banner

Sınav’ın Voice Of Silence Team Öğrencileri ile işitme engeline duyarlılık artıyor




Gelecek Problemlerine çözüm bulmaya yönelik çalışmalar gerçekleştiren Problem Solving Club International’a katılan Sınav Eğitim Kurumları Voice of Silence öğrencileri, işitme engelinde toplumsal duyarlılığı arttırmayı hedef alan projeleri hakkında sorularımızı yanıtladılar. 

voice_of_silence_sinavBize projenizden bahseder misiniz?
Kendimizden bahsedecek olursak “Voice of Silence” yani “Sessizliğin Sesi” ekibiyiz ve uluslararası bir proje yarışması olan FPSPI’a katılıyoruz. FPSPI’ı kısaca açıklayacak olursak açılımı “Future Problem Solving Program International” olan bu yarışma, gelecek problemlerine çözüm bulmaya çalışan uluslararası bir programdır. Biz de bu yıl “Duyma Engeli” konulu projemizle bu programda yer alıyoruz. Duyma engeli, toplumun büyük bir kesiminin göz ardı ettiği ancak birçok insanın hayatını doğrudan veya dolaylı yoldan etkileyen bir problemdir. Biz de bu önemli sorun hakkında insanlara farkındalık kazandırmayı hedefliyoruz.

Program hakkında biraz bize bilgi verebilir misiniz?
Uluslararası Gelecek Problemlerini Çözme Programı (Future Problem Solving Program International) her yıl yapılmakta olan ve öğrencilerin kritik ve özgün düşünme becerilerini geliştiren, geleceklerini şekillendirmelerine yardımcı olan, bir sorun hakkında pek çok çözüm önerileri bulmalarını amaçlayan, öğrencileri mevcut eğitim sisteminin dışına çıkararak düşünme sistemlerini geliştiren uluslararası bir organizasyondur. Ayrıca FPSPI; Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Kanada ve daha birçok gelişmiş ülkeden pek çok öğrencinin katılımıyla düzenlenmekte olan ve kültürel açıdan da zengin, dünya çapında geçerliliği olan, güzide bir etkinliktir.
Bu yarışmaya katılım gösteren okullar ve öğrencileri kararlaştırdıkları bir toplumsal veya evrensel bir probleme çözüm önerileri getirip onları uygulamaya sokmakla sorumludur. Çözüm önerileri üzerinde uzlaştıktan sonra, onları hayata geçirmek amacıyla çalışmalar yapar. Farkındalık yaratma adına sunumlar yapma, kermesler düzenleme, toplumun bilinç düzeyini artırmak adına çeşitli medya organlarında yer alma bunlara örnek verilebilir. Kısaca belirlenen proje kendi içinde de birçok proje barındırıyor. Elbette projelerin hayata geçirilmesi sürecinde takımlar pek çok zorlukla karşı karşıya kalabiliyor. Hayata geçirilen bu projeler, daha sonra proje takımları tarafından kendi ülkelerinde gerçekleşen yarışmalarda sergilenir. Kendi ülkelerindeki yarışmalarda başarı sağlayan takımlar Amerika’da düzenlenen dünya finallerine katılmaya hak kazanır.

HEDEF ŞAMPİYONLUK
Okulunuz daha önce bu yarışmaya katıldı mı, katıldıysa herhangi kayda değer bir başarı gösterdi mi?
Okulumuz daha önce bu yarışmaya katıldı ve dünya çapında dereceler elde etti. Bir adet dünya birinciliği, bir adet dünya ikinciliği ve bir adet dünya dördüncülüğü ki bu bizim için hem çok gurur verici hem de büyük bir motivasyon kaynağı. Biz de takım olarak bu başarı zincirini kırmayarak dünya çapında bir derece elde etmeyi hedefliyoruz. Seçtiğimiz konunun ciddiyetinin farkındayız ve topluma farkındalık kazandırmanın ne denli önemli olduğunu biliyoruz. Takımımıza ve koçumuza olan güvenimiz sonsuz, ekip olarak sürekli çalışıyoruz ve emeklerimizin karşılığını almayı umuyoruz.

