banner

AUZEF’te öğrencilere canlı ders imkanı sunuluyor




AUZEF, İstanbul Üniversitesi bünyesinde 2009 yılından itibaren uzaktan eğitim programları, 2011 yılından itibaren de açık öğretim programları olan Türkiye’nin tek açık ve uzaktan eğitim fakültesi. İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Cihan, AUZEF’in Canlı Ders ve e-Pub uygulamaları ile uzaktan eğitimde öne çıktığını söylüyor.

alper cihanHangi bölüm ve programlarda uzaktan eğitim sunuyorsunuz? Uzaktan eğitimde en çok hangi bölümünüz tercih ediliyor? Bölüm ve programlarınıza kayıt şartları nelerdir?

2015 yılı itibariyle 14 uzaktan eğitim programı, 22 açık öğretim programı, 4 lisans tamamlama ve 6 yüksek lisans programı olmak üzere toplam 46 programda faaliyetlerini sürdüren Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (AUZEF), uzaktan eğitimde Kamu Yönetimi, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Çocuk Gelişimi, İş Sağlığı ve Güvenliği, Acil Durum ve Afet Yönetimi, Medya ve İletişim, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Endüstri Mühendisliği programlarında eğitim vermektedir.

Bu programlardan sırasıyla Çocuk Gelişimi, İş Sağlığı - Güvenliği ve Acil Durum - Afet Yönetimi en çok tercih edilenler olarak öne çıkmaktadır.

Fakültemize birden fazla yol ile kayıt yaptırılabilmektedir. ÖSYS sonuçları ile tercih yapacak adayların açık öğretim programlarımız için baraj puanını geçmiş olması, uzaktan eğitim için ise tercih edecekleri bölüm için yeterli puanı almış olmaları gerekir. Aynı zamanda herhangi bir örgün programdan uzaktan eğitime geçmek isteyen öğrencilerin yatay geçiş başvurusuyla aynı bölüme fakültemizde uzaktan eğitim alarak devam etmesi mümkün. Bir ön lisans okuyan öğrenciler de DGS sınavı sonuçları ile tercih yaptıklarında mesela 2 yıllık eğitimi tamamlayıp çalışmaya başlayan ancak lisans eğitimini tamamlayan öğrencilerimizin uzaktan eğitim ile Lisans Tamamlama programlarına yerleşmeleri mümkün.

Ayrıca İstanbul Üniversitesi’nin yaptığı Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) ile yurtdışındaki öğrenciler de fakültemiz programlarını tercih ederek yerleşebilmektedir.

Tüm bu sınavlı başvuruların dışında 2. üniversite kapsamında kayıt başvurusunda da bulunulabilmektedir. Bunun için öğrencilerimizin herhangi bir ön lisans veya lisans programından mezun olmuş yâda devamlı olarak okuyor olması yeterlidir. Ön lisans öğrencileri başka bir açık öğretim ön lisans programına, lisans mezunu olanlar ise açık öğretimin ister ön lisans ister lisans programına sınavsız olarak başvuru yapabilmektedir.

Ücretler hakkında da bilgi verebilir misiniz?

2015 - 2016 eğitim öğretim yılı itibariyle lisans programlarında açık öğretim materyal ücreti dönemlik 325 TL, uzaktan eğitim materyal ücreti dönemlik 728 TL, ön lisans programlarında açık öğretim materyal ücreti 325 TL, uzaktan eğitim materyal ücreti dönemlik 716 TL, tüm sınavsız 2. Üniversite programlarında ise (Ön lisans – Lisans) materyal ücreti dönemlik 370 TL’dir.

Lisans tamamlama programlarında ücretler her bir program için farklılık göstermektedir. Bunun için öğrencilerimiz ve öğrenci adaylarımız auzef.istanbul.edu.tr adresimizden en güncel ve detaylı bilgileri alabilirler.

DİJİTAL MATERYALLER İLE EĞİTİM VERİYORUZ

Kayıtlar hangi tarihlerde ve nasıl yapılıyor? Kayıt süreleri ne kadar sürüyor?

AUZEF’te kayıt dönemi ÖSYS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla başlıyor sonrasında ek kontenjan yerleştirmeleri, DGS yerleştirmeleri, yatay geçiş başvuruları, YÖS ile başvuran öğrenciler, Lisans tamamlama yerleştirmeleri, 2. üniversite kayıtları ve mevcut öğrencilerimizin kayıt yenileme tarihleri ile sona eriyor. Yaklaşık olarak 2 ay (Ağustos – Eylül) süren bir kayıt maratonundan sonra Ekim başında tüm kayıt işlemlerimizi sonlandırmış oluyoruz. Bu süreçte bahsettiğim tüm kayıtların tarihleri ile ilgili web sitemiz ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden (Twitter, Facebook, Instagram, Youtube) güncel olarak duyurular ile öğrencilerimize önceden bilgi veriyoruz.

