banner

PROF. İRFAN ERDOĞAN: KOALİSYON PEDAGOJİSİ




Prof. Dr. İrfan ERDOĞAN / Talim ve Terbiye Kurulu Eski Başkanı

irfan_erdoganBen bir eğitim bilimciyim, pratikte de öğretmenim. Bu bilinçle, şu sıralarda gündemde olan hükümetin nasıl ve kimler tarafından kurulacağı sorusu üzerinde değerlendirme yapmak istiyorum.

Öncelikle bilelim ki; Türkiye 7 Haziran seçimlerinden sonra bir fırsat yakaladı. Halk kolektif bilinciyle yaptığı seçimle güzel bir tablo ortaya koydu. Bu tablo doğrultusunda yeni bir koalisyon oluşturma süreci yaşanmaktadır. 

Ne var ki, birbirini uzun zamandır ötekileştiren taraflar bu duruma hazır değil gibi gözüküyor. Koalisyon kurmaya dair algı da son derece olumsuz. Olaya neredeyse tüm partiler nezdinde "ehven-i şer" bir durummuş gibi bakılıyor. 

Ben de bir eğitimci olarak diyorum ki koalisyon kurulabilirse şayet, Türkiye için yeni, farklı ve anlamlı bir dönem yaşanabilir.

Öncelikle kurulacak koalisyon ile uzun zamandır birbirine iyice yabancılaşmış olan tarafların bir araya gelmesi gerçekleşecek. Bu da her halükarda "kendisini karşısındakinin yerine koyma" olarak tanımlanan empatiyi arttıracak. Bu, toplumun ruh sağlığı için son derece önemlidir.

Koalisyon olursa yine uzun zamandır siyasi partiler düzeyinde kaybolan bir haslet olan uzlaşma kültürü artar. Zira koalisyon demek doğal olarak uzlaşmak, anlaşmak demektir. 

Koalisyon bir anlamda içsel bir terbiyedir. Çünkü koalisyon hep kazanmaya alışmış kişilere kaybı da yaşatır. Sağlam bir kişilik için hep kazanmak değil kaybetmek de güzeldir. Hep kazanmak doğru da değil, adaletli de değil, gerçekçi de değil. Aynı şekilde sürekli kaybetmek de çok örseleyici bir durum. İşte koalisyon doğası gereği tarafları hep kazandırdığı için, hem de kaybettirdiği için "pedagojik" bir oluşumdur. 

Koalisyon demek gerçek anlamda birlik ve beraberlik demektir. Koalisyon olmaksızın gerçekleşen bir oluşum birliğe değil tekliğe dayalıdır. Birlik ve beraberlik koalisyonla olur. 

Koalisyonun olmaması her halükarda bir kesimin dışlanmasıdır. Dışlanan çocuğa gönlümüz nasıl elvermezse küçük büyük fark etmez, dışlanan bir grup da olmamalıdır. İşte koalisyon her durumda daha kapsayıcı olması hasebiyle de iyidir. 

Koalisyon doğası gereği etkileşimi, iletişimi, ilişkiyi ve dostluğu geliştirir. Nitekim geçmişte kurulan Ecevit Erbakan, Ecevit Bahçeli, Demirel İnönü koalisyonlarının sonraki yıllara miras kalan güzel etkileri olmuştur. Bu minvalde koalisyonlu dönemlerde rövanşist tohumlar ekilmez.

Koalisyon katılımın artmasıdır yani demokrasidir aslında. Çünkü koalisyon sayesinde temsili katılımın ötesinde daha geniş tabanlı bir katılım gerçekleşir. 

Koalisyon ile toplumu ayakta tutan normlar ve değerler daha geniş kesimlerce benimsenir ve canlanır. Çünkü koalisyon ile taraflar aldıkları sorumluluk paralelinde özellikle ulusal düzeydeki normları daha çok benimserler.


Ait olmak yani mensubiyet hissi önemli bir ihtiyaçtır. Koalisyon bunu da sağlar. Koalisyon sayesinde ortak değerler için mensubiyet duygusu yaşayanların oranı artar.

