banner

Üsküdar Üniversitesi global çalışmaların merkezi oluyor




Prof. Dr. Nevzat Tarhan - Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü

nevzat_tarhan* Üsküdar Üniversitesi, Türkiye’nin davranış bilimleri ve sağlık alanındaki ilk tematik üniversitesidir. Tıp, Diş Hekimliği, Sağlık Bilimleri, Mühendislik ve Doğa Bilimleri, İnsan ve Toplum Bilimleri ve İletişim Fakülteleri ile Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulunun yanı sıra Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri, Bağımlılık ve Adli Bilimler, Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü ile 22 bin 500 öğrencisine 5 ayrı yerleşkede üst düzey kalitede eğitim sunmaktadır.
* Ulusal ve uluslararası başarılara imza atmış güçlü akademik kadromuzla öğrencilerimizin kariyer hayatlarına en iyi şekilde hazırlanmaları için çalışıyoruz. Alanlarında uzman ve uluslararası alanda da görevleri bulunan akademisyen kadromuzla, özgün derslerimizden Pozitif Psikoloji ve Üniversite Kültürü ile öğrencilerimize iyi birer bilim insanı olmak kadar, iyi insan olma üzerinde de eğitim sunuyoruz. 

TÜRKİYE’Yİ GLOBAL ÖLÇEKTE TEMSİL EDİYOR
Üniversitede gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar ve bu konuda üniversitenin vizyonu hakkında neler söyleyebilirsiniz? Bilimsel çalışmalara verilen destekler nelerdir?
Üsküdar Üniversitesi, ülkemizin bilim alanında öncü çalışmalar yürütmesine ve dünyada bu alandaki çalışmalara da katkıda bulunmak hedefiyle çalışmalarını sürdürmektedir.Üsküdar Üniversitesi, Times Higher Education (THE), Scimago Rankings gibi dünya çapındaki kuruluşların araştırma, inovasyon, toplumsal etki, eğitim kalitesi ve sağlıklı yaşam iyi oluş gibi farklı alanlara yönelik değerlendirmelerinde dereceye girerek ülkemizi global ölçekte başarıyla temsil etmektedir.
Üsküdar Üniversitesi’nin araştırma ve eğitim faaliyetlerindeki başarısı uluslararası derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) tarafından da tescillendi. ‘4-Quality Education’ etiketi ile yürütülen çalışmalar THE tarafından takdir edilirken, özellikle sağlık bilimleri alanında yürütülen ARGE çalışmalarındaki başarısı da ‘3-Good Health&WellBeing’ etiketi ile perçinlendi. Öte yandan Scimago Rankings’in scopus veritabını üzerinden gerçekleştirilen "Araştırma İndeksi" sıralamasında da Üsküdar Üniversitesi Türkiye’de vakıf üniversiteleri arasında 4’üncü sırada yer aldı.

uskudar_uniSMA HASTALIĞINDA UMUT VEREN SONUÇ
Üsküdar Üniversitesi Transgenik Hücre Teknolojileri ve Epigenetik Uygulama ve Araştırma Merkezi (TRGENMER) öncülüğünde dünyada ilk kez CRISPR Prime Editing gen düzenleme teknolojisi ile SMA hastalığının tedavisi için çalışmalar yürütülmektedir. Üsküdar Üniversitesi bünyesinde kurulan Kök Hücre Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSKÖKMER), Alzheimer, Parkinson, otizm, MS gibi hastalıklar için özelleştirilmiş projeler üreterek yeni nesil tedavi yöntemleri geliştirmeyi hedeflenmektedir. Her iki merkezde nadir hastalıklar ve kök hücre temelli çalışmalar yürütülmektedir. TRGENMER Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Cihan Taştan, sürdürülen çalışmalarla SMA Tip 1 hastalarında düşük olan SMN protein üretimini artırdıklarını, 2023 sonunda klinik faz denemesini hedeflediklerini kaydetti. Başta SMA olmak üzere nadir hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere milli ilaç konseptinde benzer ve ucuz ilaç üretmek amacıyla çalışmalar yürüten TRGENMER, SMA gen tedavisi çalışmalarının olumlu şekilde ilerlediğini açıkladı.

TÜBİTAK’TAN 32 ÖĞRENCİNİN PROJESİNE DESTEK
Ayrıca Üsküdar Üniversitesi öğrencileri, bilimsel çalışma ve projeleriyle önemli başarılara imza atmaktadır. Sadece 2022’nin ilk yarısında 32 öğrenci, TÜBİTAK'tan 2209A ve 2209B kategorilerinde proje desteği kazandı.

