Öğrencinin aylık gideri yüzde 14,5 arttı
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Salı, 29 Eylül 2015 11:20 tarihinde oluşturuldu
Türkiye Kamu-Sen'in araştırmasına göre, okul masrafları son bir yılda yüzde 14,5 arttı.
Türkiye Kamu-Sen'in araştırmasına göre, okul masrafları son bir yılda yüzde 14,5 arttı.
Türkiye Kamu-Sen'den yapılan yazılı açıklamada, döviz kurlarındaki artışın ithal edilen kırtasiye malzeme fiyatlarının enflasyonun üzerinde yükselmesine yol açtığı, servis ücretlerinde ise büyükşehirlerde yaklaşık yüzde 10 artış olduğu belirtildi.
Açıklamada, konfederasyonun Ar-Ge Merkezi'nin konuyla ilgili TÜİK verilerinden yola çıkarak yaptığı araştırmayla, bir öğrencinin aile bütçesine getirdiği ek yükün belirlendiği kaydedildi.
Buna göre, ilköğretimde okuyan bir çocuğun aile bütçesine getirdiği ek yükün, geçen yıl aylık 846 bin 24 lirayken bu sene 968 bin 67 liraya çıktığı bildirilen açıklamada, okul masraflarının son bir yılda yüzde 14,5 yükseldiği ifade edildi.
Vatandaşlarımız borçlanarak yaşıyor
Açıklamada, araştırmayla ilgili değerlendirmesine yer verilen Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, şunları kaydetti:
"Geçtiğimiz yılla karşılaştırdığımızda sadece okul masraflarının aylık 122,4 lira arttığı ortaya çıktı. Zaten zorunlu tüketim harcamalarındaki artış, yılın başında alınan zammı eritmişti. Artan enflasyonla birlikte okulların açılması da aile bütçesine ek bir yük olarak karşımıza çıkmaktadır. Sınav ve yerleştirme sistemindeki çarpıklık nedeniyle, öğrencilerin ailelerinden uzak okullara yerleştirilmesi de okul masraflarını artıran bir başka etken olmaktadır. Yapılan araştırmalar, son 11 yılda ülkedeki tasarruf oranının büyük ölçüde düştüğünü göstermektedir. Buna göre vatandaşlarımız borçlanarak yaşamakta, çocuklarımızın geleceği için hiçbir yatırım yapamamaktadır."
Vatandaşı ekonomik açmazda bulunan bir ülkenin ilerleyemeyeceğini, büyüyemeyeceğini ve kalkınamayacağını belirten Koncuk, eğitim masraflarından kısılarak ülkenin geleceği çocukların çağdaş eğitim imkanlarından faydalandırılmasının mümkün olmadığına dikkati çekti.
"Bu bakımdan, özellikle memurlarımızın yaşadığı hak kayıplarının giderilmesi ve yeniden tasarruf yapılabilir hale getirilmesi ülkemiz geleceği açısından da zorunluluktur" değerlendirmesinde bulunan Koncuk, iyi bir eğitimin yolunun, doğru bir sistem ve yeterli ekonomik kaynaktan geçtiğini, çocuğu eğitim gören vatandaşlara eğitim öğretim yardımı yapılması gerektiğini ifade etti.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
3 ve 4. Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumları kapılarını açmaya hazırlanıyor
-
‘Kadın eğitimcilerin liderlik ettikleri okullarda başarı oranları artış gösteriyor’
-
‘Geleceğin eğitiminde kadınlar sistemin şekillendiricileri ve dönüştürücüleri olacak’
-
‘Bakanlığın destekleyici politikalarıyla eğitimde kadın yönetici sayısı artıyor’
-
Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevinden ayrıldı
-
Final 45. yılında eğitimin geleceğini şekillendirmeye devam ediyor
-
DAS Akademie, insan kaynakları uygulamaları ile fark yaratıyor!
-
Özel okullarımızın sesi duyulmalı, haklı taleplerimiz değerlendirilmeli!
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak
-
Eğitimin farklı ‘SES’leri Antalya’da buluştu