banner

Öğrenciler, siber tehlikelere karşı bilinçleniyor




Okullarda yöneticiler, öğretmenler ve öğrencilere siber güvenlik konusunda Seminerler gerçekleştiren Siber Güvenlik Uzmanı Okan Algün, gençlerin bilgi paylaşımı yoluyla daha bilinçli, güvende ve bilgili bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Algün, bu eğitimlerin daha fazla okulda gerçekleştirilerek, öğrencilerin güvenli dijital alışkanlıklar kazanmalarına katkı sağlamak hedeflediklerini anlattı.

okan_algunSiber Güvenlik Uzmanı Okan Algün, İstanbul'un çeşitli ilçelerindeki okullarda düzenlediği eğitici seminerlerde mağduriyet yaşanmadan önce alınması gereken tedbirlerin önemini eğitim dünyasından katılımcılara aktarıyor. 23 yıllık mesleki birikimi ve Adalet Bakanlığı'na bağlı olarak İstanbul’da yeminli bilişim suçları bilirkişiliği görevini üstlenen Siber Güvenlik Uzmanı Okan Algün, ayrıca sistem mühendisliği ve uzmanlık alanı ile ilgili birçok yetkinlik sertifikanın da sahibi bulunuyor. Meslek hayatı boyunca karşılaştığı olaylar ve kazandığı deneyimleri temel alarak hazırladığı etkileyici seminerlerle öğrencilere sanal dünyanın gizli tehlikeleri ve bilinçli internet kullanımı konularında değerli bilgiler sunan Algün, gençlere dijital güvenlik konusunda farkındalık kazandırmayı, dijital ortamda karşılaşabilecekleri riskler ve korunma yöntemleri hakkında kapsamlı bir perspektif sunuyor. Algün'ün bilişim alanındaki deneyimi, öğrencilere, gerçek hayatta karşılaşabilecekleri durumlar hakkında bilgi ve pratik öneriler sunarak, dijital dünyada güvende ve bilinçli bir şekilde hareket etmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor.

SİBER GÜVENLİKTE 10 TEMEL KONU
Seminerlerde, interneti ve sosyal medyayı etkili bir şekilde kullanma alışkanlığı olan gençlere özellikle şu konularda bilgiler aktarılıyor.
1.İnsani Duygularımız ve Kandırılmak: İnsanların duyguları, sıklıkla kandırılma ve manüpülasyon için kullanılan bir zayıflık noktasıdır. Duygularımız, güçlü etkiler yaratabilir ve bazen mantıklı düşünceyi geçersiz kılabilir. Sosyal Mühendisler, insanların duygusal tepkilerini kullanarak, kararlarını etkilemek veya istedikleri sonuçlara ulaşmak için bu duygusal tepkileri istismar edebilirler. Bu tarz bir durumla karşılaştığımızda sadece birkaç saniye mantıklı düşünmemiz hayatımızı kurtarabilir.
2.İnternetin Katmanları: İnternet, genellikle üç katmana ayrılır: Surface Web, Deep Web ve Dark Web. Üçüncü katman, internetin en gizemli ve tehlikeli yönlerinden birini temsil eder ve kullanılması ciddi hukuki ve güvenlik riskleri taşıyabilir. Bu nedenle, genellikle bilinçli bir şekilde bu alanlardan uzak durmak en iyisi olabilir.
3.Şüpheci Olun / Eleştirel Düşünün: Tanımadığınız veya beklenmedik bir şekilde gelen mesajlara veya taleplere şüpheyle yaklaşın. Kimliğini doğrulamadan kimseye kişisel veya finansal bilgilerinizi vermeyin. Tanımadığınız kişilerden gelen mesajları veya aramaları yanıtlamaktan kaçının. Farklı görüşleri anlamaya ve değerlendirmeye çalışın.
4.Kişisel Bilgi Paylaşımı: Özel bilgilerinizi sosyal paylaşım uygulamalarında, telefon veya e-posta yoluyla paylaşmayın. Bilgi paylaşımı gerektiren durumlarda resmi ve güvenilir kaynakları kullanın. Size özel bilgilerin erişimi için gerekli güvenlik ayarlarınızı güncel tutun. Kişisel bilgilerinizin kötüye kullanılması, tahmin ettiğinizden çok daha fazla soruna yol açabilir.
5. Güvenilir Kaynaklara Bağlanın: İnternet üzerinde güvenilir ve güvenlik sertifikalarına sahip sitelere erişin. İnternetten bilgi araştırırken güvenilir kaynakları tercih edin. Sahte haberlere ve yanıltıcı bilgilere dikkat edin. Özellikle hassas işlemleri gerçekleştirirken güvenilir web sitelerini kullanın. İnternet sitelerinin uzantılarına dikkat edin.
6. Bilgisayar Güvenliği: Antivirüs ve güvenlik yazılımları kullanın ve bunları düzenli olarak güncelleyin. Güçlü şifreler kullanarak bilgisayarınızı ve çevrimiçi hesaplarınızı koruyun. Şifreleme kurallarına uygun karakterler ile kendinize özgü şifreler yaratın. Kablosuz ağların kullanıldığı yerlerde güvenliğinizi sağlamak için ekstra dikkatli olun.
7. İletişim Doğrulaması / İnternet Yalanlarını Yakalamak: Telefonla arayan biri, kimlik doğrulama kodu veya bilgi talep ediyorsa, bu talebi gerçekten doğrulama yapmak için aramış olan kişi olduğundan emin olun. Sizin tarafınızdan başlatılmış bir işlem talebi yoksa gelen aramalara ve maillere dikkatli yaklaşın. Sizinle iletişime geçen kişi sizden ayrıntılı mali bilgiler veya kişisel bilgiler istiyorsa, içeriği veya niyeti şüpheliyse dikkatle yaklaşın.
8. Çevrimiçi Nezaket: İnternet üzerinde başkalarına saygılı davranmaya özen gösterin. Zorbalık veya tacizde bulunmayın. Yüzyüze söylemek istemediğiniz bir şeyi sanal ortamda da kimseye söylememeye dikkat edin. Günlük yaşantımızda kanun kitaplarında yazmayan etik ve nezaket kurallarını, sanal ortamda da uygulamaya çalışalım.
9. Güvenli İndirmeler: Yazılım, uygulama ve dosyaları indirirken yalnızca resmi ve güvenilir kaynakları kullanın. Bilinmeyen kaynaklardan indirilen dosyalara güvenmeyin.
10. Hukuki Haklarınız / Mağduriyeti Bildirin: Eğer siber suç mağduru olursanız, bu durumu hemen aile büyükleriniz, polis veya siber suç birimine başvurmalısınız. Bu sayede kendinizi ve toplumu koruyabilirsiniz. Suç delillerini korumanız önemlidir. Ekran görüntüleri, mesajlar, e-postalar veya çevrimiçi iletişimleri saklamak, soruşturmanın ilerlemesi için önemli olabilir. Mağduriyet karşısında misilleme yapmayın, yanıt vermeyin.

