Sınav maratonu başlıyor
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Çarşamba, 02 Ocak 2013 09:05 tarihinde oluşturuldu
YGS'ye başvurular bugün başladı. Başvuru tarihi 15 Ocak'ta sona eriyor. YGS'de neler değişti? YGS ve LYS tüm merak edilenler? OBP nasıl hesaplanacak?
Üniversiteye giriş sınavında okul başarısının sınav puanlarına yansıtılması sırasında uygulanan katsayı eşitlendi. Böylece üniversiteye girişte okul başarı puanı, giriş puanını yüzde 11 oranında etkileyecek
Üniversite sınavına başvurular bugün başlıyor. 2013 YGS başvuruları 15 Ocak tarihine kadar sürecek. 1.8 milyon adayın katılması beklenen YGS 24 Mart'ta, LYS ise 15-23 Haziran tarihleri arasında yapılacak. Kültür Dershaneleri Sınav Koordinatörü Salim Ünsal, "Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında bu yıl AOBP yerine, OBP'nin kullanılacak olması en can alıcı değişiklik oldu" dedi. Ünsal, bu yılki sınavlarla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: "Bu yıl yeni düzenlemesi yapılan ÖSYS için son sınıf düzeyindeki adayların okullarından, mezun düzeydeki adayların ise bireysel olarak ya da sınav başvuru merkezlerinden işlemlerini yapması gerekiyor. Sınav müfredatına, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin alınması da önemli bir değişiklik. AOBP yerine, OBP'nin kullanılacak olmasıyla okul birincilerinin tamamı, 500 tam puan alamayabilecek." "OBP hesaplama yönteminin istatistik bilimi açısından izahı güçtü" diyen Ünsal, "Not ortalaması düşük, nitelikli okulların öğrencileri bu uygulamadan olumsuz etkilenecekler. Her ne kadar OBP'nin yerleştirme puanı üzerindeki etkisi yüzde 7 gibi asgari bir düzeye çekilmiş olsa bile, yine de 1 puanın dahi binlerce öğrenciyi etkilediği bir sistemde adayların sıralamasını belirlemede sorunlar çıkacak. Fen ve Anadolu liseli bazı öğrencilerin sınav puanıyla erişecekleri sıralamaya, yerleştirme puanıyla erişemeyecekleri kaçınılmaz" dedi.
NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Adayların dikkat etmesi gereken bir diğer hususun da, YGS sonrasında yapılacak LYS başvuruları ile ilgili olduğunu hatırlatan Ünsal, şöyle devam etti: "Eğer adaylar birden çok puan türünde tercih yapmak istiyorlarsa, sadece 2 LYS'ye değil, 3 ya da 4 LYS'ye girmeleri yararlı olacaktır. Girilecek her bir sınavdan en az yarım ve üzeri net elde eden adayların puanları, daha gerçekçi olacak. Bu yöntem ile adaylar, farklı puan türlerinde yüksek puan ve iyi sıralama yakalayıp, tercih alternatiflerini çoğaltabilecekler."
OKULUN ETKİSİ YÜZDE 11
Yeni düzenlemeye göre adaylar hangi puan türünü hedeflemiyş olursa olsun, yerleştirmede kullanılacak puanlar hesaplanırken, sınavda aldıkları puanın üzerine, OBP'leri 0,12 katsayısıyla çarpılarak elde edilen katkının ekleneceğini söyleyen Ünsal, "Böylece üniversiteye girişte öğrencinin okul başarı puanı yüzde 11 civarında etkili olacak. Liselerde alan uygulamasının kaldırılması ve ardından OBP'ye uygulanan katsayının da herkes için aynı hale gelmesiyle birlikte, tüm öğrenciler ve tüm bölümler için potansiyel aday haline geldi. Bu uygulama öncesinde Fen Alanı çıkışlı bir adayın Hukuk Fakültesini kazanması hayaldi. Ancak şimdi sınavına girmek ve gerekli puanı almak koşuluyla çok rahatça bir matematik ve fen öğrencisi hukuk fakültesini kazanabilecek" dedi. 2012 ÖSYS'de yapılan puan hesaplama değişikliğinde bir adayın LYS'de girmesi gereken iki sınavdan birine girmemesi durumunda ÖSYM, adayın LYS puanını hesaplarken, adayın girmediği sınav için standart puanı hesaplamayınca, 180 puan barajını geçen aday sayısı azalmıştı. 2013 ÖSYS Başvuru Kılavuzu'nda puanların bu yıl da aynı biçimde uygulanacağı, adayın katılmadığı sınav için standart puan hesaplanmayacağı yönünde bir uyarının olacağı da eğitimciler tarafından belirtiliyor.
Geometri testinin süresi artırıldı
YGS'de Sosyal Bilimler testinde 40 sorunun dağılımı; 15 tarih, 12 coğrafya, 8 felsefe, 5 din kültürü olarak değişti. Final Dergisi Dershaneleri Sınav Koordinatörü Celil Vardar, testlerde yaşanan değişikliklerle ilgili şu bilgileri verdi: LYS-4'te coğrafya testi soru sayısı 14'ten 12'ye çekildi. 30 olan felsefe grubu testinin soru sayısı da 32'ye çıkarıldı. Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) kalktı. Okul notlarından eklenecek puan için OBP geldi. En yüksek diploma notu OBP 500, en düşüğü de 250 olacak biçimde hesaplanacak. Alan içi dışı ayrımı zaten kalkmıştı. Katsayı da 2012 ile aynı; 0,12 Mesleki ek puan (0,06) uygulamasına devam edilecek, toplam katsayısı ise 0,18. Adayların liselerde derslerden aldığı her not, mutlak değer olarak daha da önem kazandı. Test süreleri de bu yılki sınavda değişti. LYS-1 Geometri testi süresi 45 dakikadan, 60 dakikaya çıkarıldı. Bu testteki soru sayısı ise yine 30 olacak. Geometri testinin süresi, adaylardan gelen sürenin yetmediği yönündeki şikayetler dikkate alınarak artırıldı. Bu adayların lehine bir karardır. Buradan, geometri sorularının 2013'te daha da zor olacağı anlamı da çıkarılmamalıdır. Sorular 2010'dan bu yana benzer özellikler taşıyor. Bu yılda öyle olacaktır.
(sabah)
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
Eğitimde Güçlü Stratejik İletişim: Halkla ilişkiler ve kurumsal iletişim ile marka değeriniz nasıl yükselir?
-
'Özel okulların yaklaşık %50 kapasitesi atıl durumda olacak'
-
İbrahim Taşel Ortaokulunun açılışını Bakan Yusuf Tekin yaptı
-
‘Okul standartları gelecekte global ölçekte değerlendirilecek’
-
Bakan Yusuf Tekin’den TÜSİAD konferansında 12 zor soru
-
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İzleme ve Değerlendirme Sistemi TTKB-İDES hayata geçirildi
-
MEB’den okullarda şiddete karşı yeni genelge
-
Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli yaygınlaştırılacak
-
Çevreci okullara Yeşil Bayrak
-
Girne Koleji yeni Kampüsünü Manisa’da açtı