banner

Azınlık okullarına pozitif ayrımcılık




İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, azınlık okulları statüsündeki tüm cemaatlere ait okulların teşvik listesinde yer aldığını belirtti. Yıldız, "Pozitif ayrımcılık anlamında devlet, tarihinde ilk kez bu kadar açık ve net bir şekilde bu okullara destek vermiş oluyor" dedi.

Yıldız, 36'sı Ermeni, 18'i Rum, 5'i Musevi ve bu yıl açılan Mor Efrem Süryani Anaokulu dahil toplam 60 azınlık okulunun İstanbul'da aktif olarak eğitim verdiğini söyledi.

Azınlık okullarının, ilkokullarda bin 154 öğrenciyle yüzde 30, ortaokullarda bin 123 öğrenciyle yüzde 47 doluluğa sahip olduğunu anlatan Yıldız, azınlıklara ait liselerin ise 909 öğrenciyle yüzde 34 doluluğa sahip bulunduğunu açıkladı.

Yıldız, bu yıl uygulanan ve azınlık okulları ile bu okullara giden öğrencilerin faydalandığı "teşvik" konusuna da değinerek, "12 mevcudun üzerindeki şubelere teşvik verilir" şartının azınlık okullarında uygulanmadığını, bu anlamda devletin pozitif ayrımcılık yaptığını belirtti.

İl Milli Eğitim Müdürü Yıldız, devletin yeni yasayla okulları desteklediğini, öğrencileri ise teşvik ettiğini söyleyerek, "Bir özel okulun teşvik alabilmesi için belli kriterleri yerine getirmesi gerekir. Azınlık okulları statüsündeki tüm cemaatlere ait okullar teşvik listesinde yer alıyor. Pozitif ayrımcılık anlamında devlet, tarihinde ilk kez bu kadar açık ve net bir şekilde bu okullara destek vermiş oluyor. Şu anda azınlık okullarından müracaat eden her öğrenci bu desteği aldı. Okullara da bu anlamda öğrenci başına destek yapılacak." dedi.

Lozan Antlaşması'nın 41’inci maddesine göre devletin, azınlık statüsündeki cemaatlerin açtıkları okullara yardım sözü olduğunu ancak 70'li yıllardan sonra yardımda bulunmadığını söyleyen Yıldız, "İnsan kaynakları noktasında, öğretmen ve müdür yardımcısı görevlendirmesi şeklinde yardım olmuş. Öğrenci başına okullara maddi bir destek söz konusu olmamış. 1970'e kadar bu yapılmış ama 1970'ten sonra bitmiş" diye konuştu.

"Başvuran tüm okullar ve öğrenciler teşvikten faydalanabilecek"

İstisnasız olarak okulların ve müracaat eden tüm öğrencilerin teşvikten faydalanabildiğini belirten Yıldız şöyle konuştu:

"Normalde özel öğretim kurumları için belli kriterlerimiz var. Azınlık okullarımıza pozitif ayrımcılık denebilecek, onlara devlet tarihinde görülmedik şekilde destek yapıldığının somut ifadesi şu; 'sınıf mevcudu 12 kişinin üzerindeki şubelere teşvik verilir' şartı azınlık okullarında aranmadı. Öğrenci sayılarının düşük olduğu, yerine göre 2-3 ya da 6 öğrenci bulunduğunu bildiğimiz azınlık okulları var. Bu okulların da teşvikten faydalanabilmesi için azınlık okullarına bu kriter işletilmedi."

Azınlık okullarında bu şart aransa birçok okulun teşvik alamayacağına vurgu yapan Yıldız, "Açık ve net bir durum. Birçok okul bu teşviki alamayarak bunun dışında kalacaktı. Dolayısıyla Genel Müdürlüğümüz, Bakanlığımız bu konuda duyarlı bir adım attı" dedi.

Yıldız ayrıca üst limit olarak, "okulun toplam öğrenci kontenjanının yüzde 50'si kadar öğrenciye teşvik verilir" şeklindeki hükmün azınlık okullarında yüzde 100 olduğunu belirterek, "Konuştuğumuz husus o kadar net ki; birçok ortamda cemaat mensupları, okul idarecileri ve yöneticileri bugüne kadar görülmedik bir yardım aldıklarını dile getiriyor. Dolayısıyla onların aleyhine değil lehine, pozitif bir ayrımcılık yapılmış oldu. Bu iyi bir şey" dedi.

"Hayırseverler, okullardan ellerini çekmesin"

Okullara destek sağlanıyor diye hayırseverlerin bugüne kadar yaptıkları yardımları kesmemesi gerektiğine de dikkati çeken Yıldız, "Bu okullar öğrenci başına destek aldı, (ancak) tüm masraflarını karşılayacak bir destek değil bu. Şu ana kadar buraya yardım eden cemaatin zenginleri, iş adamları ve hayırseverleri var. Onların okullardan ellerini çekmemeleri gerekiyor. 'Siz teşvik aldınız artık bize ihtiyacınız yok' şeklinde bir algı oluşursa bu durum okullarımızın aleyhine olur. Şu ana kadar yaptıkları gibi desteklerlerse bu fonlarla çocuklara yönelik daha iyi projeler hayata geçirilebilir" şeklinde konuştu.

Görevi süresince 3 farklı milli eğitim bakanı ile çalıştığını anlatan Yıldız, her birinin bu okullara çok değer verdiğini belirterek, "Ders kitapları ve yardımcı kaynakları (okullar) kendileri basıp, çocuklara veriyordu. Onu biz üstlendik devlet olarak. Onlar kendi ana dillerinde hazırlıyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı bunu üstleniyor, bastırıp, devlet okullarında olduğu gibi çocuklara ücretsiz bir şekilde dağıtıyor. Bu manada da destek olundu" dedi.

Süryani okulu öğrencilerinde artış bekleniyor

Bu yıl açılan Mor Efrem Süryani Anaokulu hakkında da bilgi veren Yıldız, 50 öğrenci kontenjanlı okulun 22 öğrenciyle eğitime başladığını söyledi. Bu okula devam eden öğrencilerin sayısında artış beklendiğini dile getiren Yıldız, "Suriye'den gelen misafirlerimizin bir kısmı köken olarak Süryani, bu nedenle buna ihtiyaç olacağını ve sayının artacağını düşünüyorum. Bu açıdan iyi bir zamanlama. En azından İstanbul Bakırköy'de onlar için bir imkan oldu bu okul" diye konuştu.

Kaynak Hürriyeteğitim

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.