YÖK’ün disiplin yönetmeliğine yargıdan durdurma kararı
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Salı, 10 Şubat 2015 11:10 tarihinde oluşturuldu
YÖK’ün disiplin yönetmeliğine yargıdan durdurma kararı geldi.
YÖK’ün disiplin yönetmeliğine yargıdan durdurma kararı geldi. Danıştay, YÖK Disiplin Yönetmeliği’nde ‘suç sayılan eylemleri işlemek’ ibaresinin belirsiz bir düzenleme olduğu gerekçesiyle, üniversitelilere bu suçlar nedeniyle okuldan uzaklaştırma ve okula giriş yasağı cezalarının verilmesini eğitim hakkının ihlali olarak niteledi. İlgili maddeler için yürütmeyi durdurma kararı verildi.
Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nde 7 Kasım 2013’te değişiklik yapılmıştı. Bu değişiklikle izinsiz bildiri dağıtmak da kınama cezası gerektiren eylemler arasına girmişti. Öğrenciler hakkında soruşturma başlatılması durumunda sürecin tamamlanması beklenmeden üniversiteye giriş cezası mümkün olmuştu. Ceza alan öğrencilere de iki yarıyıl okuldan uzaklaştırma verilebiliyordu.
Eğitim-Sen, Aralık 2013’te bu düzenlemelerin iptali için Danıştay 8’inci Dairesi’ne dava açmıştı. Danıştay, bu düzenlemelerin yürütmesini Nisan 2014’te durdurmuştu.
Yönetmelikte yer alan suç sayılan eylemleri işleyenlere iki yarıyıl okuldan uzaklaştırma cezası verilebilmesi yönündeki madde de Ağustos 2014’te yine Eğitim-Sen tarafından Danıştay’a götürülmüştü. Sendika, suç sayılan eylemleri işlemeye bu kadar verilemeyeceğini savunup yürütmenin durdurulmasını istemişti. Danıştay 8’inci Dairesi bu madde için de yürütmeyi durdurma kararı vermişti.
Hürriyet’ten Gülseven ÖZKAN’ın haberine göre, YÖK’ün temyizi üzerine dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun gündemine taşındı. Kuruldan 3 Kasım 2014’te yürütmeyi durdurma kararı çıktı.
Karar, 5 Şubat 2015’te tebliğ edildi. Buna göre ‘suç sayılan eylemleri işlemek’ ibaresinin yürütmesi durduruldu. Kararda öğrencilerin iki yarıyıl okuldan uzaklaştırılmanın, öğrencilerin eğitim ve öğretim hakkı üzerinde doğuracağı sonuçlar düşünüldüğünde eylemin tüm hatlarıyla ortaya konulması ve netlik arz etmesi gerekeceği belirtilerek ‘suç sayılan eylemleri işlemek’ ibaresinin belirsizliğine vurgu yapıldı.
Danıştay, üniversitelilere bu suçlar nedeniyle okuldan uzaklaştırma ve okula giriş yasağı cezalarının verilmesini de eğitim hakkının ihlali olarak niteledi.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
3 ve 4. Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumları kapılarını açmaya hazırlanıyor
-
‘Kadın eğitimcilerin liderlik ettikleri okullarda başarı oranları artış gösteriyor’
-
‘Geleceğin eğitiminde kadınlar sistemin şekillendiricileri ve dönüştürücüleri olacak’
-
‘Bakanlığın destekleyici politikalarıyla eğitimde kadın yönetici sayısı artıyor’
-
Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevinden ayrıldı
-
Final 45. yılında eğitimin geleceğini şekillendirmeye devam ediyor
-
DAS Akademie, insan kaynakları uygulamaları ile fark yaratıyor!
-
Özel okullarımızın sesi duyulmalı, haklı taleplerimiz değerlendirilmeli!
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak
-
Eğitimin farklı ‘SES’leri Antalya’da buluştu