Üstün yetenekli çocuklar için yeni strateji
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Çarşamba, 16 Ocak 2013 12:52 tarihinde oluşturuldu
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, yeni üstün yetenekli bireyler yetiştirme strateji planına ilişkin, ''Başlangıçtan itibaren üstün yetenekli çocukları takip eden bir yapıyı oluşturmak çok önemli'' dedi.
Dinçer, Bakanlık'ta yaptığı ''Üstün Yetenekli Bireyler Strateji ve Uygulama Planı''na ilişkin bilgilendirme toplantısında, 20. yüzyılın ilk yarısından itibaren ülkelerin birbirine üstünlüklerini kanıtlamak için üstün yetenekli çocukların eğitimine önem verdiğini söyledi.
Bakanlık olarak üstün yetenekli çocuklara yönelik strateji hazırladıklarını ifade eden Dinçer, başlangıçtan itibaren üstün yetenekli çocukları takip eden bir yapıyı oluşturmanın önemine değindi.
Uygulamaya koydukları seçmeli eğitim sisteminin de bu yönde olumlu katkılarının olduğunu dile getiren Bakan Dinçer, konunun sadece eğitim alanıyla ilgili olmadığına dikkati çekti.
Üstün yetenek ve zeka kavramlarının çok tartışıldığını ancak son zamanlarda bu iki kavramın beraber kullanıldığını açıklayan Dinçer, ''Üstün yetenek, yaratıcılık, sanat, spor, liderlik kapasitesi veya özel alanlarda diğerlerinden farklılık gösteren olarak tanımlanıyor'' diye konuştu.
Ülkelerin üstün yetenekli çocuklar için özel programlar uyguladığını söyleyen Dinçer, bu konuda tek tip bir uygulamanın olmadığına dikkati çekti.
Hızlandırılmış eğitim modelinin bunların başında geldiğini belirten Dinçer, özel sınıfların oluşturulması, özel yetenekli çocuklara farklı eğitim verilmesi, onların başka okullara alınmasının diğer modeller olduğunu söyledi.
Strateji planlarında mümkün olduğunca çeşitlendirilmiş, sürdürülebilir bir sistem kurulacağını bildiren Dinçer, temel yaklaşım tarzlarının da üstün yetenekli çocukların gerçek ve doğru tanılanması olduğunu kaydetti.
Mevcut uygulama hakkında da bilgi veren Dinçer, öğretmenlerin üstün yetenekli olduğunu düşündüğü çocukları rehberlik ve araştırma merkezlerine yönlendirdiğini, oralarda yapılan testlerin ardından çocukların bilim ve sanat merkezine gönderildiğini (BİLSEM) anlattı.
Yeni strateji ile örgün ve yaygın eğitimin tek tip yerine bireyselleştirilmiş, zenginleştirilmiş ve hızlandırılmış bir model uygulanacağının belirten Bakan Dinçer, ''Amacımız bu konuda lider ülkelerden biri olmak, yeni felsefe oluşturmak, toplumsal farkındalık yaratmak, kararlarda süreklilik ve öğrencilere bu konuda fırsat eşitliği sağlamaktır. Bu yolla geleceğin liderlerini yetiştirmeyi hedefliyoruz'' diye konuştu.
Stratejik uygulama planlarının eğitim modelleri, insan kaynakları ve onların yetiştirilmesi ve eğitim modellerinin sürdürülebilir olması temaları üzerine kurulduğunu dile getiren Dinçer, ayrıca BİLSEM'lerin gözden geçirilerek daha etkili ve verimli kılınacağını bunun için de TÜBİTAK veya üniversitelerle işbirliği yapılacağını söyledi.
Özel yetenekli çocuklar için yarı zamanlı özel sınıfların kurulmasının, buralarda özel eğitim programlarının yürütüleceğini ifade eden Dinçer, ayrıca birkaç ili bir araya getirerek onlara ortak eğitimin verileceğini, birtakım esnek uygulamaları, mümkünse çocukların kendi ihtiyaçlarına uygun olarak eğitim alabilecekleri özel sınıflar oluşturulacağını bildirdi.
Böylece birden çok modeli uygulama fırsatı bulacaklarını dile getiren Dinçer, konuyla ilgili üniversitelerle de görüştüğünü, yüksek öğretimde bölüm açılması konusunda çaba sarf edileceğini bildirdi.
Çalışmaları yürütürken çocuğu etiketlememeye özen göstereceklerini vurgulayan Dinçer, eğiticilerin düzenli bir şekilde eğitileceğini ve ailelere de eğitim programları uygulanacağı bilgisini verdi.
Çocuğun hangi yetenekte üstün olabildiğine kendisinin de karar verileceğini belirten Dinçer, üstün yetenekli çocukların tespit edilmesinin ardından ''ürün seçki dosyası''nın tutulacağını kaydetti.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
Eğitimde Güçlü Stratejik İletişim: Halkla ilişkiler ve kurumsal iletişim ile marka değeriniz nasıl yükselir?
-
'Özel okulların yaklaşık %50 kapasitesi atıl durumda olacak'
-
İbrahim Taşel Ortaokulunun açılışını Bakan Yusuf Tekin yaptı
-
‘Okul standartları gelecekte global ölçekte değerlendirilecek’
-
Bakan Yusuf Tekin’den TÜSİAD konferansında 12 zor soru
-
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İzleme ve Değerlendirme Sistemi TTKB-İDES hayata geçirildi
-
MEB’den okullarda şiddete karşı yeni genelge
-
Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli yaygınlaştırılacak
-
Çevreci okullara Yeşil Bayrak
-
Girne Koleji yeni Kampüsünü Manisa’da açtı