Facebook deşifre oldu
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Cuma, 24 Şubat 2012 17:45 tarihinde oluşturuldu
Facebook’un eski bir çalışanı, dünyanın en büyük sosyal ağının gizli kurallarını sızdırdı. Kural kitabında, sitede yayımlanmasına izin verilmeyen içerikler arasında “Atatürk’e her türlü saldırı”, “Türk bayraklarının yakılması” da bulunuyor.
Gizli kural kitabına ait bilgileri, geçmişte Facebook’a hizmet veren oDesk adlı şirkette çalışan Fas uyruklu Amine Derkaoui sızdırdı. Çıplaklık, şiddet, ırkçı ve aşağılayıcı yorumlar, ölülere ve yaralanmalara ait fotoğraflar ve uyuşturucu kullanımı gibi birçok konuda spesifik maddenin bulunduğu kurallar arasında, en dikkat çeken başlıklardan biri, “IP kısıtlamaları ve uluslararası uyumluluk.” Buradaki maddeler ise şöyle:
Atatürk’e her türlü saldırı (görsel veya metin olarak),
Kürdistan haritaları (Türkiye),
Türk bayrağı/bayraklarının yakılması,
Nefret söylemine odaklanan Holokost (Yahudi soykırımı) inkârı,
PKK’ya destek ve tasvirler,
Abdullah Öcalan’la ilgili içerik.
Sitedeki saldırgan ve aşağılayıcı içerikleri tespit etmek için saatine bir dolar karşılığı çalıştığını belirten Derkaoui, her türlü ırkçı yorumun silinmesi talimatı aldıklarını ancak bu yorumların “eğlenceli ve alaycı bir şekilde yapılmaları halinde görmezden gelmelerinin istendiğini” söyledi.
Ramazan dolayısıyla şirketinin düzenlediği önemli bir sınava katılamayan ve sonrasında oDesk’i terk eden Derkaoui, ABD’nin magazin sitesi Gawker.com’a konuştu. Derkaoui, “Yaşananlar çok aşağılayıcı” yorumunu yaptı.
Facebook tarafından oDesk’e verilen 17 sayfalık bir kılavuzun parçası olduğu öğrenilen kurallara, sosyal medya ağının kullanıcıları tarafından işaretlenen içeriklerin denetlenmesi aşamasında başvurulduğu öğrenildi.
Facebook, gizli kural kitabının internete sızdırılmasının ardından açıklama yayımladı: Şirket, “Her gün gelen milyonlarca ihbarı hızlıca işleyebilmek için, ihbar edilen içeriklerin bir kısmının üçüncü partiler tarafından denetlenmesine karar verildi… Bu partiler kalite kontrollerden geçirilmekte olduğu gibi hizmetlerimizi kullananlara ait verilerin korunması için birçok koruma halkası oluşturduk” denildi.
ABD’nin California eyaletinde 2005 yılında kurulan oDesk, Google, Facebook, Wikipedia ve AOL’ye içerik düzenleme hizmeti sunuyor. Facebook açıklamasında, oDesk’i çalıştığı bir firma olarak belirtmedi. Derkaoui, oDesk’te Facebook’un ihbar edilen içeriğini düzenleyen 50 kişi olduğunu, bu kişilerin Türkiye, Meksika, Hindistan ve Filipinlerden gelen göçmenler olduğunu ifade etti. 21 yaşındaki Derkaoui, oDesk ekibinin dört saatlik vardiyalarla saat başına bir dolardan çalıştıklarını söylerken, işe başvurduğu zaman kendisine Facebook’la ilgili hiçbir açıklama yapılmadığını ifade etti.
(İHA)
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
Eğitimde Güçlü Stratejik İletişim: Halkla ilişkiler ve kurumsal iletişim ile marka değeriniz nasıl yükselir?
-
'Özel okulların yaklaşık %50 kapasitesi atıl durumda olacak'
-
İbrahim Taşel Ortaokulunun açılışını Bakan Yusuf Tekin yaptı
-
‘Okul standartları gelecekte global ölçekte değerlendirilecek’
-
Bakan Yusuf Tekin’den TÜSİAD konferansında 12 zor soru
-
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İzleme ve Değerlendirme Sistemi TTKB-İDES hayata geçirildi
-
MEB’den okullarda şiddete karşı yeni genelge
-
Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli yaygınlaştırılacak
-
Çevreci okullara Yeşil Bayrak
-
Girne Koleji yeni Kampüsünü Manisa’da açtı