2013 SBS soru ve cevapları




Seviye Belirleme Sınavı (SBS) soru ve cevapları bugün saat 13.00’da Milli Eğitim Bakanlığı ile aynı anda Eğitimtercihi.com’da yayınlanacak. SBS soru ve cevaplarının canlı yayında çözümlerini de eğitimtercihi aracılığıyla takip edebilirsiniz.

2013 SBS SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYIN

Seviye Belirleme Sınavı (SBS) bugün yapılıyor. Sınava 1 milyon 127 bin 211 öğrenci giriyor. Bu yıl SBS’de bireysel başarı öne çıktı. Okul başarısının yerleştirme puanına katkısı olmayacak. 120 dakika sürecek olan SBS saat 10.00’da başladı sınav saat 12.30’da sona erecek.

SBS’ye giren bir milyonun üzerinde aday sınav sonrası hemen evlerine koşup ekran başından SBS soru ve cevaplarının çözümlerini izleyebilecek.

SBS’ye girecek adaylar sınav soru ve cevaplarına Habertürk TV’den canlı olarak yayınlanacak Eğitim ve Yaşam adlı programdan izleyebilecek. Program saat 13.00’dan itibaren yayınlanacak. Programı, Müge Arda sunacak.

SBS SORU VE CEVAPLARI CANLI ÇÖZÜMLERİ İÇİN TIKLAYIN

Adaylar 2013 SBS soru ve cevaplarına ise Milli Eğitim Bakanlığı’nın www.meb.gov.tr inernet adresinden saat 13.00’da erişebilecek.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, sınav sonuçları 12 Temmuz 2013 tarihinde www.meb.gov.tr ve oges.meb.gov.tr internet adreslerinde ilan edilecek.

Özel okullara girecek öğrenciler özel okul başvurularını 12 Ağustos’ta yapmaya başlayacak. Özel Okul Başvuru Kılavuzu yayınlandı.

ÖZEL OKUL BAŞVURU KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN

SBS puanları bu yıl nasıl hesaplanacak?

Eğitim-öğretim yılı başında yürürlüğe giren sistem değişikliği ile artık okulun değil, öğrencinin bireysel başarı puanı esas alınacak. Önceki sistemde öğrencinin kendi başarısıyla beraber okul başarı puanı da eklenerek SBS puanı hesaplanırken, yeni sistemde yapılan değişiklikle öğrencinin okul başarı puanı hesaplamaya katılmıyor. Öğrencinin 6. 7. ve 8.sınıftaki notlarının ortalaması hesaplamaya katılıyor ve sonucu yüzde 30 etkiliyor.

‘Öğrencinin sadece kendi notu önemli’

Fatih Eğitim Kurumları Psikolojik Danışmanı Hakan Metan eski sistemde öğrenciler için iyi bir okula gitmenin daha önemli olduğunu belirterek; “Yeni sitemde öğrencilerin hangi okulda olduklarının önemi kalmadı. Okulun başarısı öğrenciyi olumlu veya olumsuz etkilemiyor. Öğrencinin sadece kendi notu önemli’ dedi.

Sistem adil gibi görünse de aslında adaletsizliğin ortaya çıkabileceğini öngören Metan, başarısız okulda öğretmenlerin bol not verdiği öğrenci ile başarılı okullarda hakkı olan notu alan öğrenci arasında ciddi farkların çıkabileceğini söyledi.

Bu sene sınava giren öğrencilerin ve velilerin sistemden yeni haberdar olduklarını ifade eden Fatih Koleji Psikolojik Danışmanı Hakan Metan şu öneride bulunuyor: “Herhangi bir konuda değişiklik yapıldığı zaman muhatapların mağdur edilmemesi ve değişikliğin alelacele değil yıllara yayılarak yapılması gerekir. Bu sistem, bu yıl sınava girecek öğrenciler için değil,5. sınıfa yeni başlayacak öğrenciler için uygulansa daha adaletli olur.”

Sınavın değerlendirilmesi nasıl yapılacak?

1-Her adayın cevap kâğıdı, 2 (iki) adet optik okuyucu tarafından çift kontrol sistemiyle okutulur.

2-2013-SBS’de soru sorulan derslere ait testlerin her biri için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir.

3-Her test için yanlış cevap sayısının 3’te 1i, doğru cevap sayısından çıkarılarak geçerli cevaplara karşılık gelen ham puanlar bulunur. Böylece her aday için beş ayrı ham puan hesaplanır.

4-Tüm öğrencilerin ham puanları toplamı, sınava giren öğrenci sayısına bölünerek her bir testin ortalaması bulunur.

5-Ham puanlar, test ortalamaları ile sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak her testin standart sapması hesaplanır.

6-Standart puanlar hesaplanırken her testin ağırlık katsayılarına bakarak sınavda hangi testin daha fazla katkısı olduğunu görebiliriz.

 

                  Testlerin katsayıları;

 

1

 

       Türkçe

4

2

 

Matematik

4

3

 

Fen ve Teknoloji

3

4

 

Sosyal Bilgiler

3

5

 

Yabancı Dil

2

TOPLAM

16

Yerleştirme puan hesaplamasında en değerli dersin Türkçe olduğunu görüyoruz. Matematik dersi de aynı oranda değerli. Her iki dersin test katsayısı 4 olarak belirlenmiş. Sınavda bu testlerden yapılacak her doğru soru daha değerli.. Yabancı dilin katsayısı geçen yıla göre iki katına çıkarıldığı için önemli hale geldiğini söyleyebiliriz..

SBS'de yerleştirme puanı nasıl hesaplanacak?

Özetleyecek olursak, öğrenci 2013 SBS’de 700 tam puan almış olsun. Orta öğretime Yerleştirme Puanı (OYP) şu şekilde hesaplanacak;

Örneğin; SBS Puanı 700, 6’ncı sınıf YBP’si 80, olsun 7’nci sınıf YBP’si 90 ve 8’inci sınıf YBP’si 80 olan bir öğrencinin OY( ortaöğretime yerleştirme puanı) :

OYP = ( SBS + YBP6 + YBP7 + YBP8 ) / 2

OYP = ( 700 + 80 + 90 + 80) / 2= 475 olur. Hesaplanan bu puan ile yerleştirme işlemleri gerçekleşecek.

Okuldaki başarının da etkili olduğu unutulmadan derslere iyi çalışan, okulda yapılan yazılı sınavlara iyi hazırlanan her öğrenci SBS için başarı yolunda en önemli adımı atmış olacaktır.


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.