Öğrencileri üniversiteler yerleştirmeli
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Cuma, 01 Mart 2013 14:04 tarihinde oluşturuldu
Öğrenciler, üniversitelere doğrudan başvurmalı ve yerleştirmeler, üniversiteler tarafından yapılmalı
Eğitim Reformu Girişimi (ERG), eğitim sisteminde yaşanan dönüşüme yönelik öneri raporu hazırladı. Raporda, öğrencilerin üniversitelere doğrudan başvurmaları ve yerleştirmelerin üniversiteler tarafından yapılması gerektiği belirtilirken, meslek liselerine ve genel liselere geçişte, öğrencilerin belirli bir alandaki liseler arasından tercihte bulunması sınavlara gerek duyulmadan sağlanmalı görüşü vurgulandı.
ERG’nin ‘Ortaöğretimin yeniden yapılandırılmasına ilişkin çalışması
Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı’nın geçtiğimiz günlerde ulusal basına yansıyan açıklamaları, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaöğretimin pek çok farklı boyutuyla dönüştürülmesine ilişkin çalışmalarının hız kazandığına işaret etti. Türkiye’de istihdam ve toplumsal yaşama aktif katılım için ortaöğretim düzeyinde elde edilecek bilgi, beceri ve yetkinliklere gereksinim artmaktadır ve bu sebeple ortaöğretim kritik öneme sahiptir. Eğitim Reformu Girişimi’nin (ERG) ortaöğretimdeki bu dönüşüme ilişkin yürüttüğü çalışmaları temel alarak oluşturduğu önerileri yeni bir bilgi notunda bir araya getirdi.
Ortaöğretime geçiş
İlköğretimden ortaöğretime geçişte “sınavsız”, ailelerin, çocukların ve okulların tercihlerini dikkate alan bir sistem mümkündür. Meslek liselerine ve genel liselere geçişte, öğrencilerin belirli bir alandaki liseler arasından tercihte bulunması ve öğrencilerle okulların bu tercihlere göre eşleştirilmeleri sınavlara gerek duyulmadan yaşama geçirilebilir. Aile ve çocuğun tercihinin bu süreçte rol oynaması, hem sistemin demokratikleşmesini hem de hesapverebilirlik yükünün aileler ve Bakanlık arasında paylaşılmasını sağlar.
Ortaöğretim
Yeni ortaöğretim sisteminde öğrencilerin büyük çoğunluğunun genel liselerde eğitim görmesi hedeflenmelidir. Bu okulların hedefi, öğrencilerin kendilerini, ülkelerini ve dünyayı daha yakından tanıyabilmek üzere keşifler ve deneyler yapmalarına olanak sağlamak olmalıdır. Öğrencilerin aldıkları dersler ve izledikleri programların farklılaşmasına olanak tanınmalıdır. Öğrenciler, lise diplomasının yükümlülüklerini, meslek liselerinde ve mesleki ve teknik eğitim merkezlerinde alacakları mesleki eğitimle ve beceri eğitimiyle tamamlama şansına sahip olmalıdırlar. Tüm liselerde okul yöneticiliği ve rehberlik hizmetlerinin güçlenmesine özel önem verilmelidir. Okulların program ve ders çeşitliliği sağlayabilecek biçimde yönetişim ve finansman olanaklarıyla desteklenmesi gerekmektedir.
Meslek liseleri arasından özel sektör kuruluşları ile işbirlikleri gerçekleştiren, öğrencilerine mesleki ve hayatboyu öğrenme becerileri kazandıran liseler korunmalıdır. Diğer meslek liseleri genel liselere dönüştürülmelidir. Genel liselerde okuyan öğrencilerin meslek liselerinde ya da mesleki ve teknik eğitim merkezlerinde ders ya da program görmesinin önü açılmalı, kurumlar arasında eşgüdüm sağlanmalıdır.
Sınavla öğrenci kabul eden fen liseleri, sosyal bilimler liseleri ve tarihsel açıdan özellikli liseler, sayıları azaltılarak korunmalıdır. Bu okullar hem eğitim yönetişimi hem eğitim uygulamalarında ilerici ve yenilikçi uygulamaların geliştirildiği laboratuvarlar olarak değerlendirilmelidir.
Yükseköğretime geçiş
Zamana yayılan çok sayıda değerlendirme ve öğrenci ilgi ve yönelimleri dikkate alınarak doğru üniversite tercihleri yapılabilir. Öğrencilerin okul ortamında girecekleri ve müfredattaki hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığını değerlendiren “yeterlik (olgunluk) sınavları” sonuçları, öğrencilerin 11 ve 12. sınıflarda istedikleri zaman girebilecekleri, sözel ve sayısal düşünme becerilerini değerlendiren üniversiteye giriş sınavı sonuçları, okulun psikolojik danışma ve rehberlik grubu yardımı ile öğrenci ilgi ve yönelimleri dikkate alınarak hazırlanan “öğrenci gelişim ve yönelim raporları” ile öğrenciler üniversitelere doğrudan başvurmalı ve yerleştirme üniversiteler tarafından yapılmalıdır.
ERG'nin raporunu indirmek için tıklayın
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
'Özel okulların yaklaşık %50 kapasitesi atıl durumda olacak'
-
İbrahim Taşel Ortaokulunun açılışını Bakan Yusuf Tekin yaptı
-
‘Okul standartları gelecekte global ölçekte değerlendirilecek’
-
Bakan Yusuf Tekin’den TÜSİAD konferansında 12 zor soru
-
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İzleme ve Değerlendirme Sistemi TTKB-İDES hayata geçirildi
-
MEB’den okullarda şiddete karşı yeni genelge
-
Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli yaygınlaştırılacak
-
Çevreci okullara Yeşil Bayrak
-
Girne Koleji yeni Kampüsünü Manisa’da açtı
-
Bakan Yardımcısı Yelkenci: Türkiye'de ilk defa okul öncesinden 12. Sınıfa, program yapıldı