Üsküdar Üniversitesi Fİ-JİTAL ÜNİVERSİTE kavramını hayata geçirdi
- Ayrıntılar
- Kategori: Üniversiteler
- Pazartesi, 02 Ağustos 2021 13:04 tarihinde oluşturuldu
İstanbul’un kalbi Üsküdar’daki yerleşkelerinde hem fiziki hem de dijital eğitimi en efektif şekilde sentezleyerek yükseköğretimde yepyeni bir anlayışın kapılarını araladıklarını belirten Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, üniversitenin sunduğu olanakları ve gerçekleştirdikleri çalışmaları artı eğitim’e anlattı.
Öncelikle pandemi sürecini nasıl yönettiniz? Uzaktan ve hibrit eğitim uygulamalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Üsküdar Üniversitesi, pandemi sürecine çok hızlı bir şekilde adapte oldu. Küresel çapta hayatın her alanında değişim ve dönüşümün yaşandığı bir dönemde dijitalleşmeyi hızla gerçekleştirerek uzaktan eğitimde çığır açan üniversitemiz, İstanbul’un kalbi Üsküdar’daki yerleşkelerinde hem fiziki hem de dijital eğitimi en efektif şekilde sentezledi ve yükseköğretimde yepyeni bir anlayışın kapılarını araladı. Yerleşkelerinde sunulan yüz yüze eğitimin yanı sıra güçlü teknolojik altyapısı ve uzman akademik kadrosuyla online platformlardan da eğitim veren Üsküdar Üniversitesi öğrencilerine her zaman ve her yerden bilgiye ulaşma imkanı sunmaktadır.
Pandemi sürecinde sağlam teknolojik altyapısı sayesinde öğrencilerine uzaktan kesintisiz eğitim olanakları sunan Üsküdar Üniversitesi, “fi-jital üniversite” kavramını hayata geçirdi. Üsküdar Üniversitesi yönetimi, akademik ve idari kadrosu olarak “Fi-jitalleşme Manifestosu” yayınladı. 10 maddeden oluşan manifestoda, hem fiziki hem de dijital eğitimin en efektif şekilde sentezlenerek “Fi-jiital Üniversite” kavramını hayata geçirileceği vurgulanarak “Uzaktan öğretimin olacağına ama eğitimin uzaktan olmayacağına inanıyoruz” denildi. Fi-Jital Üniversite mottosu ile dijital alanda geleceğe yönelik önemli yatırımlar gerçekleştirdik. 22 bin öğrencimizin her birine Zoom lisansı aldık.
Üsküdar Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi – ÜSUZEM üzerinden ihtiyaç ve gelişmeler sürekli takip edilmektedir. İnternet tabanlı öğretimle ilgili dünya standartlarına uygun ders içerikleri oluşturulmakta ve güncel teknolojilerle ders içeriklerinin hazırlanması desteklenmektedir.
Üsküdar Üniversitesi MIT, Stanford ve Harvard gibi dünya çapındaki üniversitelerin derslerinin yer aldığı platformları öğrencilerine açtı. Dünyanın önde gelen çevrimiçi eğitim platformu Coursera ile ücretsiz iş birliği bulunan Üsküdar Üniversitesi öğrencilerine dünya çapında üniversitelerden ve global markaların eğitmenleri tarafından hazırlanan derslere katılarak ücretsiz eğitim alma fırsatı sunuyor. Dijital erişimin öneminin arttığı pandemi sürecinde öğrenciler, Coursera ve edX gibi dünyanın önde gelen iki büyük çevrimiçi platformda 7 bine yakın online eğitim içeriğine erişip istedikleri dersleri dinleyebiliyor.
Sanal sınıf uygulaması olan ALMS ara yüzü ile gerçekleştirilen online uzaktan eğitim modelinden ön lisans, lisans ve yüksek lisansta öğrenim gören öğrenciler yararlanabildi.
