banner

İstanbul Okan Üniversitesi’nin dijital öğrenmede kozu O’LEARN




İş dünyası ile geliştirdiği programlar sayesinde mezunlarına önemli avantajlar sağlayan İstanbul Okan Üniversitesi pandemi sürecinde de dijital uygulamalarıyla eğitime kesintisiz devam etmeyi başardı. “Eğitim teknolojilerindeki gücümüz ve birikimimiz akademik eğitimde bizi farklı bir noktaya taşırken öğrencilerimizi de teknoloji dostu mezunlara dönüştürmemize katkı sağlıyor” diye konuşan İstanbul Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Koçak ile üniversitenin gelişimini ve öğrencilere sağladığı olanakları konuştuk.

mustafkocak_okan_uniÖncelikle pandemi sürecini nasıl yönettiniz? Uzaktan ve hibrit eğitim uygulamalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
İstanbul Okan Üniversitesi, pandemi sürecini, 12 yıllık uzaktan eğitim tecrübesine bağlı eğitim teknolojileri yatırımı ve akademik boyutta kullanmakta olduğu harmanlanmış öğrenme metodu ile hızlı ve etkin bir şekilde yönetti. Bu süreçte eğitim teknolojilerini en hızlı şekilde entegre eden Blackboard uygulamasını kullanmayı sürdürdük. Blackboard kurumsal kullanıcıları arasında 2021 yılında, 17 aday ülke ve 130 aday arasından dereceye girerek Değişimi Yönetme Catalyst Ödülü’nü kazandık. Yarışmada Türkiye’den ödül alan tek üniversite olmanın gururunu yaşadık.

Pandemi sürecinin başlangıcında, 5 gün içinde 15.000 öğrenci-akademisyen ve 5.320 dersin O’Learn dijital öğrenme platformumuza aktarılması ile eğitime kesintisiz devam ettik. Mobil uygulamamız sayesinde öğrencilerimizin %53’ü geçişin ilk haftasında cep telefonlarından dahi canlı senkron eğitime başlayabildiler.

82 ÜLKEDEN 2000 ÖĞRENCİ
Üniversitenizin diğer vakıf üniversitelerine göre öne çıkan özellikleri hakkında neler söyleyebilirsiniz? Öğrenciler neden seçmeliler?
İş yaşamına en yakın üniversitelerin başında geliyoruz. Kariyer ve Yaşam Programımız ile öğrencilerimiz profesyonel yaşamlarında başarılı kılacak yetkinlikler kazanıyor. Bunun yanında tüm öğrencilerimize girişimcilik kültürünü aşılamayı amaçlayan Girişimcilik Programımız, zengin ve akredite yabancı dil programlarımız (İngilizce, Çince, Almanca, Rusça ve Arapça) ile öğrencilerimizin kendilerini keşfedebildikleri güçlü öğrenci topluluklarımız Üniversitemizi farklı kılan unsurlar arasında yer alıyor.
Kariyer ve Yetenek Yönetimi Derneği’nin yaptığı 2019 Calibre Yükseköğretim İstihdam Endeksi’nde İstanbul Okan Üniversitesi “Mezunları En Hızlı İş Bulan Üniversiteler” sıralamasında 14’üncü, “Mezunları En Yüksek Ücretle İşe Başlayan Üniversiteler” sıralamasında 16’ncı sırada yer alıyor.
Tıp ve Diş Hastanelerimiz ile entegre çalışan güçlü sağlık fakülte ve programlarımız üniversitemizi sağlık eğitimi ve uygulamaları konusunda öncü bir noktaya taşıdı. Hastanemizin Küba ile ortak kanser araştırma çalışmalarından, yurt içi ve dışındaki diğer işbirliklerimize öğrencilerimize kaliteli bir eğitim sunuyoruz. Tıp eğitiminde temel gösterge olan TUS sınavında ilk mezunlarımız yüksek başarılar elde ederek bizi gururlandırdı.
Uluslararasılaşmaya verdiğimiz önem ile 82 ülkeden 2000’e yakın uluslararası öğrenciye ev sahipliği yaptığımız gibi aynı zamanda da uluslararası üniversitelerle zengin işbirlikleri ve değişim programları yürütüyoruz. Belli programlarda öğrencilerimize çift diploma imkanı da sunuyoruz.

okan_uni980 FİRMA İLE O’COOP İŞBİRLİĞİ
Akademik programların sayısı nedir? Yeni fakülteler, bölümler açmayı düşünüyor musunuz? Öğrencilerinize staj ve mezuniyet sonrası iş bulmada destek oluyor musunuz? Bu kapsamda firmalarla nasıl bir işbirliği yürütüyorsunuz?
10 Fakülte (Diş Hekimliği Fakültesi, Eğitim Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Tıp Fakültesi), Meslek Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Konservatuvar ve Lisansüstü Enstitüsünde 348 diploma programımız bulunuyor.