Uzaktan eğitim programlarınızın özellikleri nelerdir? Diğer üniversitelere göre uzaktan eğitimde hangi uygulamanız ile öne çıkıyorsunuz? Ayrıca uzaktan eğitim altyapınız hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Uzaktan eğitim programlarımızın öne çıkan ve bizi diğer üniversitelerden farklı kılan en önemli uygulamaları Canlı Ders ve e-Pub uygulamasıdır. Öğrencilerimiz örgün eğitimdeki gibi haftalık ders programlarıyla düzenli olarak dersin hocasıyla canlı ders yapmakta ve hem konularını interaktif olarak işlemekte hem de tüm sorularının cevabını direk dersin hocasından alabilmektedir. E-Pub uygulaması ile de telefon tablet gibi cihazlara indirilen uygulama sayesinde AUZEF içerikleri öğrencinin her an ve her yerde erişebilme imkânı sağlamaktadır.

AUZEF tüm bu teknolojik içerik ve hizmetler için, web-yazılım, stüdyo- canlı yayın, bilişim altyapısını sistem olarak kurmuş ve her geçen gün de çok daha iyi eğitim vermek adına geliştirmektedir.

Derslerin içeriklerini nasıl oluşturuyorsunuz? Sınavlar çevrimiçi ortamda mı gerçekleşiyor?

Ders içeriklerimiz İstanbul Üniversitesi’nin akademik kadrosundan değerli öğretim üyesi hocalarımız tarafından hazırlanmakta ve Yayın Komisyonlarımızdan geçerek sisteme aktarılmakta ve öğrencilerimize sunulmaktadır. Vize sınavlarımız çevrimiçi olarak, final ve bütünleme sınavlarımız ise Türkiye genelindeki sınav merkezlerimizde birebir gerçekleşmektedir.

Sizin eklemek istedikleriniz nelerdir?

Açık ve uzaktan eğitim, ülkemizde alışagelmiş yöntem olarak mektupla veya televizyonla öğretim gibi görülen, toplumun bir kısmı tarafından yolla kitabı yap sınavı tarzında görülen havai veya basit bir öğretim yöntemi değildir. Yüz yüze öğretimle eşit kazanım ve hedeflere sahip olan, öğretim teknolojilerinin yenilikçi ve çoklu zekâ sistemlerine göre öğretisel kullanım kolaylığı keşifleri ile materyal geliştirme ve kullandırma yoluyla yapılan nitelikli bir öğretim modelidir. Yüksek kazanımlı ve kaliteli öğretim tasarımına sahip olmayan yüz yüze öğretim programlarının aynen açık ve uzaktan eğitime uygulanması “şapka düştü kel görüntü” olayını doğurmaktadır. Sınıfta anlatıldığında bile zor anlaşılan bir dersin videolarını ve notlarını öğrenciye vererek kendi başına benzer veya daha yüksek kazanım edinmesini beklemek akılcı değildir.

Dünyanın ilk 100 sıralamasına giren üniversitelerinin genel amacı daha yüksek kazanım ve daha yüksek yeterliliklere öğrencileri daha kolay ve verimli getirme üzerinedir. Ülkemizde de açık ve uzaktan öğretim teknolojilerine bakışımızı bu şekilde değiştirmez isek insanlığın yaşadığı İKİNCİ MATBAA devrimini kaçırmış olacağız.Bu sebepten dolayı ülkemizde öğretim teknolojilerine yoğunlaşan, temel iş alanı bilgi ve becerinin sunulma yöntemlerini geliştirip kolaylaştırmak üzerine eğitilmiş insan kitlesini artırmak olmalıdır.

UZAKTAN EĞİTİM  İLERİDE TEMEL ÖĞRENME ŞEKLİ OLACAK

Uzaktan eğitimin Türkiye’deki ve Dünyadaki geleceğini nasıl görüyorsunuz? Uzaktan eğitimin yaygınlaşması neticesinde örgün eğitimi geride bırakması söz konusu olabilir mi? Karşılaştırma yapıldığında uzaktan eğitimin örgün eğitime avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Uzaktan eğitim tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yükselen bir değer. Çağın gereği haline gelen hızlı öğrenme ve interaktif eğitimin uygulama hali olan bu öğretim tekniği ileride temel öğrenme şekli olacaktır. Ancak bu örgün eğitimin en azından yakın çağda ortadan kalkacağını değil içerik ve işlev olarak dönüşeceğini haber verebilir.

Uzaktan eğitimin hızlı, yer ve zamandan bağımsız, en güncel, en öğretici tasarıma sahip ve en interaktif yöntem olması, öğrencinin ders saatlerini kendi belirleyerek çalışma hayatı ile birlikte yürütülebilmesi öne çıkan avantajlarından sadece birkaçı olarak sıralanabilir. Uzaktan eğitim sistem doğru ve etkili uygulandığında dezavantaj oluşturacak bir yön bulunmamaktadır. Ancak sistemin tam kurulma aşamasında ya da bu teknolojiye yeni geçen toplumlarda alışma sürecinde yaşanacak aksaklıklar her zaman mümkündür.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.