Üsküdar Üniversitesi Televizyonu tv.uskudar.edu.tr - ÜÜTV1 ve ÜÜTV2 üzerinden eğitim süresince ayrıca programlanmış dersler de takip edilebildi. ÜÜTV üzerinden yayınlanan ders programları, düzenli olarak tüm öğrencilerle paylaşıldı. Derse katılamayan öğrenciler, STIX programı - stix.uskudar.edu.tr ile ders videosuna ulaşıp dersini sonradan takip edebilme imkânına sahip oldu.
Üniversitenizin diğer vakıf üniversitelerine göre öne çıkan özellikleri hakkında neler söyleyebilirsiniz? Öğrenciler neden seçmeliler?
Üsküdar Üniversitesi, Türkiye’nin davranış bilimleri ve sağlık alanındaki ilk tematik üniversitesidir. Başarılı çalışmalar yürüten seçkin akademik kadromuz ile geleceğin profesyonellerini yetiştirmektedir. Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Zelka, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevil Atasoy, Rektör Yardımcısı Muhsin Konuk, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Koçak Rektör Danışmanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay, Prof. Dr. Haydar Sur, Prof. Dr. Sultan Tarlacı ve Prof. Dr. Sinan Canan’ın da aralarında bulunduğu güçlü akademik kadro, öğrencilerin kariyer hayatlarına en iyi şekilde hazırlanmalarını amaçlamaktadır.
ÖĞRENCİLERİN %84’Ü BURSLU
Kampüslerdeki sosyal, kültürel ve sportif imkânlar hakkında bilgi verebilir misiniz? Ayrıca öğrencilerinize sunduğunuz yurt ve burs olanaklarından bahsedebilir misiniz?
Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Direktörlüğü’ne bağlı faaliyet gösteren 69 kulüp, öğrencilerin sosyal sorumluluk çalışmalarına katılmalarına ve sosyalleşmelerine imkân sağlamaktadır.
Nakkaştepe Kız Öğrenci Konukevi bulunuyor. 72 kişilik öğrenci kapasitesiyle üniversiteye 200 metre yürüme mesafesinde olan konukevi 2, 3, 4 ve 5 kişilik hijyenik odalarıyla öğrencilere aile sıcaklığında ortam sunmaktadır.
Öğrencilerimizin %84’ü burslu olarak okumaktadır. ÖSYM bursları kapsamında yüzde 100, yüzde 50 ya da yüzde 25 oranlarında burslu okuma imkânı sunuluyor. Tercih bursları 3 ayrı başlık altında yer almaktadır; ÖSYM tarafından %50 veya %25 indirimli lisans ve ön lisans programlarına kayıt yaptıran öğrencilere tercih sırasına bakılmaksızın %25 indirim; ÖSYM tarafından Üsküdar Üniversitesi ücretli lisans ve ön lisans programlarına kayıt yaptıran öğrencilerden, üniversitemiz bölümlerinden birine ilk tercihinden yerleşenlere %30, ikinci tercihinden yerleşenlere %15, üçüncü, dördüncü ve beşinci tercihinden yerleşenlere %10 indirim; ÖSYM tarafından Üsküdar Üniversitesi lisans ve ön lisans programlarına kayıt yaptıran öğrencilerden, ilk 5 tercihinin tamamı Üsküdar Üniversitesi olan ve bu 5 tercihinden birine yerleşenlere %30 indirim (Tıp Fakültesi’nde ilk 3 tercih için geçerlidir) uygulanmaktadır. Bu bursların yanı sıra farklı kategorilerde zengin burs seçenekleri bulunuyor.
Uluslararası anlaşmalara ve değişim programlarına yönelik çalışmalarınızı aktarabilir misiniz? Öğrencileriniz bu imkânlardan nasıl yararlanıyorlar? Uluslararası alanda üniversitenizin hedeflerine yönelik neler söyleyebilirsiniz?
