ÖSYM sınav konforunu artıracak
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Perşembe, 14 Kasım 2013 12:41 tarihinde oluşturuldu
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, gelecek yıl sınav konforunu yükseltecek çalışmaları artıracaklarını ve pek çok iyileştirme projesini hayata geçireceklerini bildirdi.
Ali Demir, AA muhabirine, ÖSYM'nin gelecek yıla ilişkin proje ve hedeflerini anlattı. ÖSYM'nin, hak ve adalet ölçüsünden taviz vermeksizin sınav hizmetlerini yürütmek üzere son 3 yılda önemli yapılandırmalar gerçekleştirdiğini belirten Demir, 36 yıldır süre gelen altyapısını günümüz teknolojileriyle yenilediğini ve 6114 sayılı yasa kapsamında mevzuat altyapısını da tamamladığını dile getirdi.
Değişim ve yeniden yapılanma sürecinin büyük bir özveri ve sabırla yürütüldüğünü anlatan Demir, "2013 yılında toplam 45 sınav için 167 sınav merkezinde, 21 bin 328 binada, 296 bin 529 salonda, 5 milyon 936 bin 334 aday sınava alındı. Bu sınavlarda 893 bin 57 görevli kullanıldı. Toplam bin 100 ton sınav evrakı sınav merkezlerine gönderildi ve evrakları sınav sonrasında ÖSYM'ye geri getirildi" dedi.
Uygulanmaya alınan sistemlerin etkin bir şekilde kullanımıyla herhangi bir sorun yaşanmaksızın sınavların yürütüldüğünü vurgulayan Demir, modern dünyada ölçme merkezi niteliğine kavuşmayı kendisine temel ilke edinen ÖSYM'nin altyapı yenileme çalışmalarına devam edeceğini kaydetti.
Özellikle, sınavın hemen öncesinde, sırasında ve akabinde adayların görevlilerle yakın ilişki kurulup sorunlara anında çözüm üretilmesine yönelik “Sınav Günü Masası” gibi uygulamalara devam edeceklerinin altını çizen Demir, "Aday El Rehberi' dağıtımıyla ÖSYM aday ilişkisinin sağlıklı bir zemine oturtulması, sınav sonuçlarının 5-8 gün içinde açıklanması ile bir sonraki sınav için hazırlık sürecinin rahatlatılması, 'Sonuç Doğrulama Sistemi' ile sahte belge üretmenin önüne geçilmesi, ÖABT, VDK gibi 'Alan Bazlı Sınavların' yapılması, yeni sınav merkezlerinin açılması çalışmalarına aynı etkinlikle devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
"Tam teşekküllü sınav binaları oluşturulacak"
"ÖSYM, gelecek yıl sınav konforu ve hizmet kalitesinin artırılmasına odaklanacak" diyen Demir, önümüzdeki yıl sınav hizmetlerinin aksatılmadan yürütüleceğini ve 10 milyonun üzerinde adayın en uygun koşullarda ve ortamlarda sınav takviminde belirlenen zamanlardan sapmadan sınava alınacağına işaret etti.
"Açık Uçlu Sorularla Sınav Projesinde" ölçme kalitesinin artırılması, "Elektronik Sınav Projesi” ile hem daha güvenli hem de daha kısa sürelerde sınav yapılarak adaylar üzerindeki sınav stresinin kaldırılmasına ilişkin çalışmalarını daha da artıracaklarını vurgulayan Demir, şunları kaydetti:
"Soru Bankası Projesi' ile bilimsel denetimden geçmiş çok sayıda sınav sorusunun güvenliliğinin garanti altına alınması, 'Ortak Aday Havuz Projesi' ile adayların sınav başvurusunda kolaylık sağlanması ve sınav tarihçesinin sunulması gibi çalışmalar yapacağız. Hayata geçirilecek 'Sınav Binaları Projesi'yle yüzde 100 konfor altında sınav yapmayı sağlayacak tam teşekküllü sınav binalarının oluşturulması için çalışmalar yürüteceğiz. Böylece sürdürülebilir sınav konforunu sağlayabilmeyi hedefliyoruz. 'ÖSYM Kampüs Projesi' ile de soru hazırlamadan sonuç açıklamaya, sınav evrakının basımından sınav sonrasında depolanıp saklanmasına kadar tüm süreçleri günümüz teknolojileriyle donatılmış halde yürütüldüğü entegre bir sınav yönetim merkezinin oluşturulmasını sağlayacağız."
e-Okul ve Üniversitelerle Entegrasyon Projesi' ile de doğru verilere kaynağından ulaşmanın önünü açacaklarını bildiren Demir, "Bunlar projelerimizden sadece birkaçı. Bu projelerle sınav sisteminin ve kurumsal gelişmenin sürekliliğini sağlamayı hedefliyoruz. Tüm projelerini ve faaliyetlerin tamamını kendi öz kaynaklarımızla yürütüyoruz. Bu nedenle ÖSYM'nin 2014 yılı içerisinde herhangi bir kaynak sorunu yaşamasını beklemiyoruz. ÖSYM'nin şeffaf, adil, bilimsel, insan odaklı bir sınav sistemi oluşturma gayreti aynı kararlılıkla devam edecek" dedi.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
11. YILIN EĞİTİMDE BAŞARI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
-
Nida Koç Akademi Gelişim Odaklı Model ile eğitim sektörüne güç katıyor
-
Eğitimde Güçlü Stratejik İletişim: Halkla ilişkiler ve kurumsal iletişim ile marka değeriniz nasıl yükselir?
-
'Özel okulların yaklaşık %50 kapasitesi atıl durumda olacak'
-
İbrahim Taşel Ortaokulunun açılışını Bakan Yusuf Tekin yaptı
-
‘Okul standartları gelecekte global ölçekte değerlendirilecek’
-
Bakan Yusuf Tekin’den TÜSİAD konferansında 12 zor soru
-
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İzleme ve Değerlendirme Sistemi TTKB-İDES hayata geçirildi
-
MEB’den okullarda şiddete karşı yeni genelge
-
Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli yaygınlaştırılacak