banner

Eğitim Girişimcilerinin Yatırım Gündemi




Dr. Adem İriç - Sevinç Eğitim Kurumları Yönetim Danışmanı

adem_iric_temmuz_2023“Sevinç Eğitim Kurumları olarak özel okul sektöründe geleceğin kesinlikle öğrenciyi bireysel olarak donanımlı hale getirmeye bağlı olduğunu düşünüyoruz. Bunun yolunun da birden çok dili konuşturabilmekten, birden çok diploma programına tabi olmaktan, spor ve sanat alanlarında öğrenciyi donatabilmekten, okuma ve araştırma kültürünü geliştirmekten, girişimcilik ve iletişim becerilerinin yükseltilmesinden, akademik donanımların arttırılmasından, dünya vatandaşlığından geçtiğini çok iyi biliyoruz.” 

Eğitim-öğretim faaliyetleri, şüphesiz tüm dünyada olduğu gibi ülkemizin de başlıca gündemi ve en önemli meselesi olmaya devam ediyor. Son birkaç yılda iyice önem kazanan eğitim yatırımları, özel sektör açısından ele alınmaya çalışılacaktır. Bu sebeple özel sektörün kırılma noktalarına göz atmakta fayda var. Özellikle dönem olarak ayırmak gerekirse dört önemli kırılma noktasından söz edilebilir.

1. Dönem (2000 yılına kadar): 2000'li yıllara kadar dershane ağırlıklı bir sektör söz konusu olup, yerel olarak güçlü yapıda sayıları çok olmayan özel okullar varlıklarını sürdürmekteydi. Özellikle yirmi, otuz yıllık tecrübesi bulunan ve sayıları onu geçmeyen dershane markası zincir halinde faaliyet gösterirken, kalan dershanelerin büyük bölümü yerel teşebbüslerden oluşmaktaydı. Özel okul alanında zincir büyüme hedefi bulunmuyordu. Bunun birçok sebebi arasında önemlileri; özel okul algısının yeterli düzeyde gelişmemiş olması ve mali olarak sektörü büyütecek ekonomik durumun olmaması idi. Yayıncılık da esasen zincir markaların kendi bünyelerinde kullanmak üzere üretilmekte ve bunun haricinde birkaç yayın markası faaliyet göstermekteydi. Özel Okullar eğitim odaklı ilerlerken, kalan tüm yapılar sınav odaklı faaliyet göstermekteydi.

2. Dönem (2000-2015 arası): Zincir faaliyet algısının oluştuğu dönem olup, özel okulculukta daha ağır başlayan bu faaliyet, dershanelerde daha yüksek bir karşılık bulmuştur. Zincir dershane girişimi bu dönemde okula nispeten çok daha fazla olmuştur. Yayıncılık alanında girişimler artmıştır. Bu dönemde okullar karlılıklarını artırırken, dershanelerde rekabet ciddi artış gösterdiğinden karlılık düzeyi düşmüştür, diyebiliriz. Yayıncılıkta yapılan yatırımlar da en azından girişimcilerini ayakta tutabilmiştir. Bu dönemi birinci durağan dönem sonrasında bir hareket dönemi olarak görebiliriz.

3. Dönem (2015-2020 arası): Üçüncü dönemde tam bir kırılma yaşanmış, adeta sektörde devrimler ve dönüşümler yaşanmıştır. Dershanelerin kapatılmasıyla beraber birden sayıları on bini aşan özel okul furyası oluşmuştur. Devlet desteği de buna eklenince 1,5 milyona yakın özel okul öğrencisi oluşmuştur. Temel Liseler adeta dershanecilikten okulculuğa geçişte bir köprü olmuştur. Dershanelerin kapatılması Anayasa Mahkemesi tarafından kısmen iptal edilince ortaya Özel Öğretim Kursu kavramı çıkmış ve bu kadar özel okul varlığını akademik olarak devam ettirirken tekrar dershane mantığıyla faaliyet gösteren kurslar büyümeye başlamıştır. Bu dönemde Temel Liseler faaliyet süresi içinde kampüs yatırımı yapabilmişlerdir. Özellikle bu manada verilen devlet destekleri etkili olmuştur. Eski dershane zincir markaları bir anda okul zincirine de sahip olmuşlardır. Yeni birçok marka yatırımı yapılmış ve bunlar zincirleşme eğilimi göstermiştir.

4. Dönem (2020 sonrası): 2020 sonrası fırtınalı dönem akabinde sektör biraz normalleşmeye başlamış ve yapılan yeniliklere göre tutunamayan eğitim faaliyetleri elenerek sektörel anlamda bir oturma dönemi olmuştur. Heyecan ve hareket yerini, piyasa şartlarına uyum sağlama çabasına bırakmıştır. Öncelikle akademik okul türünde açılan binlerce okul yeterli rekabeti sağlayamadığından kapanmıştır. Kurs yatırımları daha da artmış, muhtelif kurslar dahi üniversite ve lise giriş sınavı hazırlığı verir hale gelmiştir. Kursçuluk alanında yeterli köklü tecrübeye sahip markalar ayakta durmaya devam edebilmiştir. Okulculuk alanında da fizibilitesi güçlü ve gücünü işinden alan yatırımlar ayakta kalmıştır. Pandeminin etkisiyle bir daralma yaşansa da dijital yatırımlarını zamanında yapabilen kurumlar bu dönemde zorlanmamışlardır. Yayıncılık alanında da hibrit üretimler önem kazanmış, soru havuzları ve yapay zeka yazılımları bu dönemde popüler olmuştur. 