2021 yılı itibari ile ‘Dijital Erasmus’ dönemi başladı. Üniversitemiz bu yeni dönemde yani 2021-2027 yılları arasında AB fonlarından faydalanmak için başvuruda bulundu ve geçtiğimiz aylarda Avrupa Birliği Komisyonu ile beyanname imzalandı. Bu beyanname ile 7 yıl boyunca uluslararası eğitime hizmet edecek ve yükseköğrenimde her anlamda kalite ve kapasite geliştirmeye yönelik projeler yürütme hedeflenmektedir. Birincil hedeflerimizden olan ‘İyi İnsan Yetiştirme’ye doğrudan hizmet edecek proje ve iş birliklerine yönelinmiştir. Üniversitemiz bünyesinde İngilizce sunulan programlar, bilime hizmet eden ve AR-GE odaklı laboratuvarların ve araştırma merkezlerinin sayısı arttıkça küresel hedeflerimiz ve iş birliği ihtiyaçlarımız da doğru orantıda artmaktadır. Yegane hedeflerimizden bir diğeri ise Üniversitemiz gibi eğitime yenilikçi bakış açısı ile farklı bir model ve vizyon katan veya katma çabasında olan kurumlar ile daha sık bir araya gelerek hem öğrencilerimizin hem Üsküdar Üniversitesi’nin yararına dokunacak ortaklıklar kurmasıdır.
Yurt dışı üniversite anlaşmaları 432, Erasmus dışı iş birlikleri 32 olmak üzere toplamda 464 anlaşmamız bulunmaktadır.
Üniversitede gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar ve bu konuda üniversitenin vizyonu hakkında neler söyleyebilirsiniz? Bilimsel çalışmalara verilen destekler nelerdir?
Üsküdar Üniversitesi çeşitli bilimsel çalışma ve projelere katılarak bilim ve bilgi üretme hedefiyle alanında öncü çalışmalar yürütmektedir. AR-GE alanındaki çalışmaları ile ülkemizin bilim ve bilgi hazinesine katkıda bulunmayı ilke edinen Üsküdar Üniversitesi, bu çalışmalarıyla uluslararası akademi camiasında da dikkat çeken geniş katılımlı araştırmaları hayata geçirmektedir.
Üsküdar Üniversitesi, Küresel Covid-19 salgınının etkilerini ölçmek amacıyla dünya çapında gerçekleştirilen COH-FİT çalışmasında Türkiye’yi temsil etti.
Pandeminin ortaya çıktığı 2020 yılında Covid-19 salgınının toplum ruh sağlığı üzerindeki etkilerini tespit etmek amacıyla Türkiye’nin Koronafobi Haritası’nı ortaya koyduk. Yine “Koronavirüslü Günlerde Hayat Araştırması” ile Türkiye genelinde pandeminin etkileri ölçüldü. İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji bölümü ile İletişim Fakültesi tarafından gerçekleştirilen, Türkiye’nin 7 bölgesindeki toplamda 167 devlet ve vakıf üniversitelerinde öğrenim gören 3 bin 266 öğrencinin katılımıyla gerçekleşen “Türkiye Üniversite Gençliği ve Aile Araştırması” ile gençlerin aile ve evlilik kurumuna ilişkin güncel tutumlarını ortaya koydu.
AR-GE alanında önemli çalışmalar yürüten Üsküdar Üniversitesi, TÜBİTAK destekli pek çok projeye de ev sahipliği yapıyor. Yakın zamanda açılışı gerçekleştirilen Üsküdar Üniversitesi Transgenetik Hücre Teknolojileri ve Epigenetik Uygulama Araştırma Merkezi (TRGENMER) Laboratuvarında da nadir hastalıklar ve kanser gibi hastalıkların tedavilerine ilişkin önemli çalışmalar yapılması hedeflenmektedir. TRGENMER, SMA gen tedavisinde çalışmalara başladı. Bu yılın sonunda da ilk preklinik laboratuvar çalışmaları n yapılması planlanmaktadır.
Yine yeni kurulan Üsküdar Üniversitesi Kök Hücre Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSKÖKMER) ile Alzheimer, Parkinson, Otizm, Multiple Skleroz (MS) gibi hastalıkların tedavisinde projelerin üretilmesi hedefleniyor.
GELECEĞİN YÜKSELEN MESLEKLERİ HANGİLERİ?
