MEB’den yeni dershane genelgesi
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Pazartesi, 19 Ocak 2015 15:28 tarihinde oluşturuldu
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), valiliklere gönderdiği genelgede; izinsiz olarak SBS, deneme, üniversite ve temel lise gibi sınav yapan, reklam yapan ve ilan veren dershanelerin kapatılabileceğini bildirdi. MEB, genelgede "Her ne ad altında olursa olsun eğitim ve öğretim sunmak amacıyla yürütülen faaliyetlerin izinsiz yapıldığının tespiti halinde söz konusu yerler 10/06/1949 tarihli 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu hükümlerince valilikçe kapatılır" İfadesi yer aldı.
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından 12 Ocak 2015 tarihinde valilik ve milli eğitim müdürlüklerine gönderilen 1 sayfalık genelgede, dershanelerin yaptıkları sınavlar, verdikleri reklam ve ilanlardan duyulan rahatsızlıklar dile getirildi. Genelgede, her türlü eğitim ve öğretim faaliyetlerinin izne tabi olduğu vurgulanırken, buna uymayan dershaneler hakkında kapatma cezası uygulanacağı belirtildi.
Kapatılıp kapatılmayacağı yönündeki statüleri Anayasa Mahkemesinin önünde olan dershanelerin yaptığı sınavların da eleştirildiği genelgede, "Bazı dershanelerin dershane olarak faaliyetlerini sürdürmelerine rağmen Bakanlığımızdan kurum açma izni almadan 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında ‘üniversite sınavlarına hazırlık lisesi’ ve ‘temel lise’ gibi adlar altında seviye tespit sınavları yaparak reklam ve ilan verdikleri. Bakanlığımızdan kurum açma izni işyeri açma ve çalışma ruhsatı almadan dershane faaliyetinde bulundukları yönünde Bakanlığımıza bilgiler ulaşmıştır. ‘Hem okul hem dershane’, ‘üniversite sınavlarına hazırlık koleji’ ve benzeri adlarla kurumların faaliyet göstermesi mümkün bulunmamaktadır" denildi.
Genelgede, 2018- 2019 eğitim ve öğretim yılının sonuna kadar özel eğitim, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim ile Bakanlıkça dönüşüm programına alınan kurumların faaliyetleri devam eden kurumlar olduğu ve bu kurumlar dışında başka kurumların farklı adlarla faaliyet göstermesinin mümkün olmadığı belirtildi.
Bu kapsamda dışında kalan kurumların 1949 tarihli kanun ile valiliklerce kapatılacağının altının çizildiği genelgede, sınav gibi her türlü eğitim faaliyetlerin yapılması için yetkili makamlardan izin alınması gerektiği vurgulandı. Genelgede, "Gerçek ve tüzel kişiler tarafından kanun kapsamında belirtilen faaliyetlerin kanuna göre yetkili makamlardan kurum açma izni alınmadan veya her ne ad altında olursa olsun eğitim ve öğretim sunmak amacıyla yürütülen faaliyetlerin izinsiz yapıldığının tespiti halinde söz konusu yerler 10/06/1949 tarihli ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu hükümleri uyarınca valilikçe kapatılır. Bu kurumlar reklam, ilanlarında gerçeğe aykırı beyanlarda bulunamaz, televizyonda reklam ve ilan yapamaz" ifadeleri yer aldı.
Bazı dershane yöneticileri ise genelgeye şöyle tepki gösterdi:
"Dershanelerin ne olacağı henüz belli değil. Anayasa Mahkemes’inin önünde beklemekte. Faaliyetlerimizi yapamazsak öğrencilere nasıl faydalı olacağız? Dershanelerin kapatılması için verilen süreye hayli zaman var. Dershanelerin kapatılması yönünde karar çıkarsa, reklamlarımız, ilanlarımız boşa gider. Kapatılmaması yönünde karar çıkarsa, nasıl öğrenci bulacağız, kendimizi nasıl anlatacağız. İşimizi normal süreç içerisinde yapıyoruz."
Dershanelerin Eylül 2015’te kapatılması planlanıyor. Bakanlık daha önce de valiliklere gönderdiği genelgede, dershanelerin gelecek eğitim yılı için deneme sınavı yapmalarının engellenmesini istemişti.
Kaynak Hürriyeteğitim
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
11. YILIN EĞİTİMDE BAŞARI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
-
Nida Koç Akademi Gelişim Odaklı Model ile eğitim sektörüne güç katıyor
-
Eğitimde Güçlü Stratejik İletişim: Halkla ilişkiler ve kurumsal iletişim ile marka değeriniz nasıl yükselir?
-
'Özel okulların yaklaşık %50 kapasitesi atıl durumda olacak'
-
İbrahim Taşel Ortaokulunun açılışını Bakan Yusuf Tekin yaptı
-
‘Okul standartları gelecekte global ölçekte değerlendirilecek’
-
Bakan Yusuf Tekin’den TÜSİAD konferansında 12 zor soru
-
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İzleme ve Değerlendirme Sistemi TTKB-İDES hayata geçirildi
-
MEB’den okullarda şiddete karşı yeni genelge
-
Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli yaygınlaştırılacak