banner

Almanya’nın yüzde 70’i mesleki eğitimden geçiyor




Toplumun yaklaşık % 70 inin mesleki eğitimden geçtiği Almanya’da, ilkokul 4 sene sürüyor. 4. sınıfta yapılan seçmelerle çocukların kaderi belirleniyor. İşte Almanya’da mesleki eğitim…

Toplumun yaklaşık % 70 inin mesleki eğitimden geçtiği Almanya’da, ilkokul 4 sene sürüyor. 4. sınıfta yapılan seçmelerle çocukların kaderi belirleniyor. Öğrenciler, notlarına ve ögretmen- veli konsültasyonuna göre Gymnasium, Realschule veya Hauptschule’ye dağılıyor. Realschulelerden mezunlar ara eleman ve ofis elemanı olarak sahada yetiştiriliyor. Hauptschulelerden genellikle sahada el becerisine yönelik meslek mensupları mezun oluyor.

Mesleki eğitim Alman eğitim politikasının en önemli bölümünü teşkil ediyor. Çünkü toplumun yaklaşık % 70 i mesleki eğitimden geçiyor. Ayrıca Alman Mesleki Eğitim Sistemi, büyük ölçüde eğitim ve iş dünyası işbirliğine dayanıyor. Bu nedenle genellikle “Dual Sistem” (ikili sistem) olarak anılıyor. Sistemin temelleri esasen Ortaçağ’daki lonca sistemine dayanıyor. Türkiye’deki eski ahilik sistemi de buna bir örnek… Bu noktada usta çırak ilişkisi ve sahada eğitim modeli ön plana çıkıyor.

Dual Sistem, ortaöğretim mezunlarına yönelik ve Meslek Okullarında (Berufschule) sürdürülüyor. Sistemde, eğitimin pratik ayağı (3-4 gün) firmalarda, teorik ayağı ise (1-2 gün) meslek okullarında sürdürülüyor. Dual eğitimin süresi 2 – 3,5 yıl arasında değişiyor. Öğrenciler bu sisteme genel olarak 15 yaşında dâhil olup, 18 yaşında mezun oluyor. Bu yaş grubundaki tüm öğrencilerin yarısından fazlası dual sistemde eğitim görüyor.

İlkokul Almanya’da 4 sene sürüyor. 4. sınıfta yapılan seçmelerle çocukların kaderi belirleniyor. Öğrenciler, notlarına ve ögretmen- veli konsültasyonuna göre Gymnasium, Realschule veya Hauptschule’ye dağılıyor.

Gymnasium

En başarılı öğrenciler (durumu 'pekiyi' olanlar), Gymnasium denen okullara devam ederler. Gymnasium sonunda Abitur denen sınavları başaran öğrenciler üniversiteye gidebilmektedir. İlkokul sonrasında Gymnasium'a giden öğrenciler, genellikle Abitur'u da yapıp üniversiteye girebilmektedirler.

Realschule

Durumu 'iyi' olan öğrenciler, Realschule denen okullara devam ederler. Realschule, Gymnasium'un bir altı ama Hauptschule'nin bir üstünde yer alır. Realschule'yi bitiren öğrenciler, hemen hemen bütün meslek alanlarında 3 yıllık meslek eğitimlerinden istediklerini seçebilirler. Realschule okuyan öğrenciler daha çok meslek yapmaya yönelmektedirler. Bununla birlikte, pek çok Realschule mezunu da ek sınavları da yaparak üniversiteye gidebilme haklarını kullanmaktadırlar. Realschule bitirdikten sonra 3 sene meslek yapmayı tercih eden öğrenciler için de her zaman üniversiteye gidebilme imkanı mevcuttur. Fakat Realschule öğrencilerinin üniversite okumaktan çok meslek yapmaya yönelecekleri varsayılmaktadır. Buna dayalı olarak Realschule'ye giden öğrencilerin üniversiteye gidiş yolları Gymnasium'dakiler kadar açık ve net değildir.

Hauptschule

Hauptschule, Almanya’da, temel 4 yıllık ilkokul eğitiminde sonra gidilebilecek okul çeşitlerinden biri olup, 3 okullu sistemin en düşük okuludur. İlkokul'a gitmiş her öğrenci Hauptschule'ye gidebilmektedir, buna karşı öğrenciler daha iyi notlarla öğrenci alan ve daha iyi okullar olan Realschule ve Gymnasium'ye gitmek istemektedirler. Öğrenciler beş-altı yıllarını Hauptschule'de geçirmektedirler, bu da beşinci ve dokuzuncu (ya da onuncu) sınıfları kapsamaktadır. Okulu 15-16 yaşlarında bitirebilirler.

Hauptschule'nin amacı genç öğrenciler yaşama ve pratik iş yaşamına hazırlamaktır. Buna karşı daha akademik konulara yoğunlaşan Gymnasium öğrencilerinin amacı eğitimleri sonunda üniversiteye gitmektir. Sonuç olarak Hauptschule daha çok temel matematik, fizik, kimya, biyoloji, coğrafya, tarih gibi derslerin en temel düzeyini öğrencilere aktarmaya çalışır. Hauptschule'nin ilk yılından itibaren bütün öğrenciler İngilizce öğrenir. Okul bittikten sonra diplomalarını alan öğrenciler iş eğitimi alabilirler, halk hizmetlerinin temel seviyesinde ya da sekreterlik gibi işlerde çalışabilirler. Ayrıca tam zamanlı meslek eğitimi veren Berufsfachschule'ye katılabilirler. Başvurdukları işler akademik yetenek gerektirmeyen pratik yeteneği gerektiren işlerdir. Ayrıca daha sonraki eğitimleri için Realschule ya da Gymnasiuma katılırlar. Bunun için şart; iyi bir not ortalamasıdır.

Gesamtschule

Bazı eyaletlerde, Gymnasium, Realschule, Hauptschle üçlü ayrımı yapılmayıp, çocuklar Gesamtschule denen tek bir okula gönderilmektedirler. Ancak nota dayalı seviye farkları bu okullarda da vardır. Farklı olan şey, farklı seviyede öğrencilerin ayrı ayrı okullara gönderilmesi yerine, hepsinin tek bir okulda toplanıp fakat ayrı ayrı sınıflara gönderilmesidir.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.