2013’te eğitime ne kadar bütçe ayrıldı?
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Perşembe, 20 Aralık 2012 23:21 tarihinde oluşturuldu
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TBMM’de kabul edilen 2013 yılı bütçesinden eğitime 69 milyar lira ayrıldığını, eğitim için ayrılan bütçenin yeterli olmadığı eleştirilerine cevap vererek, "Bizim için her zaman sağlık ve eğitim kalemleri öncelikli olmuştur" şeklinde konuştu.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2015 yılında Türkiye'nin yüksek gelir grubuna yükseleceğini belirterek, TBMM'de kabul edilen 2013 bütçesine ilişkin ise, "Çok şükür bizim bütçemiz tüm sosyal harcama alanlarında ciddi artışları 2013 için öngören bir bütçe. 2013 bütçesi aynı zamanda üniversite harçlarının artık kaldırıldığı bir bütçe. Önümüzdeki sene sosyal harcamalarımız 2012 yılına göre yüzde 25 oranında artırılıyor" dedi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TBMM Genel Kurulu'nda 2013 yılı bütçesinin tümü üzerinde hükümet adına konuşma gerçekleştirdi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın TBMM Genel Kurul salonundaki konuşmasını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de dinledi. Babacan, dünyanın yaşadığı ekonomik krizden örnekler verdi. Çin'in, Brezilya'nın, Hindistan'ın büyüme oranlarının her ay aşağılara düştüğüne dikkat çeken Babacan, "Bu krizin etkileri yıllarca, hatta bazı ülkeler için on yıllarca aşılamayacak" diye konuştu.
Türkiye'nin ise 2008 yılı öncesinde yaptığı reformlarla bu krizden uzak durabildiğini ifade eden Babacan, 2009 yılında Türkiye'nin çok sağlam bir kamu maliyesine sahip olduğu için krizden etkilenmediğini söyledi. "2009'da birçok ülke bu krizi kamu harcamalarını artırarak bu krizi aşmaya çalıştı" diyen Babacan, bu politikayı uygulayan ülkelerin ise bugün çok büyük bir borçla karşı karşıya olduklarını dile getirdi.
"Devlete güven esastır diyoruz" diyen Babacan, bu güven politikaları sayesinde ekonomide büyüme elde ettiklerini kaydetti. Türkiye ekonomisinin 2012 yılında yüzde 3 civarında büyüyeceğini kaydeden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Ama bu büyüme sıhhatli bir büyümedir. Bu büyümede dış talebin katkısı artı 5 puan, iç talebin katkısı eksi 2 puan seviyesindedir" diye konuştu.
"EĞİTİME 69 MİLYAR TL AYRILDI"
Sağlığa bütçede toplam 68 milyar TL, eğitime ise 69 milyar TL ayrıldığını belirten Babacan, eğitim için ayrılan bütçenin yeterli olmadığı eleştirilerine cevap vererek, "Bizim için her zaman sağlık ve eğitim kalemleri öncelikli olmuştur" şeklinde konuştu.
Ülkede satın alma gücü yokmuş gibi açıklamalar yapıldığına vurgu yapan Başbakan Yardımcısı Babacan, böyle bir durumun söz konusu olmadığını kanıtlamak için bazı örnekler verdi.
2002 yılında en düşük memur maaşıyla 382 kilogram makarna alınırken, bugün 695 kilogram makarna alındığını söyleyen Babacan şunları kaydetti:
"48 kilogram dana eti alırken şimdi 66 kilogram dana eti alıyor. 235 litre ay çiçek yağı alırken bugün 256 litre alıyor. Asgari ücrete geçiyorum; 182 kilogram ekmek olmuş 288 kilogram. 143 litre süt olmuş 316 litre. 110 kilogram şeker olmuş 232 kilogram şeker. Bu satın alma gücünün, refahın artmasıdır. Bunu dünyanın neresine götürüp anlatırsanız, o ülke gelişmiş, bu ülkede yoksulluk azalmış derler. Bu konularda akıntıya kürek çekmenin hiç bir anlamı yok."
"SOSYAL HARCAMALARIMIZ 2012 YILINA GÖRE YÜZDE 25 ARTIRILIYOR"
TBMM'de 2013 bütçesinin görüşüldüğünü fakat başka ülkelerdeki birçok parlamentonun ise memur maaşlarının ne kadar düşürüleceği, üniversite harçlarının ne kadar artılacağı gibi konuları görüştüğü örneğini veren Babacan, "Çok şükür bizim bütçemiz tüm sosyal harcama alanlarında ciddi artışları 2013 için öngören bir bütçe. 2013 bütçesi aynı zamanda üniversite harçlarının artık kaldırıldığı bir bütçe. Önümüzdeki sene sosyal harcamalarımız 2012 yılına göre yüzde 25 oranında artırılıyor" şeklinde konuştu.
Bütçe görüşmelerinin çok sakin geçtiğine dair eleştirilere de cevap veren Babacan, "Biraz önce sayın konuşmacılardan biri 'bütçe görüşmeleri çok sakin geçiyor, bir rehavet var' dedi. Çok şükür bu, Türkiye'nin güven ortamının, istikrar ortamının da bir göstergesi. Allah korusun Türkiye bir başka ekonomik dönemden geçseydi buradaki tartışmalar böyle sakin, huzur içinde geçer miydi diye sormak lazım" dedi.
Türkiye'nin saygı duyulan bir ülke haline gelmesindeki en büyük etkenin siyasi istikrar ve ekonomideki sağlamlığın neticesi olduğunu anlatan Başbakan Yardımcısı Babacan, Avrupa'da yaşanan krizin ise bir güven ortamının oluşturulamamasından kaynaklandığına dikkat çekti. Gelecek dönemde hayata geçirilmesi gereken reformlar olduğuna vurgu yapan Babacan, "Bütün bu politikalar kuşkusuz insanı merkeze alan politikalar" ifadesini kullandı.
Babacan ayrıca yoksulluk göstergelerinin tarihi düşük seviyelere gerilediğinin altını çizerek, "İnşallah Türkiye 2015 yılında artık üst gelir, yüksek gelir ülke grubuna girecek" diye konuştu.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
Eğitimde Güçlü Stratejik İletişim: Halkla ilişkiler ve kurumsal iletişim ile marka değeriniz nasıl yükselir?
-
'Özel okulların yaklaşık %50 kapasitesi atıl durumda olacak'
-
İbrahim Taşel Ortaokulunun açılışını Bakan Yusuf Tekin yaptı
-
‘Okul standartları gelecekte global ölçekte değerlendirilecek’
-
Bakan Yusuf Tekin’den TÜSİAD konferansında 12 zor soru
-
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İzleme ve Değerlendirme Sistemi TTKB-İDES hayata geçirildi
-
MEB’den okullarda şiddete karşı yeni genelge
-
Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli yaygınlaştırılacak
-
Çevreci okullara Yeşil Bayrak
-
Girne Koleji yeni Kampüsünü Manisa’da açtı