banner

BİL’de teknolojinin eğitime dönüşümü




Osman Özşen - BİL Eğitim Kurumları IT ve Eğitim Teknolojileri Koordinatörü

osman_ozsen_aralik_2022“Öğrenmenin hibrit olması, yaşadığımız yüzyılda artık bir gereklilik ve eğitim kurumlarında bunu gerçekleştirmenin en kolay yolu da dijital eğitim platformlarıdır. Kurumlarımızda, Türkiye’nin ilk ve tek hibrit öğrenme platformu olan BİL LEARN Hibrit Eğitim Platformu ile yüz yüze eğitimin yanında çevrim içi ortamda öğrencilerimize eğitim öğretim yılı boyunca devam eden canlı derslerle nitelikli eğitim vermeye devam ediyoruz.” 

BİL Eğitim Kurumlarıolarak eğitim süreçlerinizde oluşturduğunuz dijital iklim hakkında bilgi verebilir misiniz?
Sürdürülebilir eğitimin en önemli gerekliliklerinden biri eğitim kurumlarında dijital iklimin oluşturulmasıdır. BİL Eğitim Kurumlarında başarıyla yürütülen akademik, sosyal ve kültürel uygulamaları olumlu destekleyecek şekilde teknolojinin aktif kullanımı ve çevrimiçi öğrenme programları etkili ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
Kurumlarımızda 17.si gerçekleştirilecek Dijital Dünyanın Keşifleri projesi ile geleceğin trend teknolojilerini öğretiyoruz. Dijitalleşen Projeler ile önemli gün ve haftaları dijital ortamlarda projelendiriyoruz. BİL Dijital Akademi ile öğretmenlerimizin sınıf içi dijital araçları etkin kullanımlarının geliştirilmesine yönelik meslekî gelişimlerini sağlıyoruz. Dijital Makale projesi ile öğretmenlerimize uzman oldukları alanlarda yazdıkları köşe yazıları ve makalelerini paylaşmaları için fırsat sunuyoruz. Mühendislik ve Teknoloji Kampları kapsamında İstanbul Aydın Üniversitesi akademisyenleri tarafından verilen sertifikalı teknoloji programları düzenliyoruz. Hayata geçirdiğimiz projeler ile öğrencilerimiz için dijital eğitim ortamları oluşturarak öğrenme süreçlerini hızlandırıyoruz.

BİL LEARN HİBRİT EĞİTİM PLATFORMU
Öğrenme ortamlarınızı nasıl dijitalleştiriyorsunuz? Bu kapsamda hangi programlardan, nasıl faydalanıyorsunuz?
Öğrenme sadece eğitim kurumlarında gerçekleşen bir eylem değildir. Öğrenme zamandan ve mekândan bağımsız bir kavramdır. Elbette doğru koşulları bir araya getirerek öğrenmeyi daha kolay ve hızlı hale getirebiliriz ama bu her zaman mümkün olmayabiliyor. Her durumda teknolojiyi kullanarak öğrenme ortamını kendi öğrenme koşullarımıza göre oluşturabiliriz. Bunun en kolay yolu hem yüz yüze eğitim hem de online eğitimin sağlandığı hibrit eğitim modelidir.
Öğrenmenin hibrit olması, yaşadığımız yüzyılda artık bir gereklilik ve eğitim kurumlarında bunu gerçekleştirmenin en kolay yolu da dijital eğitim platformlarıdır. Kurumlarımızda, Türkiye’nin ilk ve tek hibrit öğrenme platformu olan BİL LEARN Hibrit Eğitim Platformu ile yüz yüze eğitimin yanında çevrim içi ortamda öğrencilerimize eğitim öğretim yılı boyunca devam eden canlı derslerle nitelikli eğitim vermeye devam ediyoruz.
Günümüzde öğrenciler arasında bilgiye erişim için en çok tercih edilen yöntem video içeriklerinin izlenmesidir. Bu yüzden öğrencilerimizin ders saatleri dışında erişebilecekleri çevrim içi ve çevrim dışı ders videoları oluşturuyoruz. Bunun yanında dijital kaynak ve kütüphanelerin kullanılması bilgiye hızlı ulaşımı sağlayan faktörlerin başındadır. Bunu göz önünde bulundurarak dijital kaynakları BİL LEARN Hibrit Eğitim Platformu ile entegre ederek kullanıyoruz.
Tüm öğretim programlarımızı teknolojinin günümüzde sosyal ve günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası olduğunu göz önünde bulundurarak planlıyoruz. Velilerimiz öğrencilerinin öğrenme durumunu BİL LEARN Hibrit Eğitim Platformu mobil uygulaması ile takip edebilmektedir. Böylelikle, veliler dijital öğrenme süreçlerine dahil edilmektedir. Rehberlik takibi ve deneme sınavları ölçme-değerlendirme sonuçlarına göre oluşan raporlara göre hiper kişiselleştirilmiş Akademik İlerleme Takip Sistemi ile öğrencimizin eksiklikleri belirlenmekte ve bu eksikliklerin giderilmesi için yol haritaları oluşturulmaktadır. Öğrencilerimizin akademik performanslarının artırılmasını sağlayan algoritmalar ile dijital öğrenmelerinin ayrıntıları planlamakta ve desteklenmektedir.

