş' (TEOG) olarak adlandırılan sistemde öğrenciler, her dönem 6 dersten yazılı olacak. İlk yıl sadece 8'inci sınıflara test olarak uygulanacak, daha sonra da kademeli olarak klasik yazılı sistemine geçilecek. Sistemin detayları daha çok Anadolu liselerine geçiş için konuşulurken, sınavla öğrenci alan Türk ve yabancı özel okulların nasıl öğrenci alacağı, anaokulundan beri özel okulda okuyan ve liseye de aynı kurumda devam etmek isteyenlerin de bu yazılılara girip girmeyecekleri net değil. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı Cem Gülan, yeni sistemin öğrencileri 12 sınavlı bir maratona sokacağını, bu düzenleme ile okulların dershaneye döneceğini ileri sürdü.
Belirsizlik var
Yeni düzenlemede özel okulların öğrencilerini nasıl seçecekleri hakkında bir açıklığın olmadığını belirten Gülan, Milli Eğitim Bakanlığına sözlü başvuruda bulunduklarını belirterek, şöyle konuştu: "Biz kendi sınavımızı yapmak istiyoruz. Sınavımız açık uçlu sorulardan da oluşabilir. Sınavın ise yalnız 8. sınıfta ve tek sınav olmasından yanayız. Milli Eğitim Bakanlığı, SBS sistemi ile son kez sınav yapıldığını açıklıyor ama yeni sistem ile ilgili olarak basına yansıyan bildirimler dışında, resmi bir açıklama yok. Ancak 12 sınav yapılacağı, okullara başka okuldan gözetmen gönderileceği, telafi sınavları olacağı ve soruların çoktan seçmeli olacağı duyumları öne çıkıyor. Bu sınavların dışında tarihi geçmişi ve özelliği olan, çok talep gören Galatasaray, İstanbul ve benzeri okullar için ayrı bir sınav yapılıp yapılmayacağı bilinmiyor."
Tek bir sınav yapılsın
Gülan, özel okulların öğrenci alımı ile ilgili önerilerini şöyle sıraladı:
Özel okullar hangi yöntemle öğrenci alacaklarını ve kendi ortaokullarından gelecek öğrencilerin liseye kabul şartlarını belirleyerek Bakanlığa onaylatırlar.
İsteyen okullar resmi okullar için kullanılan yöntemlerle öğrenci alırlar.
İsteyen özel okullar, tek bir merkezi sınav ile öğrenci alabilirler. Bu tip bir sınava, geçmişte olduğu gibi 90 -120 arası okulun dahil olması beklenebilir. Bu sınava, en fazla 40 bin civarında öğrencinin katılması söz konusu olabilir.
Yaşar Özay Sabah
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
3 ve 4. Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumları kapılarını açmaya hazırlanıyor
-
‘Kadın eğitimcilerin liderlik ettikleri okullarda başarı oranları artış gösteriyor’
-
‘Geleceğin eğitiminde kadınlar sistemin şekillendiricileri ve dönüştürücüleri olacak’
-
‘Bakanlığın destekleyici politikalarıyla eğitimde kadın yönetici sayısı artıyor’
-
Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevinden ayrıldı
-
Final 45. yılında eğitimin geleceğini şekillendirmeye devam ediyor
-
DAS Akademie, insan kaynakları uygulamaları ile fark yaratıyor!
-
Özel okullarımızın sesi duyulmalı, haklı taleplerimiz değerlendirilmeli!
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak
-
Eğitimin farklı ‘SES’leri Antalya’da buluştu