Üniversite tercihlerinde nelere dikkat edilmeli?
- Ayrıntılar
- Kategori: Sınav Haberleri
- Cuma, 03 Ağustos 2018 11:17 tarihinde oluşturuldu
Alpaslan Dartan / Eğitim Uzmanı
Milyonlarca genç ve ebeveyn için zor haftaya girdik. Ortaöğretim kurumlarına yerleştirme(LGS)sonuçlarının açıklanmasından sonra ÖSYM de Sürpriz yaparak 30 Temmuz gece yarısından hemen sonra 2018-YKS Sonuçlarını açıkladı ve ardından web sitesinde tercih kılavuzunu (https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2018/YKS/KONTKILAVUZ01082018.pdf ) yayımladı. Ardından hemen yükseköğretim programlarının son üç yıla ait en düşük puanla yerleşen adayın başarı sırasını açıkladı.
Tercih Kılavuzunda bölümlerin geçen yılki puan ve sıralamaları verilmemiş olması bu açıklamayla bir nebze olsa da adayları rahatlattı. Tercihlerde katkı sağlayacak verilerin en önemlisiydi bu. Hukuk, Tıp, Mühendislik ve Eğitim Fakültelerine getirilen puan barajlarında ise bir değişiklik yapılmadı.
Yerleştirme sürecinde adayların dikkatli olmalarını öneririm. Şu an tüm adaylar Vakıf Üniversitelerinin gözdesi durumunda. Hepsinin ortak arzusu aynı, ama siz tercih yapacak adayların arzusu ve isteği geleceğiniz açısından çok çok daha önemli.
Adaylar üniversite tercihlerini yaparken aşağıdaki kriterleri dikkate almalarını öneririm.
Yerleştirmeler puana göre gerçekleşse bile tercihleri alınan puana göre değil öncelikle başarı sırasına göre yapılmalıdır.
• Öncelikle adaylar, başarı sırası ve puanları ile öğrenim görmek istediği üniversiteleri-bölümleri bir arada değerlendirerek bir taslak tercih listesi oluşturmalılar. Sihirli soru sınav olmasaydı ve sizi koşulsuz olarak istediğiniz bölüme yerleştireceğiz deselerdi ilk sıraya hangi bölümü yazardınız? O bölüm bir nedenle olamadığında ikinci olarak hangi bölümü isterdiniz? Sorularını sormaktır.
• Bölümler, en çok girilmek istenenden, en az istenene doğru sıralamalı ve başarı sırası, minimum puan açısından, istek sırasını oynatmayacak biçimde gözden geçirilmelidir.
• Daha çok istenen bir yükseköğretim programını, yüzdelik dilim, minimum puan ya da başka bir nedenden ötürü daha az istediği bir programın altına yazmamak gerekir. Örneğin, beşinci tercihinize giriş hakkı kazanacak olsanız, "Keşke altıncı tercihimi kazanmış olsaydım." demeyeceğinizden emin misiniz? Bütün tercihleriniz için bu soruyu sormalısınız.
• Gitmeyi düşünmediğiniz bölümleri asla tercih listesine almamalısınız. Kayıt yaptırmasanız bile yerleştirildiğiniz bölümlerden dolayı bir yıl sonra ağırlıklı ortaöğretim başarı puanınız düşecektir.
• Seçilen üniversitenin vakıf veya devlet üniversitesi olmasına, burs durumuna, bulunduğu şehre ve varsa diğer özel koşullarına bir kez daha dikkatle bakın.
• Tercih sürecinde, başarı sıralarının bu yıl için -/+ % 15 değişebileceği göz önünde tutun.
• Tercih kılavuzunda bu yıl geçen yılın verileri açıklanmadı ama istek sırasına göre oluşturulacak olan bir listenin geçen yıl kaçıncı yüzdelik dilimden öğrenci aldığı, yerleşen en son öğrencinin başarı sırası ve puanları açıklandı. Benzer bilgiler ve daha fazlası da YÖK tarafından https://yokatlas.yok.gov.tr/ de yer almaktadır. Bu verilerden de mutlaka yararlanın.
• Adaylar kendi başarı sırasının yarısı kadar alt ve iki katı kadar üst aralıklarda olabilecek bölümleri tercihlerinde yer verirlerse açıkta kalma riskini neredeyse sıfırlarlar.
Örneğin 50 bininci sırada yer almış bir adayın tercih aralığını 20-25 bin ile 75 -85 bin aralığında yapıyor olması yerleşme şansını çok artırır.
• Bir aday, kaçıncı sıraya yazmış olursa olsun, tercih ettiği bir bölüme, diğer tercih eden adaylarla birlikte yerleşmek istediği puan türünden elde ettiği puanlarına göre sıralanmış olarak ve kontenjan dâhilinde yerleştirilir.
• Tercih Listenizdeki programların kılavuzda "bakınız" olarak gösterilen ve giriş için aranan bütün koşullarını karşılıyor olmasına da ayrıca dikkat edin.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İLGİLİ HABERLER
-
2024 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu yayımlandı
-
LGS 2024 başvuruları başladı
-
LGS tarihi 2 Haziran 2024 olarak açıklandı
-
Derslig yeni eğitim – öğretim yılına daha güçlü hazırlanıyor
-
2022-YKS Ek Yerleştirme Takvimi Belli Oldu
-
2022 YKS’de değişen kurallar ne getirecek?
-
Yarıyıl tatilini verimli geçirmek için neler yapmalı?
-
YKS 2021 sonuçları açıklandı
-
Üniversite adayları, HES kodunuzu almayı unutmayın!
-
Üniversite adaylarına pandemi şartlarında hazırlık önerileri