DİJİTAL OYUNLAR KÜLTÜRE DÖNÜŞTÜ
Eğitim süreçlerinde oyun önemli bir işlev görmektedir. Dijital oyunlar bu sürece nasıl katkı sağlıyor, hangi fırsatları sunuyor?
Dijital oyunlar artık sadece eğlence amaçlı değil, bilgi ve iletişim araçları üzerinden oynanan bir kültür haline geldi. Erken çocukluk döneminden başlayarak bireylere öğrenme fırsatı sunan dijital oyunlar ile; sosyalleşme, farklı düşünme, iletişim kurma ve hayatı deneyimleme fırsatı veriyoruz. Özellikle dijital oyunlarla büyüyen bireylerin yetişkin olduklarında dijital oyun sektörüne bağlı meslekleri tercih etmeleri global dünyada daha fazla iş bulmalarına imkân sağlamaktadır. İstanbul Aydın Üniversitesi ile güçlü iş birliğimiz kapsamında Çizgi Film ve Animasyon Bölümü ile Dijital Oyun ve Simülasyon eğitimleri düzenlenmektedir. Böylelikle, mobil oyunların kolay ulaşılabilirliği sayesinde öğrencilerimizin alışık oldukları bu alandaki ilgileri, sektörün genişleyerek girişimcilik kısmında yeni fikirlere olanak sağlanmaktadır. Aynı zamanda dijital oyunların e-spor olarak kabul edildiği, fiziksel beceri ve yeterlilik gerektiren sporların elektronik ortamlarda gerçekleştirilen aktivitelere dönüştürüldüğü turnuvalar ile öğrencilerin profesyonel kariyer hedefleri desteklenmektedir.

TEKNOLOJİ ALIŞKANLIĞI EVDE BAŞLIYOR
Öğrenciler hangi dijital yeterliliklere sahip olmalı? Öğrencilerinizin bu yeterliliklere sahip olması için hangi çalışmaları gerçekleştiriyorsunuz?
Teknolojinin hızla ilerlediği bir zamanda doğru teknoloji kullanımının sağlanması ve bilinçlendirmenin yapılması çok önemlidir. Özellikle öğrencilerin akademik gelişim süreçlerinde teknolojiyi bir araç olarak görecekleri bilinci; Dijital Vatandaşlık, Teknoloji Okur Yazarlığı, Doğru Sosyal Medya Kullanımı, Teknoloji Bağımlılığı ile Mücadele başlıkları ile sağlıyoruz. Bu konuda aile-okul iş birliği büyük önem kazanmaktadır. Öğrencinin okulda teknoloji kullanımı ile evde kullanımının aynı amaca hizmet etmesi, aile bireylerinin teknolojiyi nasıl kullandıklarının öğrenci üzerindeki etkisi göz önüne alınırsa bu alışkanlığın doğru sağlanması evde başlamaktadır. Bunun için de velilerin doğru bilinçlendirilmesi kurumlarımızda verilen seminerlerle desteklenmektedir.

ÖĞRETMENLER WEB 2.0 ARAÇLARINI AKTİF KULLANMALARI GEREKİYOR
Öğretmenler hangi dijital yeterliliklere sahip olmalı? Öğretmenler dijital yeteneklerini nasıl geliştirmeli? Bu konuda öğretmenlerinize yönelik yürüttüğünüz çalışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz?
Dijital yeteneklerin geliştirilmesi teknolojiyi tanımak ve doğru kullanmak ile başlamaktadır. Bunun için gelişen teknolojinin takip edilmesi ve araştırma yapılması çok önemlidir. Öğrencilerin dijital dünyanın tüm imkânlarını kullanabilme yetilerini göz önünde bulundurduğumuzda öğretmenlerimize teknoloji kullanımında büyük sorumluluk düştüğü görülmektedir. Öğretmenlerimizin; öğrencilerimizin sorularına cevap verebilmeleri için öğrencilerimizin her zaman birkaç adım önünde ilerlemeleri gerekmektedir.
Web 2.0 ve web 3.0 destekli eğitim ortamlarının oluşturulmasında dijital konu haritası araçlarının yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanması, bu konuda her branşa göre hazırlanan araçların eğitim ihtiyacının gerekliliğini sağlamıştır. Bu nedenle öğretmenlerin sadece sınıf içi değil çevrim içi ders ortamlarında ya da uzaktan eğitim süreçlerinde web 2.0 araçlarını aktif olarak kullanılmaları önemlidir.
Öğretmenlerimiz kurumlarımızda verilen BİL Akademi Meslekî Gelişim Eğitimleri kapsamında dijital öğrenme ortamlarının oluşturulmasına yönelik eğitimlere katılarak eğitim öğretim çalışmalarında hangi araçların ve yenilikçi teknolojilerin kullanıldığını öğrenmektedir. BİL Eğitim Kurumları, İstanbul Aydın Üniversitesi ve Kıbrıs İlim Üniversitesi güçlü iş birliği kapsamında, kurum öğretmenlerimiz ile birlikte farklı kurum öğretmenlerinin de katılımına açık konferans, zirve ve seminerler düzenlenmektedir.

 

 

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.