Öğrencilerimize “İş Yaşamına Hazırlık Programı” ile birinci sınıftan başlayarak işletmelerde staj yapma olanağı sağlıyoruz. Mezun olmadan iş yaşamını tanıyan öğrenciler, tecrübe kazanıp iş hayatına hazırlıklı hale geliyor. Kariyer Merkezimizin sunduğu staj ve O’COOP İş Yerinde Eğitim Programı kapsamında yaklaşık 980 firma yer alıyor.

TEKNOLOJİ ORYANTASYON PROGRAMI
Teknolojideki gelişmeler öğrenme ortamlarını, yöntemlerini değiştiriyor. Buna bağlı olarak mezun profilinde de yeni bir dönemden bahsediliyor. Üniversite olarak bu yeni döneme nasıl uyum sağlıyorsunuz? Pandemi sonrası oluşan geleceğin dünyasına öğrencilerinizi nasıl hazırlıyorsunuz? Bu konuda plan ve projeleriniz neler?

Üniversitemizin teknoloji oryantasyon programı bulunuyor. Öğrencilerimiz ilk günden itibaren üniversite içindeki gerek akademik gerekse idari ihtiyaçlarını akıllı online platformlarımızdan yürütüyorlar. Eğitim teknolojilerindeki gücümüz ve birikimimiz akademik eğitimde bizi farklı bir noktaya taşırken öğrencilerimizi de teknoloji dostu mezunlara dönüştürmemize katkı sağlıyor. Ar-Ge projelerinde aldığımız ulusal ve uluslararası fonların da desteği ile otomotiv ve enerji sektöründe farklı projelere öğrencilerimizle birlikte imza atıyoruz. Bu projelerde çalışan öğrencilerimiz hem kendilerini geliştiriyor, hem de ek gelir elde etme imkanı kazanabiliyor. Kariyer ve Yaşam Programımız bünyesinde Fütüristler Derneği ile ortak olarak açtığımız Fütürizm Dersi, öğrencilerimizin gelecekle ilgili paradigmalarını zenginleştiriyor.

okan_uniÖĞRENCİLERİN %97’SİNE BURS İMKANI
Kampüslerdeki sosyal, kültürel ve sportif imkanlar hakkında bilgi verebilir misiniz? Ayrıca öğrencilerinize sunduğunuz yurt ve burs olanaklarından bahsedebilir misiniz?

İstanbul Okan Üniversitesi’nde öğrenciler hem geniş açık hava alanlarında hem de farklı ihtiyaçlarına cevap bulabilecekleri Sosyal Yaşam Merkezi’nde kampüs üniversitesi olmanın avantajını yaşıyor.
Kapalı spor salonu ve yüzme havuzu, Gastronomi Mutfağı’nın da dahil olduğu O’Mutfak restoran, kafeler, sinema ve oyun salonu, eğlence merkezi, süpermarket, kafeteryalar, kuaför, gölet, açık dinlenme mekanları, market, kitap satış reyonu, diğer hizmet birimleri öğrencilere konforlu bir öğrenme ortamı sağlıyor.
1.550 kişilik çok amaçlı bir konferans salonu, 300 kişilik çok amaçlı salon, 4 katlı bir kütüphane, 2 katlı sergi salonu, 7 fuaye ve kokteyl alanlarından oluşan Bekir Okan Kültür, Sanat ve Kongre Merkezi öğrencileri sanat ve kültür etkinlikleri ile buluşturuyor.
İstanbul Okan Üniversitesi olarak, %100, %50, %25 burslu kontenjanlarımızın yanı sıra farklı burs alternatifleriyle de öğrencilerimizi üst düzey kalitede eğitimle buluşturuyoruz. Başarıyı destekleyen İstanbul Okan Üniversitesi’nin toplam öğrenci sayısının yüzde 97’si farklı burs olanaklarından yararlanıyor.
Tuzla Kampüsümüzde toplam 1500 yatak kapasiteli, 5 yurt binası bulunuyor.

Uluslararası anlaşmalara ve değişim programlarına yönelik çalışmalarınızı aktarabilir misiniz? Öğrencileriniz bu imkanlardan nasıl yararlanıyorlar? Uluslararası alanda üniversitenizin hedeflerine yönelik neler söyleyebilirsiniz?
Avrupa ülkeleri, Rusya, Fas dahil 158 üniversitede 1120 programla Erasmus anlaşmamız bulunuyor. Uluslararasılaşmayı üç saç ayağında konumlandıran Üniversitemiz 82 farklı ülkeden 2000’e yakın uluslararası öğrenci ile çok kültürlü bir mozaik çiziyor. Erasmus, Konfüçyus Enstitüsü, Puşkin Enstitüsü, değişim programları ve çift diploma programlarımız aracılığıyla zengin çok kültürlü eğitim imkanlarını öğrencilerimize sunuyoruz. Üçüncü ayakta da uluslararası Ar-Ge ve diğer projelerde paydaş olarak yerimizi alarak araştırma ve topluma hizmet alanında sorumluluklarımızı başarıyla yerine getiriyoruz. Gelecekte uluslararası öğrencilerimizin sayı ve çeşitliliğini arttırmaya devam edeceğiz. Aynı zamanda Türk öğrencilerimizin uluslararası eğitim, proje ve uygulama tecrübe ve birikimlerini arttırmak için gayretlerimizi yoğun olarak sürdüreceğiz.