BALKANLAR ve ORTADOĞU BEYİN GİRİŞİMİ ZİRVESİ
Üsküdar Üniversitesi, özellikle beyin alanındaki çalışmalarıyla öne çıkıyor. Son olarak Üsküdar Üniversitesi ve "Beyin Haritalama ve Tedavileri Derneği (Societyfor Brain MappingandTherapeutics - SBMT) tarafından düzenlenen Balkanlar ve Ortadoğu Beyin Girişimi Zirvesi, 1-2-3 Temmuz 2022 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşti. Beyin haritalama konusunda küresel çapta çalışmalar yapan isimlerin buluştuğu kongrede ülkemizden, İran ve Mısır’dan üniversitelerden 50’nin üzerinde bilim insanı beyin hastalıkları ve tedavileri konusundaki son gelişmeleri ele aldı.
Üsküdar Üniversitesi, beyin hastalıklarının tedavi edilmesi amacıyla çalışmalar yürüten Society For Brain Mapping And Therapeutics (SBMT) - Beyin Haritalama ve Tedavi Derneği ile uzun yıllardır önemli iş birlikleri gerçekleştirdi. Üsküdar Üniversitesi olarak beynin sırlarının, otizm, şizofreni, parkinson, Alzheimer ve MS gibi önemli hastalıkların araştırılıp tedavilerinin geliştirilmesi için ABD Başkanı Barack Obama’nın 2013 yılında başlattığı Brain Initiative (beyin girişimi) projesinde Türkiye’yi temsil etti.
Üsküdar Üniversitesi, G20 zirvesinin önemli uydu seminerlerinden biri olan N20 zirvesinde Türkiye’yi temsil eden ilk ve tek üniversite oldu.
2013 yılında kurulan ve ABD başta olmak üzere sinirbilim alanındaki seçkin araştırmacıların yer aldığı "Beyin Haritalama ve Tedavileri Derneği (Society for Brain Mapping and Therapeutics - SBMT) tarafından düzenlenen G20 - Neuroscience20 (Brain- Spine- Mental- Health) İtalya, Japonya, Arjantin gibi dünyanın pek çok yerinde gerçekleştirildi. Üsküdar Üniversitesi, uygulama ortağı NPİSTANBUL Beyin Hastanesi uzmanlarıyla bu zirvelere katılarak önemli katkılarda bulundu. Üsküdar Üniversitesi, 2015’te Antalya’da düzenlenen zirveye ev sahipliği yaptı.
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Beyin Haritalama Vakfı tarafından 2019 Golden Axon Liderlik Ödülü’ne layık görüldü. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, liderlik ödülü sahiplerinin arasındaki tek Türk olarak yer aldı.

uskudar_uniÜsküdar Üniversitesi’nin öne çıkan özellikleri hakkında neler söyleyebilirsiniz? Öğrenciler neden sizi tercih etmeliler? 
Üsküdar Üniversitesi, üniversitelerin sadece akademik alanda değil, toplum için yararlı projelerin hayata geçirilmesinde de önemli sorumluluğu olduğu bilinciyle pek çok projeyi hayata geçirdi. Üsküdar Üniversitesi, Üsküdar Kaymakamlığı ve Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında yürütülen ‘Değişim Benden Başlar’ Projesi ile Üsküdar'da yer alan 8 proje uygulama okulundaki 1453 lise öğrencisine 6 ay boyunca ‘Sosyal Medya Okuryazarlığı’ eğitimi verildi.

Yine, İstanbul Valiliği, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği (TOGEMDER) iş birliği ile yürütülen Yengeç Bireysel Rehabilitasyon Modelinde ‘Biz Geleceğiz’ Projesi ile 435 öğrenciye cinsel istismar, farkındalık ve önleme eğitimi verildi. Öte yandan, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde liselere yönelik gerçekleştirdiği Türkiye’nin ilk Bilim ve Fikir Festivali ise 8 yıldan bu yana devam ediyor. 

YÜKSEK İNSANİ DEĞERLER YAŞATILIYOR
Üsküdar Üniversitesi Seçici Kurulu tarafından 24 altın değeri yaşatmak amacıyla kamuoyu tarafından alanında örnek olan kişi ve kurumlara her yıl Yüksek İnsani Değerler Ödülleri takdim ediliyor. Bu yıl 7’inci kez verilen ve geleneksel hale gelen ödüller bu yıl; Sağlık Eski Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Türkiye’nin ilk klinik nöropsikoloji laboratuvarının kurucusu Psikolog Prof. Dr. Öget Öktem Tanör, “Mikro Kredi” uygulamasının mucidi Nobel Barış Ödüllü ekonomi profesörü Prof. Dr. Muhammed Yunus, ülkemizde çağdaş psikiyatrinin ve nöropsikiyatrinin kurucusu kabul edilen Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı merhum Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman Uzman, görme engelli motosiklet tamircisi Yılmaz Kazdal, eğitim hayatında zorluk yaşayan çocuklara ve gençlere destek sağlayan Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı (KAHEV), kültür hazinemize değerli katkıları olan şair, yazar, düşünür ve siyasetçi merhum Sezai Karakoç ile yazar, çevirmen, düşünür merhum Cemil Meriç’e takdim edildi. 

