banner

Çocukları STEM EĞİTİMİ ile özgür bırakın




Dr. Turay Kesler / Vatan Okulları Kurucusu

turay_keslerHızla gelişen ve sürekli değişen teknoloji, günlük hayatımızın en önemli parçası haline geldi.
Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak endüstri hayatı da sürekli değişim ve gelişim içerisindedir. Buharlı makinelerin icadıyla başlayan sürecin en son geldiği nokta ise Endüstri 4.0 ya da 4. Sanayi Devrimi olarak adlandırılıyor. İlk kez 2011 yılında, Hannover Fuarı’nda adı duyulan Endüstri 4.0, bir çok endüstrisi gelişmiş ülke tarafından destekleniyor ve geleceğe yönelik planlar, bu yeni sürece yönelik hazırlanıyor. Birçok mesleğin ortadan kalkacağı ve bu mesleklerin yerini bilişim ve teknoloji ile doğrudan bağlantılı yeni mesleklerin alacağı öngörülüyor. Robotların üretimi tamamen devralması, yapay zekânın gelişimi, üç boyutlu yazıcıların üretim fabrikalarından dışarı çıkarak herkese ulaşması ve devasa bilgi yığınlarının veri analizleriyle ayıklanıp incelenmesi bu dönemde sıklıkla karşılaşacağımız yeniliklerden bir kaçı.

ÜRETKENLİK VE YARATICILIK STEM EĞİTİMİ İLE KAZANDIRILIYOR
Teknoloji ile doğan ve teknolojik cihazların arasında büyüyen, bugünün 21. yüzyıl inovasyon kuşağı çocukları, önümüzdeki yıllarda eğitim hayatlarını sona erdirerek iş hayatına atılacaklar ve ülke ekonomisine katkı sağlayacaklar. Dijitalleşen dünyada, yeni neslin etkin rol almasının en önemli adımı üretkenliği ve yaratıcılığı destekleyecek bir eğitim sistemi ile öğrencileri donatmaktır. Çocuklardaki “hayal gücü ve yaratıcılığı” kullanarak ve destekleyerek, üretim odaklı çalışma alışkanlığı STEM, robotik ve kodlama eğitimleri ile kazandırılıyor.
STEM kelimesi Science (Bilim), Technology (Teknoloji), Engineering (Mühendislik) ve Mathematics (Matematik) kelimelerinin baş harflerinin bir araya gelmesiyle meydana gelmiş bir terimdir. STEM yaklaşımının temel mantığı, öğrencinin bir disiplindeki (Matematik, Fen Bilimleri, Görsel tasarım vs.) kazanımlarını diğer disiplinlerle iş birliği içinde günlük hayatta bir probleme çözüm üretme aşamasında kullanmasıdır.
STEM eğitimi öğrencinin;
• Bir dersin eğitim programını kullanarak pekiştirebileceği öğrenme süreci yaşamasını,
• Konular ve olaylar arasındaki ilişkileri daha rahat görmesini,
• Yeni ürünler ortaya koyarak, ekosisteme katkı sağlamasını,
• İşbirlikçi ve bağımsız çalışma yöntemleri ile özgüven ve öz yeterlilik kazanmasını,
• 21. yüzyıl becerilerini kazanmasını,
• Sosyal yaşamda karşılaştığı problemlere hızlı ve net çözümler üretmesini,
• Tasarım odaklı düşünmesini ve yenilikçi olmasını sağlar.

KODLAMA EĞİTİMİ İLE OYUN OYNAMAK YERİNE
OYUN TASARLIYORLAR
Teknoloji ile şekillenmiş bir hayat içerisine doğan çocuklar, eğlenme, oyun, ders çalışma gibi aktivitelerini teknolojik hayatın vazgeçilmez parçaları olan bilgisayarlar ve tabletler üzerinden gerçekleştiriyorlar. Çoğu ebeveynler ise çocukların bu aletler vakit geçirmesinden endişe duyarlar. Ancak teknolojik aletleri destekleyecek içerikler ile doğru ve efektif kullanmak çocukların algoritmik ve analitik düşünmesini, bilgisayarlar ile üretim yapmasını, kendilerini ifade etmesini, problem çözmesini, eleştirel düşünmesini sağlayarak çocuğun geleceğe hazırlanmasında büyük bir adım atmamızı sağlar.
Bilgisayar ile iletişim kurmayı ve yazılım geliştirmeyi sağlayan elektronik dil olan kodlama eğitimi sayesinde çocuklar oyun oynamak yerine oyun tasarlayan, animasyon film izlemek yerine animasyon geliştiren, mobil uygulamaları kullanmak yerine uygulama üreten, bilişim ürünlerini geliştirerek bunların patentini alan girişimci ve inovatif birey haline geliyorlar.
Kodlama eğitiminin en önemli kazanımlarından birisi öğrencinin algoritmik düşünme becerisini geliştirmesidir. Algoritmik düşünme becerisine sahip bir birey, problemleri bilgisayar veya başka araçlar kullanarak çözmeyi sağlayacak şekilde formüle ederek veriyi mantıksal olarak organize eder, en kısa sürede ve uygun çözüm yolunu geliştirir.
Kodlama eğitimi ile;
• Araştırma ve sorgulama becerilerini geliştirme
• Bilişimsel düşünme becerilerini geliştirme
• Algoritmik ve analitik düşünme becerilerini geliştirme
• Yaratıcı düşünme becerilerini geliştirme
• Problem çözme becerilerini geliştirme imkanı sağlanmaktadır.

GELECEĞİN MÜHENDİSLERİ ANAOKULUNDA YETİŞİYOR
Anaokulu döneminde başlayan robotik çalışmaları ile öğrencilere teknoloji kullanımı, tasarım, fen bilgisi ve matematik konularında beceri kazandırılır. Robotik çalışması yaparken öğrenciler kendilerini bir bilim insanı, mühendis, tasarımcı gibi hissederler. Robotik becerisi kazanmış çocuklar bir süre sonra günlük yaşamdaki sorunları incelemek ve çözüm bulmak konusunda kendilerine daha fazla güven duyarlar. Robotik etkinlikleriyle öğrencilerde, yaratıcı düşünme, belli hedefleri gerçekleştirebilen modeller üretme, gözlem ve ölçüm yoluyla farklı fikirleri deneyebilme ve işbirlikçi çalışma kazanımları hedeflenir. Öğrenciler robotik çalışmalarda farklı sensörlerle motorları bir araya getirip kodlama bilgisi ile programlayarak özgün materyaller üretmektedir.
Geleceği şekillendiren dijital, teknolojik yaşamımızda üretken bireyler yetiştirmeye imkan sağlayan STEM eğitimi, bir çok ülkenin eğitim sisteminde yer alıyor. Öğrencilere verilen eğitim sistemimizden ayrı tutulmaması gereken STEM eğitimi, 21. yüzyıl becerilerine uygun bireyler yetiştirdiğinden, önemi gün geçtikçe artıyor ve daha fazla önem kazanıyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.