Koalisyon bir birine yabancılaşmış tarafların anlaşması ve uzlaşmasıdır. Bu da barıştır aslında. 

Koalisyon doğası gereği açıklıktır, şeffaflıktır. Çünkü koalisyon sayesinde her şey daha çok göz önünde olur. 

Koalisyon nezaketi geliştirir. Koalisyon sayesinde iletişim kurmak durumunda kalan taraflar ilişki de kurar ve doğal bir şekilde nezaketi de yaşar ve yaşatır. Böylece taraflar bir birine daha duyarlı olur.

 

 Koalisyon demek gücün, etkinin ve yetkinin sınırlılığı demektir. Koalisyonun bu yönünün, gücün sınırsızlığının ne kadar sorun olabileceği göz önünde bulundurulursa, demokratik kültür için çok önemli olduğu görülebilir. Koalisyon sınırlara saygı duymayı öğretir ve pekiştirir.

 

Koalisyon, güncel tabirle ifade edilen “sen ben” kavgasını aşıp toplum için gerekli olan “biz” bilincinin oluşmasına katkı sağlar. Bu bağlamda “ben haklıyım, sen haksızsın” tavrı da azalır.

 

Koalisyon, ortak zemin yaratma pratiği sonucu ortaya çıkan bir modeldir. Dolayısıyla koalisyon sayesinde “toplumsal mutabakat” oluşturabilme becerisi ve kültürü de gelişmiş olur.

Koalisyon milyonları temsil eden ve iktidara talip olan her bir siyasi parti ve mensupları için umuttur. Varlığı yönetmeye talip olmak üzerine kurulu olan siyasi oluşumların bu fırsata sahip olması gerekir. Aksi takdirde öğrenilmiş çaresizlik durumuna düşülür ve bu da hiç iyi değildir. 

Tabi ki koalisyon sayesinde makam mevki, maddi manevi her türlü paylaşım  daha geniş bir tabana yayılır. En belirgin olarak bakanlar kurulunun ve diğer mevkilerin dağılımı daha geniş bir halk kesimini temsil edecek şekilde oluşur. 

Koalisyon güzel bir "akıl oyunu" ve "diyalektik" bir süreçtir. Yani doğrunun içinde yanlışın, yanlışın içinde de doğrunun olabileceğini gösteren bir etkileşimdir. Bu ise yaratıcılığa ve dinamizme kapı aralayan bir durumdur. Böyle bir süreç ise her yönüyle daha zeki bir toplum yaratır. 

Kısacası koalisyon toplumu bilişsel, duygusal ve ahlaki açıdan çok iyi geliştirir ve olgunlaştırır. 

Koalisyon olmazsa toplumun karakteri bozulur, bencilleşir, güç obezitesi yaşanır. Kazananların hırsları, kaybedenlerin de kırıklığı artar. Güven kaybolur. Gücü eline geçiren bırakmak istemez. Bırakmamak için her şeyi yapar. Koalisyon olmazsa kutuplaşma artar. Toplum bir birbirine yabancılaşır. Dışlama ve ötekileştirme artar ve pekişir. Rövanş duygusu gelişir.

Bu nedenle, yaşasın koalisyon...

Dolayısıyla tedirginliğe, kuşkuya ve karamsarlığa kapılmadan büyük bir ümitle ve heyecanla kurulsun bir koalisyon!

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.


PROF. DR. İRFAN ERDOĞAN

13.Ağu.2015

Türk Eğitim Sisteminin Son 13 Yılında Bir Parantez

Prof. Dr. İrfan Erdoğan / Talim ve Terbiye Kurulu Eski Başkanı Türk eğitim sisteminin son on üç yıllık dönemi için tabi ki genel bir değerlendirme yapabilirim....

11.Ağu.2015

PROF. İRFAN ERDOĞAN: KOALİSYON PEDAGOJİSİ

Prof. Dr. İrfan ERDOĞAN / Talim ve Terbiye Kurulu Eski Başkanı Ben bir eğitim bilimciyim, pratikte de öğretmenim. Bu bilinçle, şu sıralarda gündemde olan hükümetin nasıl ve...