Üniversitenin kampüslerindeki sosyal, kültürel ve sportif imkânlarhakkında bilgi verebilir misiniz? Ayrıca öğrencilerinize sunduğunuz yurt ve burs olanaklarından bahsedebilir misiniz?
Üsküdar Üniversitesi olarak öğrencilerimizin sosyalleşmesine önem veriyor ve öğrencilerimizi sosyalleşmesi, kendilerini profesyonel hayata hazırlanmalarında yardımcı olmak için çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle girişimcilik taraflarını güçlendirmelerini desteklemek amacıyla akademik donanımın yanı sıra öğrencilerimize Proje Kültürü, İletişim Becerileri ve Pozitif Psikoloji dersleri zorunlu olarak verilmektedir. Öğrencilerimiz Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı öncülüğünde 75 kulüpte sosyal sorumluluk çalışmalarının yanı sıra kültürel etkinlikler yürüterek önemli çalışmalarda yer almaktadır.

Öğrencilerimizin yurt ihtiyacını karşılamak üzere Nakkaştepe Kız Öğrenci Konukevi bulunuyor. 71 kişilik öğrenci kapasitesiyle üniversiteye 200 metre yürüme mesafesinde olan konukevi 2, 3, 4 ve 5 kişilik hijyenik odalarıyla öğrencilere aile sıcaklığında ortam sunuyor.

ÜSKÜDARLI  SPORCULAR BAŞARILARIYLA KONUŞULDU
Basketboldan futsala, voleyboldan futbola kadar birçok farklı branşta mücadele eden Üsküdar Üniversitesi’nin genç sporcuları, 2021-2022 Akademik yılında başarıdan başarıya koştu. Üniversiteler Liginde üstün başarılara imza atan Üsküdar Üniversitesi spor takımları futbol, kadın voleybol, kadın ve erkek basketbol ve kortbol alanlarında önemli derecelerle evine madalyalarla döndü.

4 BİNE YAKLAŞAN ULUSLARARASI ÖĞRENCİ
Uluslararası anlaşmalara ve değişim programlarına yönelik çalışmalarınızı aktarabilir misiniz? Öğrencileriniz bu imkânlardan nasıl yararlanıyorlar? Uluslararası alanda üniversitenizin hedeflerine yönelik neler söyleyebilirsiniz?
Üsküdar Üniversitesi uluslararası alanda attığı önemli adımlarla Türkiye Yükseköğretimini dünyada en iyi şekilde temsil etme hedefi doğrultusunda hızla ve güvenle ilerliyor. 95 farklı ülke ve 6 kıtadan sayıları 4 bine yaklaşan uluslararası öğrencilerine ev sahipliği yapan Üsküdar Üniversitesi, Hizmet İhracatçılar Birliği (HİB) 2020 yılı şampiyonları listesinin Eğitim Hizmetleri kategorisinde dördüncü olmuştur. Ayrıca şu anda uluslararası 93 kurum ve 400’ün üzerinde akademik bölüm ile anlaşması bulunan Üsküdar Üniversitesi, her yıl birçok öğrenci, öğretim görevlisi ve idari personele ev sahipliği yaptığı gibi, kurum mensuplarına yurt dışında birçok staj, öğrenim ve eğitim imkânı da sağlıyor.

Öğrencilerinize staj ve mezuniyet sonrası iş bulmada destek oluyor musunuz? Bu kapsamda firmalarla nasıl bir işbirliği yürütüyorsunuz?
Üsküdar Üniversitesi’nin uygulama ortağı NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nin sahip olduğu teknolojik altyapı sayesinde öğrencilerine uygulama imkânları sunmaktadır. Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu ve NP Etiler Tıp Merkezleri de öğrencilere uygulama ve staj imkânları sağlamaktadır. Üniversite bünyesindeki 39 araştırma-uygulama merkezi, 78 laboratuvar, üç yerleşkede bulunan kütüphaneleri ve uluslararası indekslere giren yayınlarıyla akademik dünyaya katkıda bulunmaktadır.

