banner

Doğa Koleji’nde projeler öğrenciler öncülüğünde gerçekleşiyor




Doğa Koleji’nde projeler öğrenciler öncülüğünde gerçekleşiyor

Doğa Koleji, kurulduğu günden bu yana hem eğitim modelleriyle hem de sosyal sorumluluktan sanata ve spora pek çok alanda yürüttüğü projelerle öncü konumunu başarıyla sürdürüyor. Doğa Koleji Genel Müdür Yardımcısı Ayfer Erdem Batı, “Öğrencilerimiz eğitim aldıkları branşlar ya da ilgi alanları doğrultusunda kendi içlerinde pek çok projeye imza atıyorlar” diyor.

Doğayı temel alarak geliştirilen eğitim konseptiyle, klasik kalıpları yıkarak eğitimde ‘yaparak ve yaşayarak öğrenme’ anlayışını sistemleştiren Doğa Koleji’nde çocuklar her şeyi dünyanın en iyi öğretmeninden, doğanın kendisinden öğreniyorlar. Doğa Koleji hayata geçirdikleri anaokulundan lise sıralarına kalıpların dışında modern, vizyoner eğitim modellerini başarıyla uyguluyor. Projelerin hemen hepsinin öğrencilerin öncülüğünde gerçekleştirildiğini söyleyen Ayfer Erdem Batı, “Öğrencilerimiz eğitim aldıkları branşlar ya da ilgi alanları doğrultusunda kendi içlerinde pek çok projeye imza atıyorlar. Bunlar müzik, spor, resim ve heykel sanatları, sosyal sorumluluk, fen bilimleri ya da iş dünyasına yönelik projelerdir. Ancak bizim okullarımızda öğrencilere bu projeleri uygulama fırsatı yaratan en önemli özellik uyguladığımız ve sadece Doğa Koleji’ne ait olup yurtdışında da onaylanan eğitim modellerimizdir” diyor.

EĞİTİM MODELLERİMİZ PROJE YARATIYOR

Doğa Koleji Genel Müdür Yardımcısı Ayfer Erdem Batı“Öğrencilerimizi sadece akademik anlamda değil her alanda geliştirip ve hayata hazırlıyoruz” diyen Ayfer Erdem Batı, “İlkokul sıralarında uyguladığımız Doğa Konseptli Eğitim Modeli, ortaokulda ‘Eğitim Koçluğu’ sisteminin temelini oluşturan SOES’e dönüşüyor. Ölçülebilir, değerlendirilebilir ve sürdürülebilir bir eğitimle birlikte öğrencilerimiz, akademik derslerin yanı sıra SOES dersleriyle Doğa Anadolu Liseleri’nde uygulanan t-MBA modeline hazırlanıyor. Tüm kampüslerimizde t-MBA’in temelini oluşturan öğrenci meclislerimiz bulunuyor. Okuldaki tüm süreçlerin yönetimi öğrenci meclisinin organizasyonuyla gerçekleşiyor” diye konuştu. Eğitim modellerinin yanı sıra İngilizce eğitimi ile ilgili bir model oluşturduklarını da dile getiren Batı, şöyle devam etti: “İngilizce eğitimini yine yaşatarak öğretmek üzerine Oxford University Press ile geliştirdiğimiz Oxford Quality Programme ve Fen Bilimleri için geliştirilen modelin uygulandığı Bilim Okulu konseptimiz de ayırt edilen sistemlerimiz arasında yer alıyor.”

Uyguladıkları eğitim sistemlerinin kendi içlerinde öğrencilere pek çok proje geliştirip uygulama fırsatı tanıdıklarını ifade ederek SOES Eğitim Modeli kapsamında uygulanan “Mucit Atölyesi” hakkında bilgiler aktaran Batı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu atölye, Lego Education ürünleri kullanılarak ve uygulamalı olarak işlenen bir ders. Dersin içeriğinde ise öğrencilerimiz, basit ve motorlu makinelerin inşa edilmesi ve çalışma prensiplerini kendi elleriyle yaptıkları modelleri yarıştırarak ve sonrasında belli parçalarını değiştirerek ‘nasıl daha iyi bir model oluşturabilirim?’ sorusuna cevap arıyorlar. Böylelikle genç bilim insanları ve mühendislere kendilerini gösterip yeteneklerini fark edecekleri bir ortam sunuluyor.”