Bu önerilerin, siber saldırılara karşı daha bilinçli olmak ve kişisel bilgileri korunmasına yardımcı olacak ilk akla gelen bilgiler olduğunu belirten Algün, içeriklerin ayrıntılarının seminerlerde örnekler ile pekiştirildiğini söylüyor. Herhangi bir şüpheli durumla karşılaşıldığında yetkililere bildirme konusunda tereddüt edilmemesi gerektiğinin altını çizen, “Öğrencilerin bu maddelere dikkat etmelerini, sanal dünyada sosyal mühendislerin ve kötü niyetli kişilerin kullandığı çeşitli teknikler, taktikler ve yöntemleri bütün yönleriyle anlatıyoruz. Bu seminerlerde alanında uzman psikolog ve avukat danışmanlarla birlikte işbirliği yaparak hazırladığımız sunumda, internetin derinliklerine dair katmanları inceliyor ve yaşanmış örnekler ile gerçek mahkeme kararlarını paylaşarak katılımcılara somut örnekler sunuyoruz.” diye konuştu.

Seminerlerde ayrıca, gençlerin nasıl tuzağa düşürüldüğü ve bu tür mağduriyetlerin arkasında yatan psikolojik faktörlerin ele alındığına da dikkat çeken Algün, “Duygusal zekâ ve psikolojik etkenler gibi temel konular, gençlerin tehlikeleri daha iyi anlamalarını ve böylece kendilerini korumalarını sağlamak amacıyla ayrıntılı bir şekilde incelenmektedir.” dedi.

Seminerlerin sonunda, Algün'ün katılımcılarla gerçekleştirdiği etkileşimli soru-cevap bölümü, bilişim sistemleri ile işlenen suçların suçlularının tespit yöntemleri gibi konularda daha fazla fikir edinmelerini sağlıyor. Gençlerin yaş gruplarına uygun olarak hukuki sorumlulukları ve dijital dünyadaki hakları da detaylı örneklerle anlatılarak aydınlatılıyor.

Seminerlerde ayrıca, gençlerin olası mağduriyet durumlarında haklarını savunabilmeleri için başvurabilecekleri kurumlar ve yöntemler de geniş bir şekilde ele alınıyor. Katılımcılara, "Mağduriyet karşısında sessiz kalmayın, hakkınızı savunun" mesajı verilerek, kendi güvenliklerini koruma konusunda aktif olmaları teşvik ediliyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.