Okul kantinleri için yeni hijyen kuralları belirlendi
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Salı, 05 Şubat 2013 09:10 tarihinde oluşturuldu
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, ''Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği'' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, okul kantinlerinde çalışan personel kısa ve temiz tırnaklı olacak, oje, cila ve makyaj malzemesi kullanmayacak
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, ''Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği'' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelik, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı örgün, yaygın ve özel eğitim kurumları bünyesinde faaliyet gösteren yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinin özel hijyen şartlarına, satışa ve tüketime sunulan gıdaların güvenilirliğine ve kontrolüne ilişkin usul ve esasları kapsıyor.
Buna göre, gıda işletmelerinde çalışan personel temizlik ve hijyen kurallarına uyacak. Gıda hazırlık ve üretim alanında çalışan personel, özel kıyafet giyecek, iş elbiselerinin cepleri olmayacak.
Gıda hazırlık ve üretim alanı içinde saç, sakal ve bıyığın kapatılması amacıyla kep, bone, şapka, maske kullanılacak. Çalışan personel hazırlık ve üretim alanı içinde takı takamayacak.
Hazırlık ve üretim alanında çalışan personelin tırnakları kısa ve temiz olacak, personel, oje, cila ve makyaj malzemesi kullanamayacak.
Personel, uzun kollu iş elbisesi giyecek ya da tek kullanımlık kolluk takacak. Hazırlık alanı içinde sakız çiğnenmeyecek, herhangi bir şey yenmeyecek ve sigara içilmeyecek.
Ellerinde açık yara, çıban, deri hastalığı olan kişiler gıdaya temas ettirilmeyecek, koruyucu bant ve eldiven ile çalışacak. Çalışanların el kesiklerinde mavi renkli yara bandı kullanılacak.
Gıdalarla taşınması ihtimali olan bir hastalığı veya bulaşıcı yara, deri enfeksiyonları ve ishal gibi hastalığı olan kişilerin gıda işletmesinde çalışmasına izin verilmeyecek.
Personele düzenli eğitim
Depolama, üretim ve hazırlık alanlarına yetkili personel dışında girebilecek tüm kişilerin hijyen kurallarına uyması sağlanacak.
Personel işe alınmadan önce, bulaşıcı enfeksiyon içermediğini kanıtlayan gerekli sağlık muayenesi yaptırılacak, sonuçlar uygunsa işe alınacak. Bu kontroller periyodik olarak, çalıştığı sürece devam ettirilecek.
Gıda üretim ve hazırlık alanlarına girişte el dezenfektanları bulundurulacak. Bu alanlara girmeden ve gıda ile temas etmeden önce personel, iyi hijyen uygulamaları çerçevesinde ellerini usulüne uygun bir biçimde yıkayacak ve dezenfekte edecek.
İşletmede çalışan personele gıda güvenilirliğinin sağlanması, insan sağlığının korunması ve gıdaya bulaşmaların engellenmesi amacıyla düzenli olarak eğitim verilecek. Eğitimin sağlanmasından gıda işletmecisi sorumlu olacak.
Yönetmelikte, personel tuvaletleri, soyunma ve sosyal alanlara, havalandırmaya, aydınlatmaya, atık suya, eğitime, depolamaya, zararlı kemirgenlerle mücadeleye, gıdanın dondurulmasına ve pişirilmesine ilişkin de düzenlemeler bulunuyor.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak
-
Eğitimin farklı ‘SES’leri Antalya’da buluştu
-
Ebeveynler için Maarif Modeli
-
11. YILIN EĞİTİMDE BAŞARI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
-
Nida Koç Akademi Gelişim Odaklı Model ile eğitim sektörüne güç katıyor
-
Eğitimde Güçlü Stratejik İletişim: Halkla ilişkiler ve kurumsal iletişim ile marka değeriniz nasıl yükselir?
-
'Özel okulların yaklaşık %50 kapasitesi atıl durumda olacak'
-
İbrahim Taşel Ortaokulunun açılışını Bakan Yusuf Tekin yaptı
-
‘Okul standartları gelecekte global ölçekte değerlendirilecek’
-
Bakan Yusuf Tekin’den TÜSİAD konferansında 12 zor soru