26 COMENİUS PROJESİ BULUNUYOR

Doğa Koleji olarak uluslararası projeler de yürüttüklerini sözlerine ekleyen Batı, Avrupa Birliği kapsamında yapılan Comenius projeleri içerisinde yer aldıkları bilgisini vererek devam etti: “26 Comenius projesi; Sarıyer, Beykoz, Kartal, Acarkent, Ataşehir, Bostancı, Yakacık, Üsküdar, Bursa, Sakarya, Denizli, Şanlıurfa, Aydın, Ankara, Avcılar kampüslerimizde yürütülmektedir. Doğa Konseptli Eğitim Modeli AB tarafından kabul görerek fon alan, Comenius Kataloğuna giren ve Europass sertifikasına sahip olan merkezi bir proje. Doğa Konseptli Eğitim Modeli projesi ile 5-12 yaş arası öğrencilere ve bu yaş grubu öğretmenlerine yönelik olarak uygulanıyor. Proje, doğayı öğrencilere erken yaşta anlatarak sevdirmeyi, korumayı ve doğa ile kalkınmayı hedef alıyor.

Ayfer Erdem Batı, Avrupa Birliği ülkeleriyle birlikte yürütülen Comenius Projelerinin içeriklerini şöyle sıraladı;

-              “Yaygınlaştırma” projesi ile Doğa Konseptli Eğitim Modeli’nin bilinirliğinin artırılması hedefleniyor. Bunun için yapılacak çalıştay ve sunumlar ile düzenlenecek dört adet “Ulusal İnteraktif Seminer” bulunuyor. Proje kapsamında güncel eğitim konularını tartışmak, iyi uygulamaların teşvikini ve paylaşımını sağlamak amacıyla İstanbul’da “Uluslararası Değerlendirme Konferansı ”ve  “Öğretmen Eğitim Kursu” da düzenlenecek.

-              Fen bilimleri alanında, “Fen Bilimleri Eğitiminde Nano Teknolojik Yansımalar” projesinin koordinatörlüğünü yine biz yürütüyoruz. Projede fen bilimleri öğrenimini daha çekici ve erişilebilir kılmak ve bilişim ile iletişim teknolojilerini araç olarak kullanmayı amaçlanıyor. Projenin hedefinde 13 ile 18 yaş arası öğrenciler ile fen bilimleri dersleri alan yüksekokul ve üniversite öğrencilerini bulunuyor ve proje 3 yıldır sürdürülüyor.

-              Öğretmenlerin niteliklerini geliştirmek üzere yürütülen “Çok Dilli Bütünleşme için Öğretmen Yeterliliği Projesi” ile Avrupa öğretmenlerin bu konudaki eksikliklerinin, öğretmen eğitimi kursları ile giderilmesi amaçlanıyor.

-              “Takım Çalışması, Eğitim ve Teknoloji Platformu” ise 12-18 yaş grubu öğrencilerle fen bilimleri öğretmenlerine yönelik olarak yürütüldüğünü belirtiyor. İtalya, Bulgaristan, Romanya, İspanya, Yunanistan, Norveç ve Rusya Federasyonu’nun da işbirliğinde yürütülen projede gençlere fen bilimlerini sevdirmek için yenilikçi yaklaşımlar geliştiriliyor. 8 ülkede eş zamanlı ve ortak bir ağ üzerinden yürütülecek olan projede öğretmenlerin tecrübeleri, uluslararası projelerin ve girişimlerin başarıları üzerinden ilerleyecek. Seminerlerin de düzenleneceği projede öğretmenlere, Nisan 2014 ila Temmuz 2016 arasında,  yöntemsel ve pratik anlamda derslerini daha aktif, yenilikçi bir şekilde verebilmeleri için destek verilmesi hedefleniyor.

PROJELER ÖĞRENCİLERİN YETENEKLERİNİ ARTIRIYOR

Projelerde kendilerini geliştirmek isteyen öğrencilere görev verdiklerini belirten Batı, “Bu öğrenciler kendilerini Doğa Koleji’nin uyguladığı eğitim modelleri içerisinde zaten belli ediyorlar. Yetenekleri doğrultusunda sanattan spora, iş dünyasından fen bilimlerine pek çok proje içerisinde yer alıyorlar. Projeler öğrencilere her şeyden önce kendini ifade edebilme yeteneği ve özgüven kazandırıyor. Öğrenciler dahil oldukları projede yeteneklerini ortaya çıkarıp taktir kazanıyorlar. Bu da onları yetenekli oldukları yönlerini geliştirmeye motive ediyor. Bunlara ek olarak, yaparak ve yaşayarak öğreniyor, analitik düşünme becerisi kazanıyor ve sosyal ortamlarda kendilerini daha iyi ifade edebilecek niteliklere sahip oluyorlar.” diyerek projelerin öğrenciler üzerindeki etkisine değindi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.