Üniversitede gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar ve bu konuda üniversitenin vizyonu hakkında neler söyleyebilirsiniz? Bilimsel çalışmalara verilen destekler nelerdir?
Ar-Ge alanında yürüttüğümüz çalışmaları ile AB projeleri de dahil olmak üzere ulusal ve uluslararası projelere imza atan Üniversitemiz bu çalışmaları ile Türkiye’deki girişimci ilk 50 üniversite arasında yerini aldı.

Mühendislik Fakültemizin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteğe değer bulunarak protokol imzaladığı OPINA başlıklı, 5 milyon avro bütçeli IPA II projesi başvurusu, Avrupa Birliği tarafından hiçbir değişiklik önerisi olmadan kabul edildi.

Haberleşen otonom araçların araştırma altyapısında ve bilgi birikiminde öncü olan İstanbul Okan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bu alanda iş birlikleri yapmayı da sürdürüyor. Fakültenin Otokar iş birliğiyle yürüttüğü Türkiye'nin ilk otonom (sürücüsüz) otobüsü çalışmasında, otonom otobüsün ikinci aşama yazılım bütünleştirme ve sürücüsüz doğrulama testleri başarı ile tamamlandı.

ÖĞRENCİLERİMİZE DEĞİŞİMLERE UYUM YETENEĞİ KAZANDIRIYORUZ
Geleceğin yükselen meslekleri hangileri? Tercih yapacak öğrencilere neler tavsiye edersiniz?
Üniversite olarak düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz Uzgörü Çalıştayları’nda en çok odaklandığımız konuların başında bu soru geliyor. Yakın gelecekte mezunlarımızın 8-10 farklı kariyer edinme olasılıklarını gözeterek, öğrencilerimizin öğrenmeyi öğrenme ve değişime uyum sağlama yetkinliklerine özel bir önem veriyoruz. 10 yıl içinde 4’üncü sanayi devriminin gerçekleşeceği öngörüsü ile yıkıcı teknolojiler dediğimiz siber-fiziksel robotlar, blok zinciri, yapay zeka, akıllı sistemler, nesnelerin interneti, 5G iletişimi, tıp alanındaki teknolojik gelişmeler mezunlarımızın yaşamlarında önemli yer tutacak. Bu bağlamda tüm programlarımızda çevresel faktör olarak 4’üncü sanayi devriminin yansımalarını içerecek şekilde akademik müfredatlarımızı yeniden yapılandırdık. Üniversitemiz bünyesindeki etkinlik ve topluluk çalışmalarında bu hususları önemsemeye ve önceliklendirmeye devam ediyoruz.

Mezunlarımıza okudukları alanda kendi altyapılarını güçlendirirken, gelecekteki kariyer alternatiflerinin gerektirdiği yeni yetkinlikleri kazanabilmelerini ve kariyer dönüşümlerini başarıyla yapabilmelerini tavsiye ediyoruz.

“Kampüs üniversitesi olmanın ve alt yapımızın güçlü olmasının sağladığı imkanlar ile önümüzdeki dönemde eğitimde ve hijyenik sağlık koşullarını sağlama konusunda planlamalarımızı tamamladık. Yüz yüze eğitimde harmanlanmış eğitim (blended learning) ve ters yüz eğitim (flipped learning) yaklaşımıyla derslerimizi yüz yüze sınıfta yapacağız. Aynı zamanda da öğrenme materyalleri ile proje uygulamalarımızı O’Learn öğrenme platformumuz üzerinden gerçekleştireceğiz. Böylece eğitim teknolojilerini daha çok ve yaratıcı uygulamalar/faaliyetler için kullanmak ana misyonlarımızdan olacak.”

KÜNYE BİLGİLERİ

Kuruluş Tarihi: 1999
Kurucusu: Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan
Rektör: Prof. Dr. Mustafa Koçak
Akademik Birimleri (Fakülte Sayısı, MYO ve Enstitülerin Sayısı vb)
10 Fakültesi (Diş Hekimliği Fakültesi, Eğitim Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Tıp Fakültesi), Meslek Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Konservatuvarı ve Lisansüstü Enstitüsünde 348 diploma programı

Toplam öğrenci sayısı: 23 bin
Uluslararası öğrenci sayısı: 82 ülkeden 1711 uluslararası öğrenci.
Toplam akademisyen sayısı:609
2021 / 2022 akademik yılında alınacak öğrenci sayısı:3729
Öğrenci kulübü sayısı: 70
Yurt kapasitesi: 5 yurt binasında toplam 1500 kişi
Mezun öğrenci sayısı: 33 bin 342
Ücretler: 35 bin-110 bin TL aralığında.
İletişim
Tuzla Kampüsü 34959 Akfırat-Tuzla
Tel: 0216 677 16 30

www.okan.edu.tr

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.