banner

Galatasaray Üniversitesi yandı




Galatasaray Üniversitesi kampüsündeki tarihi ahşap binada dün akşam çıkan yangın söndürüldü.

Üniversitenin Ortaköy'deki kampüsünde bulunan tarihi ahşap binada çıkan yangına, Sarıyer, Beşiktaş, Şişli ve Beyoğlu İtfaiyesi ekipleri 47 araç ve 110 personelle müdahale etti. Kıyı Emniyeti'ne ait 3 söndürme gemisi de denizden söndürme çalışmalarına destek verdi. Çevreye sirayeti önlenerek kontrol altına alınan yangın, itfaiye ekiplerinin yaklaşık 7 saatlik çalışmasıyla söndürüldü.

Yangın sonucu, binanın çökme meydana gelen çatısında ve yangının başladığı 3. katta büyük çapta maddi hasar oluştu. Yangında binadaki malzemeler ve tarihi olduğu belirtilen bazı kitaplar da zarar gördü.

İtfaiye ekiplerinin olay yerindeki soğutma çalışmaları devam ediyor.

Olay kaza

Yangın söndürme çalışmalarının yapıldığı üniversitenin Ortaköy'deki kampüsüne gelen Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal ile Prof. Dr. İlber Ortaylı yetkililerden bilgi aldı.

Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal, yanan binanın sadece Galatasaraylılar için değil bütün İstanbul için önemli bir yapı olduğunu belirterek, binanın bir an önce onarılıp hizmete sokulması gerektiğini söyledi.  Aysal, ''Kaza 'geliyorum' demiyor. Aldığımız ön bilgilere göre, olay tamamen bir kazadır" dedi.

İlber Ortaylı da yangının, Siyasal ve İdari Bilimler ile Ekonomi bölümlerinin bulunduğu üst katta çıktığını anlatarak, buranın binanın en süslü bölümü olduğunu kaydetti.

Binada bulunan seminer kitaplığının durumunun iç açıcı olmadığını bildiren Ortaylı, ''Yangından kurtulan kitap olsa da suyla yok olacaklardır. Ne kadar bir hasar var, yarın sabah öğreneceğiz. Sonra da kitapların envanterini çıkaracağız. 6 bin önemli kitap vardı. Çok nadide kitaplara fazla bir şey olmadı'' ifadelerini kullandı.

Gece havadan müdahale imkanı yok

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, çatının bir altındaki katta yer yer hasarlar bulunduğunu ancak diğer iki katıyla ilgili önemli bir zayiat olmadığını söyledi.

Vali Mutlu, ''Bu tür binaları kullanırken, onarımlarını yaparken, herkesin çok dikkatli olması lazım. Ve ele alınması lazım. Bir kıvılcım her şeyi tarihi mirası yok ediyor" dedi.

Yangının çıkış sebebi ile ilgili soru üzerine de Mutlu, yangının çıkış nedeninin gerekli incelemelerin ardından netleşeceğini anlatarak, bu tür yangınların temel nedeninin elektrik, bilgisayar tesisatı olabildiğini dile getirdi.

Vali Mutlu, yangına havadan müdahale edilememesiyle ilgili soru üzerine, havadan müdahale konusunu Cağaloğlu'ndaki İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü yangınından sonra ciddi olarak masaya yatırdıklarını belirterek, ''Ülkemizde yok. Türk Hava Kurumu başta olmak üzere, bu tür yangınlara müdahale edebilecek söndürme helikopterleri ve uçakları olan kurumlarımızda gece müdahale imkanı yoktur" dedi.

Müdahalede eldeki tüm imkanların kullanıldığını vurgulayan Mutlu, şunları söyledi:

''Gemi, tanker yangınlarına karşı kullanacağımız 3 güçlü römorkörle müdahale ettik ve itfaiye yangının başlangıcından itibaren buradaydı. Dolayısıyla en ufak bir gecikme kesinlikle yoktur" değerlendirmesinde bulundu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.