Bu değişim ve dönüşümleri daha rahat atlatan kurumların temel özellikleri incelendiğinde; köklü bir geçmişe ve tecrübeye sahip olmaları, piyasayı iyi etüt edip zamanında gerekli yatırımları yapabilmeleri, değişim ve dönüşümleri iyi okuyup tedbirlerini alabilmeleri, sakin ve sabırlı/temkinli adım atmaları, kendilerine bağlı insan kaynağı ve yatırımları iyi motive etmiş olmaları gibi özellikleri ön plana çıkmaktadır.

Buradan hareketle Sevinç Eğitim Kurumları’nın 1986 yılından bu yana biriktirdiği tecrübesiyle özel sektör yatırımlarına bakışı şu şekilde devam etmektedir: Kursçuluk faaliyeti sınavlar varlığını devam ettirdiği sürece varlığını ve gücünü devam ettirecektir. Burada Sevinç Eğitim Kurumları'nın sırrı ise rekabet alanında ortaya çıkmaktadır. Biz çok iyi biliyoruz ki klasik sınav hazırlığı faaliyeti ömrünü tamamlamıştır. Artık sınav hazırlığı da olsa yeni şeyler söylemenin zamanıdır. Bu anlamda, öğrencilerimizin durumu ve beklentileri çok iyi analiz edilerek dünyadaki değişimler de izlenerek mekânsal yatırımlar tasarlanmakta, öğretim materyalleri geliştirilmekte, yapay zeka yatırımları yapılmakta ve bambaşka bir ürün geliştirilmektedir. Öğrencinin tanımının dahi değiştiği günümüzde onu iyi anlayarak öğretmeni, mekanları ve materyalleri bu anlamda dönüştürmeyi kendimize hedef edindik.

Özel okulculuk anlamında da benzer mantıkla hareket ediyoruz. Her geçen gün daha da eğitici ve öğretici olabilmek için hangi donanımlara sahip olduğumuzu tekrar tekrar gözden geçiriyoruz. Rakiplerimizi ve dünyayı bu anlamda sürekli takip ediyor ve daha farklı neler yapabileceğimizi düşünüyor ve yöntemler geliştiriyoruz. Özel okul sektöründe geleceğin kesinlikle öğrenciyi bireysel olarak donanımlı hale getirmeye bağlı olduğunu düşünüyoruz. Bunun yolunun da birden çok dili konuşturabilmekten, birden çok diploma programına tabi olmaktan, spor ve sanat alanlarında öğrenciyi donatabilmekten, okuma ve araştırma kültürünü geliştirmekten, girişimcilik ve iletişim becerilerinin yükseltilmesinden, akademik donanımların arttırılmasından, dünya vatandaşlığından geçtiğini çok iyi biliyoruz.

Yayıncılık alanında da kendi kurguladığımız bu eğitim ve öğretim sistemine uygun olarak kendimize özel kurguladığımız yayınları kendi içimizde üreterek niş bir özelliğe sahip olma hedefimiz bulunuyor. Sektörel tespitler ve kurumsal hedeflerimizden sonra bir de yatırım planımızdan okurlarımızı haberdar etmek yerinde olacaktır. 

EĞİTİM YATIRIMLARINDA ÖNCELİKLİ İNCELEME NOKTALARIMIZ 

* Yasal düzenlemelerin şu anki hali ve gelecekte olabileceği hali de düşünerek yatırım incelemesi yapıyoruz.

* Yatırımlarımızda pazar araştırmasına çok önem veriyoruz. Özellikle inandığımız ve pazar parametrelerinin kurumumuzun hedeflerine uygunluğunu kontrol ediyoruz.

* Pazar araştırması akabinde uyumlaştırma ve Sevinç Eğitim Kurumları'nın bir yatırımı olmasına yönelik iş ve çalışma planlarını çıkarıyoruz.

* Uygun lokasyonda ve uygun mekanda Sevinç Eğitim Kurumları'nın donanımlarını yerleştiriyoruz.

* Eğitim ve çalışma takvimimizin yerel unsurlarla bezenmiş, rekabet edebilir halde hazırlığını yapıyoruz.

* Pazar, mekan, iş planı ve donanımdan sonra en önemli unsur Sevinç Eğitim Kurumları vizyonuna uygun iş gücünün temini ve eğitimi için çalışıyoruz.

* Eğitim, işletme ve pazarlama alanlarında eğitimler vererek kurumu güçlendiriyoruz.

* Son olarak Sevinç Eğitim Kurumları hedeflerine uygun olarak denetim faaliyetlerimizi harekete geçiriyoruz.

* Girişimcilerde aradığımız temel özellikler ise alanında yeterli tecrübeye sahip olması, bulunduğu coğrafyada eğitimci kimliğinin kabul edilmiş olması, saygın bir çalışma ortamına sahip olması, mekanların kurum prensiplerine uygun olması, birlikte büyüme arzusu ve diğer şartlarda tam uyumşeklinde özetleyebiliriz.

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.