Pandemiyle birlikte sağlık ve tıp alanındaki meslekler, gelecekte yükselen meslekler arasında öne çıkacağını bir kez daha göstermiştir. Toplumun yaşlanmasıyla beraber gelecekte sağlık alanında yetişmiş uzman ve personele ihtiyacın artacağından hareketle bu alandaki bölümler en çok tercih edilen bölümlerin başında gelmektedir. Sürekli gelişen teknoloji ile birlikte yazılım ve genetik alanındaki meslekler, bu alandaki bölümlerin daha popüler olmasına yol açmaktadır. Gençlerin kendilerini gelecekte bekleyen yeni şartlara uyum sağlayabilmeleri için sadece ezberleyen ve geçer notla yetinmemeleri, bunların yanı sıra kişisel becerilerini geliştirmeleri büyük önem kazanmaktadır. Bireysel başarı kadar takım çalışmasına ve ekip başarısına önem vermek, güzel konuşma, kendini doğru ifade etme ve iş birliği yapabilme becerisini geliştirmelerini de vurgulamak gerekmektedir.
“Üsküdar Üniversitesi, teorik eğitimin yanı sıra geniş bir yelpazedeki uygulama imkânlarına sahiptir. Üniversitenin Bilim ve Uygulama ortağı olan Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın 2. Beyin Hastanesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi başta olmak üzere NP Etiler ve NP Feneryolu Tıp Merkezlerinde de öğrencilere staj olanağı sunulmaktadır. Tıp Fakültesi öğrencileri, üniversitenin iş birliği yaptığı NPİSTANBUL Beyin Hastanesi ve Memorial Ataşehir Hastanesi ile teoriyi pratikle birleştirerek hekimlik mesleğine en iyi şekilde hazırlanmaktadır.”
KÜNYE BİLGİLERİ
- Kuruluş Tarihi: 3 Mart 2011
- Kurucusu: Kurucu Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan
- Rektör: Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Zelka
- Akademik Birimleri (Fakülte Sayısı, MYO ve Enstitülerin Sayısı vb):
6 fakülte, 1 Sağlık Hizmetleri Meslek Okulu, 5 ensititü, 40 lisans programı, 59 ön lisans programı, 38 yüksek lisans ve 10 doktora programı.
- Toplam öğrenci sayısı: 22 bin 932
- Uluslararası öğrenci sayısı: : 3000
- Toplam akademisyen sayısı: 675
- 2021 / 2022 akademik yılında alınacak öğrenci sayısı: 2377 lisans 3077 önlisans toplam 5447 öğrenci alınacak.
- Öğrenci kulübü sayısı: 69
- Yurt kapasitesi: 72
- Mezun öğrenci sayısı: 23 bin 468
- Ücretler: https://uskudar.edu.tr/tr/ogrenim-ucretleri
Merkez Yerleşke:Altunizade Mah. Haluk Türksoy Sok. No: 14 PK:34662 Üsküdar / İstanbul +90 (216) 400 22 22 / https://uskudar.edu.tr/
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İLGİLİ HABERLER
-
Tehdit altındaki akademisyenleri desteklemek için yeni AB fonlu program
-
Meslek yüksekokullarında puanlar yükseldi doluluk yüzde 100 oldu
-
YÖK Başkanı: Tıp fakültelerinde 120 bin öğrencimiz okuyor
-
44 Yıllık Tecrübesiyle Uluslararası Final Üniversitesi
-
KOSTÜ, Esnek Eğitim Modeli ile öğrencileri geleceğin dünyasına hazırlıyor
-
Üniversiteliler 'fon' için yarışacak
-
YÖK: Üniversite kampüslerinde çok dilli tabelalar yaygınlaştırılmalı
-
Uluslararası Final Üniversitesi iş garantili programlarıyla öne çıkıyor
-
Prof. Dr. İrfan Erdoğan’dan çağrı: Yeni asırda yeni ve özgün bir Türk Pedagojisi üretmek durumundayız
-
Yükseköğretimde önceliğimiz sistemi ayakta tutmak olmalı