‘Önemli olan öğretmen ihtiyacının karşılanması’
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Çarşamba, 23 May 2012 09:46 tarihinde oluşturuldu
Eğitim sendikaları başkanları, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in "Ağustos ayından önce atama yapmamız mümkün değil" sözlerini yorumladı.
Eğitim sendikaları başkanları, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in "Ağustos ayından önce atama yapmamız mümkün değil" sözlerini yorumladı. Bazıları 2012-2013 yılında yeni eğitim sistemi 4+4+4 uygulanacağı için MEB'in zamanında atama yapması gerektiğini savundu. Bazıları ise, bir ay önce ya da sonra atama yapılmasının önemli olmadığını, asıl sorunun kaç öğretmenin kadroya alınacağının olduğunu söyledi.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, TBMM Genel Kurul toplantısında ağustos ayından önce öğretmen ataması yapılmasının mümkün olmadığını söyledi. Dinçer, "Pekçok adayımız haziran ayında atama bekliyor. Bunun da teknik olarak mümkün olmadığını, henüz bu yıl verilen tüm kadroların şubat ayında kullandığını, onun yerine ek bir kadro verilecekse, yeni bir kanun çıkarılması gerektiğini ifade etmek istiyorum" dedi.
Eğitim sendikaları başkanlarının bazıları kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen yeni eğitim yasasına hazırlık yapılması için haziran ayında atama yapılması gerektiğini savunurken, asıl sorunun kaç öğretmenin atanacağı ile ilgili olduğunu söyledi.
Sendika başkanlarının görüşleri şöyle:
Sendikaların görüşü alınmalı
Veli Demir (Eğitim-İş Genel Başkanı): Sayın Bakan'ın da daha önce açıkladığı gibi birçok öğretmen açığı var. 4+4+4 ile birlikte branş öğretmeni ihtiyacı da doğacak. Şimdiden atamalar ve planlamalar yapılmalı ki eylül ayında eğitim öğretime hazır olunsun. Bence aslında, 4+4+4 ile birlikte ne kadar öğretmene ihtiyaç olacağını bilmedikleri için, atama da yapamıyorlar. Dolayısıyla bir kaos yaşanıyor. Bu kaostan çıkmak için de Milli Eğitim Bakanlığı'nın sendikalardan görüş alması gerektiğini düşünüyoruz. Biz her şeye rağmen yardımcı olmak istiyoruz. Eğitim sorunu bizim sorunumuz. Sayın Bakan'dan en kısa sürede bir toplantı istiyoruz.
Haziran'da atama yapılmalı
Ahmet Özer (Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri) : Şubat ayında, 2012'nin kadrosundan yaklaşık 10 bin öğretmen ataması yapıldı. 30 bin öğretmen alınacaktı ve şu an itibariyle 10 bini atanmış bulunuyor. Ancak atanacak 20 bin öğretmen ise deyim yerindeyse, "dişin kovuğuna" yetmez. 4+4+4 ile beraber birçok öğretmen ihtiyacı olacak. Daha önceki sistemde öğrencilerin yüzde 32'si ortaöğretime devam etmiyordu. Şimdi bunların yüzde 5-6'lık bölümü açık liselere gitse bile geri kalanı örgün öğretime devam etmek zorunda kalacak. Ve bu da okul ve öğretmen ihtiyacı demek. Bu nedenle ben haziran ayında atama yapılması gerektiğini ve yeni eğitim yılına hazırlık yapılması gerektiğini düşünüyorum. Şu anda 60 bin öğretmen iş güvenceleri olmadan, sözleşmeli olarak çalışıyorlar. En azından bu 60 bin öğretmen atanabilir bence. Geçen sene de hem haziran hem de ağustos ayında atama yapıldı. Hem Milli Eğitim Bakanlığı, hem de toplum rahatlatıldı. Böyle bir yola gidilebilir. Ancak, haziran ayında atama yapılacaksa bu sene mezun olacak ve sınava girecek öğretmen adaylarının önüne engel çıkarılmadan yapılmalı.
Bir ay önce ya da sonra olması sorun değil, ihtiyaç karşılanmalı
Ünsal Yıldız (Eğitim-Sen Genel Başkanı): Asıl sorun bir ay önce ya da bir ay sonra atama yapılması değil, yeterli sayıda öğretmen ataması yapılmasıdır. Bakanlığın ifade ettiği minimum öğretmen ihtiyacı var. Bakanlık 120 bin civarında bir ihtiyaç olduğunu söylüyor. Bize göre bu sayı daha yüksek ve 300 bin civarındadır. Ağustos ayında yapılacak atamalarda 300 bini bulan öğretmenlerin tamamının istihdam edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. 4+4+4 ile yeni öğretmen ihtiyacı ve okul ihtiyacı olacak, böylelikle bu ihtiyacın karşılanması gerekiyor. Ancak, ağustos'ta 20-30-40 bin atama olursa elbette itirazımız olur.
(hürriyeteğitim)
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
Eğitimde Güçlü Stratejik İletişim: Halkla ilişkiler ve kurumsal iletişim ile marka değeriniz nasıl yükselir?
-
'Özel okulların yaklaşık %50 kapasitesi atıl durumda olacak'
-
İbrahim Taşel Ortaokulunun açılışını Bakan Yusuf Tekin yaptı
-
‘Okul standartları gelecekte global ölçekte değerlendirilecek’
-
Bakan Yusuf Tekin’den TÜSİAD konferansında 12 zor soru
-
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İzleme ve Değerlendirme Sistemi TTKB-İDES hayata geçirildi
-
MEB’den okullarda şiddete karşı yeni genelge
-
Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli yaygınlaştırılacak
-
Çevreci okullara Yeşil Bayrak
-
Girne Koleji yeni Kampüsünü Manisa’da açtı