TC vatandaşı olmayanlara azınlık okullarında eğitim hakkı
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Çarşamba, 21 Mart 2012 11:12 tarihinde oluşturuldu
Milli Eğitim Bakanlığı, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle, TC vatandaşı olmayan Ermeni, Rum ve Musevilerin çocuklarına azınlık okullarında okuma hakkı tanıdı.
Bakanlık, içkili mekânların yakınında özel okul kurulması yasağına ilişkin maddeyi de yönetmelikten kaldırdı. Yetkililer bu yasağın, 5580 sayılı kanunda yer aldığını, yönetmeliği sadeleştirmek için maddenin çıkarıldığını belirtti.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Ermeni, Rum ve Musevi azınlıklarına ait okullarda “Türk vatandaşı olmayan Ermeni, Rum ve Musevi kökenli” ailelerin çocuklarının okumasının önünü açtı. MEB, Özel Öğretim Kurumları yönetmeliğinde yaptığı değişikle eski yönetmelikteki, “Bu okullarda yalnız kendi azınlığına mensup T.C vatandaşlarının çocukları okuyabilir” maddesi kaldırıldı. Yeni yönetmelik Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayınlandı.
Diploma Türkiye’den
Değişiklikle Türkiye’de oturma izni olan/ olmayan Ermeni, Rum ve Musevi kökenli tüm aileler, çocuklarını azınlık okulu olarak nitelendirilen okullara resmen kayıt ettirebilecek. Bu sayede diplomalarını Türkiye’den alabilecek olan öğrenciler yüksek öğrenimlerini de Türkiye’de sürdürebilecekler. Bakanlığın yeni düzenlemesi hayata geçtiğinde öğrenci azlığı nedeniyle kapanma tehlikesi bulunan yaklaşık 12 azınlık okulunun da geleceği kurtulmuş olacak. İlk tahminlere göre 2 bin kadar öğrenci bu değişiklikten yararlanacak.
“Azınlık okullarına kayıt tartışması” ilk olarak Türkiye’de kaçak olarak yaşamını sürdüren Ermenistan vatandaşı ailelerin çocuklarının eğitim sorunuyla gündeme geldi. Türkiye Ermenileri Patrikhanesi, cemaatine bağlı bazı okullarda çocukların eğitimini, göz yumarak, kaçak olarak sürdürmelerini sağladı. Protestan kökenli Ermeni cemaati ise “Merdiven altı kaçak okullar” olarak nitelendirilen mekânlarda çocukların eğitim almalarına imkân tanıdı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de “Türkiye’de çalışan yaklaşık 70 bin Ermenistan vatandaşı var” yönündeki açıklamasıyla soruna dikkat çekmişti. Sorunun çözümü üzerinde çalışan Bakanlık, 2011-2012 öğretim yılı başında Türkiye Ermenileri Patrikliği’ne “Aileleriyle birlikte Türkiye’de yaşayan çocukları ‘Misafir öğrenci’ olarak okullarınıza kaydettirebilirsiniz” izni verdi.
İçki satan yerlere yakın yerlerde de okul kurulabilecek
Yapılan değişikliklerden bir diğeri de meyhane, kahvehane, bar gibi alkollü içki satan yerlerin yakınında özel okul kurulması yasağına ilişkin maddenin yönetmelikten kaldırılması oldu. Eski yönetmelikte okulun bu gibi yerlere
Atatürk köşesi zorunlu oldu
Daha önceki yıllarda büyük tartışmalara neden olan, özel okullarda Atatürk köşesi bulundurma zorunluluğunun olmaması, yeni yönetmelikle değişti. Yönetmeliğe, özel olarak Atatürk köşesi başlıklı bir madde eklendi. Böylelikle, tüm okul türleri için, “Kurumların girişinde temiz, düzenli ve kolayca görülebilecek en uygun yerde Atatürk köşesi oluşturulur” hükmü yer aldı.
(hürriyet)
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
‘Ulusal ve uluslararası alanda yeni atılımlar için büyük bir heyecan ve enerjiyle hazırız’
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak
-
Eğitimin farklı ‘SES’leri Antalya’da buluştu
-
Ebeveynler için Maarif Modeli
-
11. YILIN EĞİTİMDE BAŞARI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
-
Nida Koç Akademi Gelişim Odaklı Model ile eğitim sektörüne güç katıyor
-
Eğitimde Güçlü Stratejik İletişim: Halkla ilişkiler ve kurumsal iletişim ile marka değeriniz nasıl yükselir?
-
'Özel okulların yaklaşık %50 kapasitesi atıl durumda olacak'
-
İbrahim Taşel Ortaokulunun açılışını Bakan Yusuf Tekin yaptı
-
‘Okul standartları gelecekte global ölçekte değerlendirilecek’