06.Ara.2014

Ortaokulda seçmeli dersler değişiyor

Eski Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan, 19. Milli Eğitim Şurası’na ilişkin değerlendirme yaptı.  Erdoğan şunları söyledi; Şurada alınan kararlar kamuoyuna yansıyanlardan ibaret değil....

09.Eyl.2014

Eğitim can çekişiyor

Talim ve Terbiye Kurulu Eski Başkanı Prof. Dr manlig-halsa.se. İrfan Erdoğan, TEDXÇerkezkezköyED'de yaptığı konuşmada eğitim sistemiyle ve öğretmenlerle ilgili düşüncelerini katılımcılarla paylaştı. Öğretmenin her anın, her...

11.Haz.2014

Eğitimin son on yılı

Eğitim sistemimizin son on yılı için değerlendirme yapmak benim için hassas bir durum. Çünkü bu dönemin iki yıllık kısmında sorumluluklar aldım, inisiyatifler kullandım. Yaptıklarım ve...

07.Şub.2014

MEB’de kuvvetler ayrılığından kuvvetler birliğine doğru

Bu yazıyı okumadan TTK’yı kapatmayın! MEB’de kuvvetler ayrılığından kuvvetler birliğine doğru MEB, her şeye rağmen demokratik bir sistem gibi çalışan bir bakanlıktı. Talim ve Terbiye Kurulu...

18.Oca.2014

Milli Eğitim Bakanlığı operasyonel kaldı

Son iki yıldır eğitime dair yapılan ve tasarlanan iki düzenlemeyi önemli görüyorum. Öncelikle okulların ilk, orta ve lise şeklinde yapılanması önemli bir adımdı.  Son on...

09.Ara.2013

Sözde 'yeni’ TEOG’un şifreleri

MEB’in Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş adıyla hazırladığı model çok dikkat çekici yönler içeriyor.  Her şeyden önce bu modelin adı çok zorlanarak uydurulmuş. Daha etkili ve...

20.Kas.2013

Dershaneler de okullar da kapatılabilir!

MEB Talim ve Terbiye Kurulu Eski Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan, eğitimi yönetme konusunda performansı giderek düşen bakanlığın, dershaneleri kapatması halinde eğitimin bugünkünden daha iyi bir...

17.Tem.2013

Ortaöğretime geçiş sistemi bir faciaya doğru ilerliyor

Ortaöğretime öğrenci seçme karmaşası bir faciaya doğru ilerliyor Başa dönelim ve anlamaya çalışalım.  On beş yıl öncesine kadar az sayıda ayrıcalıklı sayılabilecek Fen ve Anadolu liseleri...

14.Ara.2012

Kalkınma planları sürecinde eğitim ve öğretmenlik

50 yıldır sürdürülen bir klasik: Beş Yıllık Kalkınma Planları Şu sıralarda 1961 Anayasası ile kurulan Devlet Planlama Teşkilatı tarafından hazırlanan Beş Yıllık Kalkınma Planlarının Onuncusu üzerinde...

27.Haz.2012

Eğitim Sistemi Düzelme Yolundayken Atılan Yanlış Adım

Prof. Dr. İrfan Erdoğan - Talim ve Terbiye Kurulu Eski Başkanı                           ...

01.Mar.2012

Eğitim sistemi düzelme yolunda

Prof. Dr. İrfan Erdoğan - Talim ve Terbiye Kurulu Eski Başkanı Bu yazıda okulların yapılanmasını düzenleyen yeni yasa tasarısını irdeleyeceğiz. Ancak önce kısa bir arka plan bilgisi...

21.Oca.2012

Kesintisiz Eğitim’ sistemi bozdu!

Millî Eğitim’de çözülmesi gereken en temel mesele 8 yıllık eğitim hususudur. Tecrübe gösterdi ki kesintisiz ilköğretim uygulaması her açıdan zararlı oldu.İşin kötüsü kesintisiz yapılanma bu...

Prof. Dr. İrfan Erdoğan
Prof. Dr. İrfan Erdoğan

Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.