Eğitim fakültesi öğrencilerinin sorunları
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Çarşamba, 15 Nisan 2015 11:34 tarihinde oluşturuldu
Bilindiği gibi eğitim fakültesi öğrencilerinin atanmasında esas olan KPSS adı verilen uygulamadır. Onlarca öğretmen adayının ölümüyle sonuçlanan intiharların yanında, daha başka olumsuzlukları da içerisinde barındırmaktadır, KPSS uygulaması.
Özellikle, öğretmenlik mesleğine atamada sınav odaklı uygulama eğitim fakültesi öğrencilerini olumsuz etkilemektedir. Bu kurumlardaki öğrencilerimize KPSS’nin maliyeti ağır olmaktadır.
Eğitim fakültesine başlayan öğrenci için KPSS’de başarılı olmanın temel olduğunun bilinmesi, bu öğrencilerimizi derslere güdülemek mümkün olmamaktadır. Bu durumda, öğretmenlik mesleğinde esas olan düşünme, eleştirel düşünme ve yaratıcılık gibi öğelerin öğrenci tarafından edinilmemesine neden olmaktadır. Yine ezberci eğitimle yetiştikleri için analiz ve sentez yeteneğinden yoksun yetişmektedirler.
Ezber, analiz ve sentez düşüncesinde, eleştirel ve yaratıcılıkta yoksun olarak yetişen eğitim fakültesi öğrencilerinin, gelecekte toplumsal sorunlara duyarlılık gösteren bir aydın olması mümkün mü? Yine, okullarda sınıf yönetimi konusunda gelecekte bu öğrencilerimizden başarılı olması beklenebilir mi?
Öğretmen atamalarında sınav odaklı olma ayrıca toplumsal beceri, toplumsal dayanışma, kimlik duygusu ve kendini gerçekleştirme güdüsünün karşılanması beklenebilir mi?
Özellikle, toplumsal ilişkilerin zayıf olması, bu öğrencilerimizin bir insan için önemli olan “toplumsal ilgi” eksikliğine yol açması kaçınılmazdır.
Çözüm olarak, eğitim fakültesi dışındaki öğrencilere formasyon dersleri kaldırılmalıdır. Sağlıklı insan gücü planlamasına gidilmelidir.
Emekli Akademisyen Hasan Güneş
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
3 ve 4. Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumları kapılarını açmaya hazırlanıyor
-
‘Kadın eğitimcilerin liderlik ettikleri okullarda başarı oranları artış gösteriyor’
-
‘Geleceğin eğitiminde kadınlar sistemin şekillendiricileri ve dönüştürücüleri olacak’
-
‘Bakanlığın destekleyici politikalarıyla eğitimde kadın yönetici sayısı artıyor’
-
Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevinden ayrıldı
-
Final 45. yılında eğitimin geleceğini şekillendirmeye devam ediyor
-
DAS Akademie, insan kaynakları uygulamaları ile fark yaratıyor!
-
Özel okullarımızın sesi duyulmalı, haklı taleplerimiz değerlendirilmeli!
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak
-
Eğitimin farklı ‘SES’leri Antalya’da buluştu