FPSPI’a katılmaya nasıl karar verdiniz?
Katılmaya karar vermemizde en etkili olan sebeplerden biri takım ruhuyla hareket ederek kendimizi ve İngilizcemizi geliştirmek, sosyal sorumluluk projelerinde yer almak ve toplumda bir değişiklik yarattığını hissetmekti. Ancak bunların yanında en önemlisi projemizin konusu olan “duyma engeli” konusunu daha çok kişiye duyurarak farkındalık yaratmaktı. İşitme engeli probleminin önemini herkese duyurmak istiyoruz. Bu kadar önemsediğimiz bir projeyi uluslararası bir platforma taşımak konusunda oldukça hevesliyiz.
 

PROJENİN ORTAYA ÇIKIŞ ÖYKÜSÜ
O zaman artık projenize yoğunlaşalım. Konunuz işitme engeli peki bu konuyu nasıl belirlediniz? Konu birden mi aklınıza geldi yoksa bir hikayesi var mı?
Elbette durup dururken aklınıza bir konu gelmesi de muhtemel ama bizim konumuzun altında yatan bir hikayemiz var. Bu sorun hakkında çalışmaya, takım arkadaşlarımızdan birinin markette bir satış elemanıyla iletişime geçmeye çalışması ve yanıt alamayınca hüsrana uğraması, ancak daha sonra satış elemanının sağır olduğunu öğrendiğinde suçluluk duyması ve yaşadıklarını ekibimizle paylaşmasıyla sonucunca karar verdik. Bu etkileşim bize aslında işitme engelli bireylerin hayatımızın bu kadar içinde olmalarına rağmen işitme engelli insanlarla ilgili toplumda fazlasıyla az bir farkındalığın olduğunu bize gösterdi.

FARKINDALIK YARATIYORUZ
FPSPI Voice of Silence ekibi olarak neler yaptınız, neler yapacaksınız?
Projemiz kapsamında öncelikli olarak yakın çevremizde daha sonrasında ise daha büyük bir kitlede işitme engeli hakkında farkındalık yaratmak istiyoruz. Bu amaçla çeşitli medya organlarında yer alma, farklı okullarda konumuzla ilgili sunumlar yapma, okulumuzda kermesler düzenleme, uzmanlarla röportajlar yapma, partiler düzenleme gibi çalışmalar yapmaktayız. Tabi ki de bu çalışmalara daha birçoğunu ekleme hedefindeyiz. Yılbaşı ve Sevgililer Günü gibi özel günlerde farklı etkinlikler düzenledik. Aynı zamanda Ankara’daki sağır okullarını ziyaret ederek işitme engelli bireylerle iletişim kurmak için ekip olarak işaret dili eğitimi alıyoruz. İşitme engelli öğrencileri ziyaret ederek onları nasıl daha iyi anlayabileceğimizi ve onlara nasıl daha etkili bir biçimde yardım edebileceğimizi öğrenmek istiyoruz. Bunun yanı sıra okulumuzun ders dışı aktivitelerinde yer alarak etki alanımızı genişletiyoruz. Bunlarla birlikte sosyal medya hesaplarımız aracılığıyla hayata geçirdiğimiz proje ve yaptığımız etkinlikleri takipçi kitlemizle paylaşıyoruz. Yapılan kermesler ve diğer satışlardan elde edilen gelirin tamamını işitme cihazına ihtiyaç duyan ancak maddi durumu buna elvermeyen bireylere işitme cihazı temini için kullanılacaktır. Bütün bunların sonunda okulumuz genelinde yapacağımız farkındalık anketi sonucunda ne kadar bir değişiklik sağladığımızı görmüş olacağız. 

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.