Araştırmalar yakın gelecekte bugünün mesleklerinin var olmayacağını vurguluyor. Üniversiteler meslekler konusunda öğrencilere nasıl yön veriyor? Geleceğin meslekleri neler olacak? Tercih yapacak öğrencilere neler tavsiye edersiniz?
Günümüzde sağlık ile ilgili alanlarüniversite adayları arasında en çok tercih edilen bölümler arasında yer almaktadır. İş bulma imkânlarının artması ve sürekli gelişen teknoloji ile birlikte yazılım ve genetik alanındaki meslekler de popüler alanlar arasında yerini almaya başladı.
Teknolojinin hızlı gelişimi karşısında ortaya çıkan değişimleri yakalayabilecek bilgi ve becerilerle donanmış, kendini sosyal yönünü de içine katarak çok yönlü olarak yetiştirmiş kişiler, kariyer yolculuğunda daha sağlam adımlarla ilerleyecektir.
Gelecekte uzun soluklu ve sabit işler yerine sürekli değişim gösterecek beceriler ön plana çıkacak. Bu durum öğrencilerin üniversiteye başladıkları andan itibaren kendilerini çok yönlü olarak geliştirmelerini kaçınılmaz kılmaktadır. Bu nedenle gençlerin ezberleyen, geçer notla yetinen, günü kurtaran olmaktan çıkarak spor, el sanatları, güzel konuşma gibi yeteneklerini belirleyerek bunları geliştirmeleri, başkaları ile iletişim kurabilmeleri, işbirliği yapabilme becerilerini geliştirmeleri ve yabancı dil öğrenmeleri büyük önem taşımaktadır. Geleceğin mesleklerini seçmekten daha çok kendini geleceğe donanımlı olarak hazırlayan kişiler daha başarılı olacaklardır.
Adaylar, üniversite tercihlerini yapmadan önce üniversitelerin tercih günlerini ziyaret ederek bölüm ve programlar hakkında bilgi alabilir. Meslek seçimi konusunda kararsızlık yaşayanlar kariyer testini doldurabilir. Tercihte bulunacak aday öğrenci ve aileleri zihinlerini meşgul eden tüm sorularını konuşmak ve bilgi almak üzere 20 Temmuz – 5 Ağustos tarihleri arasında Üsküdar Üniversitesi’nin tüm yerleşkelerini ziyaret edebilecektir.  

5 KİŞİDEN 4’Ü BURSLU
Üsküdar Üniversitesi öğrencilerinin %81’i değişen oranlarda burslu eğitimlerini sürdürmektedir. Üsküdar Üniversitesinde her beş öğrenciden dördü burslu eğitim görüyor. ÖSYM bursları kapsamında yüzde 100, yüzde 50 ya da yüzde 25 oranlarında burslu okuma imkânı sunuluyor. Tercih bursu ile ÖSYM tarafından üniversitenin ücretli lisans ve ön lisans programlarına kayıt yaptıran öğrencilerden, üniversitenin bölümlerinden birine ilk tercihinden yerleşenlere %25, ikinci tercihinden yerleşenlere %15; üçüncü, dördüncü ve beşinci tercihlerinden yerleşenlere %10 indirim uygulanırken;   ilk 5 tercih bursu ile yüzde 25’e varan ilave indirim de yapılıyor. Bu bursların yanı sıra üniversite giriş bursu, Tıp Fakültesi giriş bursu, kardeş bursu, kurum bursu, özel mahrumiyet bursu, spor, bilim, sanat, din ve kültür bursu, uluslararası bakalorya bursu, TÜBİTAK bursu, akademik başarı, ihtiyaç, yabancı uyruklu öğrenci, engelli öğrenci bursu gibi farklı kategorilerde zengin burs seçenekleri bulunuyor.

KÜNYE BİLGİLERİ

Kuruluş Tarihi: 3 Mart 2011

Kurucu: Prof. Dr. Nevzat Tarhan - Kurucu Rektör

Rektör Vekili - Prof. Dr. Mehmet Zelka

Akademik Birimler: Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, İletişim Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu

Programlar: Lisans Programı sayısı: 39

Toplam öğrenci sayısı: 22.500

Uluslararası öğrenci sayısı:4000

Toplam akademisyen sayısı: 730

Toplam idari çalışan sayısı: 620

2022 / 2023 akademik yılında alınacak öğrenci sayısı: 5130

Öğrenci kulübü sayısı: 73

Yurt kapasitesi: 71

Mezun öğrenci sayısı:30.000

Ücretler: Üsküdar Üniversitesi öğrencilerinin %81’i değişen oranlarda burslu eğitimlerini sürdürmektedir. 

İletişim: Adres: Merkez Yerleşke:  Altunizade Mah. Haluk Türksoy Sok. No: 14 PK:34662 Üsküdar / İstanbul +90 (216) 400 22 22 / https://uskudar.edu.tr/  

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.