Comenius projelerimiz ödüllere layık görüldü
- Ayrıntılar
- Kategori: EĞİTİM Dosyası
- Pazartesi, 20 Ocak 2014 08:36 tarihinde oluşturuldu
Özel Sanko Okulları başarılı projelere imza atıyor
Özel Sanko Okulları ulusal projeleriyle sürdürdüğü başarısını uluslararası platformda da gösteriyor. Bu yıl Comenius projesinin koordinatörlüğünü yürütecek olan Özel Sanko Okulları, gerçekleştireceği birçok projeyle de başarısını katlayamaya hazırlanıyor. Özel Sanko Okulları Genel Müdürü Murat Köylüoğlu, Comenius projeleri ve diğer gerçekleştirecekleri projeler hakkında bilgi verdi.
Özel Sanko Okulları 2013-2014 eğitim öğretim yılına hangi projelerle hazırlandı?
Avrupa Birliği ülkeleriyle kültürel paylaşım platformu Comenius projesinin koordinatörlüğünü ikinci kez alma başarısını gösterdik. “Ülke Vatandaşlığından Avrupa Birliği Vatandaşlığına” başlıklı proje kapsamında öğrenciler, ülkelerinin kuruluş ve kurtuluş hikayeleri, birinci ve ikinci dünya savaşlarının bu ülkeler üzerine etkileri, insan hakları, demokrasi ve vatandaşlık bilincinin gelişiminin AB’ye üye olma öncesi ve AB üyesi olduktan sonraki gelişimi konularında sunum ve kültürel etkileşim çalışmaları yapacak.
Halen İngenious projesi ile fen ve matematik eğitiminin geliştirilmesi alanında proje çalışması yapılıyor. Öğrencilerin fen, matematik ve mühendislik alanlarına ilgilerini artırmak, okul endüstri işbirliğini güçlendirmek amacındaki proje kapsamında, geçtiğimiz yıl iki çalışma gerçekleştirmiştik. Ayrıca bu çalışma çerçevesinde öğretmenlerimiz de İspanya, Belçika, Almanya ve Slovakya’daki atölye çalışmalarına katıldı. Öğrencilerimiz uzmanlar eşliğinde Avrupa’dan diğer okullarla belli konularda görüşme platformunda aktif olarak yer aldı. Şunu da belirtmem gerekir ki İngenious projesinde yer alan 10 okuldan biri olarak AB projelerinin öncelikli üç temel alanından biri olan okul öncesi eğitim ile ilgili Erasmus Plus’a proje hazırlığı içerisindeyiz.
TÜBİTAK alanında da proje çalışmalarımız devam etmekte. Geçtiğimiz yıl Özel Sanko Koleji öğrencileri hazırladıkları projelerle, TÜBİTAK tarafından ilk kez düzenlenen “Girişimcilik ve Yenilikçilik Proje Yarışması”nda, Türkiye birinciliği ve ikinciliği derecesi aldılar. Bu yıl fizik, kimya, biyoloji, sosyoloji, psikoloji, tarih, coğrafya ve bilgisayar alanlarında proje hazırlıkları devam ediyor. Ayrıca EYP (Avrupa Gençlik Parlamentosu) konferansları kapsamında öğrencilerimiz aktif çalışmalar yürütüyor. Geçen yıl SAGEF çalışması olarak bunu öğrencilerimiz organize etmişti. Ayrıca iki ay önce bir grup öğrenciyle CERN’e araştırma ve inceleme gezisi yapıldı.
PROJELERİMİZ DERECEYE GİRİYOR
Ulusal düzeyde gerçekleştirilen projeleriniz nelerdir? Projeler hakkında neler aktarabilirsiniz?
Öğrencilerimizin, ulaşımı daha güvenli ve rahat gerçekleştirebilecek ve yakıt tasarrufu sağlayacak “Toplu Taşıt Taşıma” projesi, doğaya dost ve uyumlu “Rüzgar Enerji Santrali” geliştirmeyi ve bu santrallerin uygulanabilirliğini kanıtlayarak yenilenebilir enerjinin her alanda kullanılabileceğini gösterdikleri “Kavak Yelleri” projesi, TÜBİTAK tarafından düzenlenen Girişimcilik ve Yenilikçilik proje yarışmasında Türkiye birinciliği ve ikinciliği derecesi aldılar. Okulumuzun Mekatronik ve Robotik laboratuvarlarında öğrencilerimizin tasarladığı ve yazılımları dahil bütün üretim aşamalarının kendilerince gerçekleştirildiği robot projeleri ise ODTÜ’nün yaptığı uluslar arası yarışmada dereceye girerek 5. sırada yer almayı başardı. Bu yıl, ayrıca İstanbul NASA Buluş Şenliği’nde "Hedefe Tek Atış" teması ile bir golf topunun, öğrenciler tarafından hazırlanan düzenekle, belirlenen bir hedefin içine tek atışta en kısa sürede sokulması amacıyla düzenlenen yarışmada, lise kategorisinde Özel Sanko Fen ve Teknoloji Lisesi ve Koleji birinci oldu.
Projelerin hazırlanma aşaması hakkında bilgi verir misiniz? Daha çok hangi alana yönelik projeler gerçekleştiriyorsunuz?
Çalışmalar öğrenci merkezli yürütülüyor. Liselerimizde Araştırma Teknikleri dersi var. Burada öğrenciler bilimsel araştırma yapmanın aşama ve süreçlerini öğreniyor. Kendileri araştırma yapmak için belirledikleri konuyu öğretmenleri danışmanlığında projeye dönüştürüyor. Uluslararası projelerde yer almak isteyen öğrenciler ise başvuruda bulunuyor. Çalışmada yer alan öğrencilerle düzenli olarak toplantılar yapılıyor. Projeler belirlenirken öncelikle öğrenciye ve okula katma değer sağlamasına, öğrencilerin aktif çalışmasına fırsat vermesini önemsiyoruz. Bilimsel ve etik değerlere bağlı kalarak araştırma tekniklerini doğru şekilde kullanmalarını sağlıyoruz. Sosyal, Fen, Matematik, İngilizce gibi birçok alanda yapılan projelerde genelde disiplinler arası yaklaşım sergileniyor. Bu projelerle öğrencilerimizin kendi becerisinin farkına varmasını, kendilerini geliştirmesini, akademik gelişimi, farklı ortamlarda temsiliyet bilinci ve özgüven kazanmasını hedefleniyoruz.
COMENİUS PROJELERİMİZ ÖDÜLLERE LAYIK GÖRÜLDÜ
Avrupa Birliği’nin Ulusal Ajansı tarafından yürütülen Comenius Programı yer alıyorsunuz. Ve geçtiğimiz aylarda yapılan bir toplantıda ödül aldınız. Bu projelerin içeriği hakkında bilgi verir misiniz?
Hayat boyu Öğrenme - Comenius Programı kapsamında 2009 -2011 yılları arasında iki yıl süreli Avrupa ülkeleri ile gerçekleştirdiğimiz “Avrupa Kimliğinin İzleri Olarak Kültürel Değerlerimiz” temalı çalışma, Avrupa Birliği Ulusal Ajans tarafından “Yıldız Proje” ödülüne layık görüldü. Burada Türkiye genelinde Comenius projelerini uygulayan 500 okul arasında projelerini başarılı bir şekilde uygulayan, yöneten ve hibenin kullanımı konularında kriterlere özen gösteren çalışmalarından dolayı 8 okulun projesi ödülü almaya hak kazandı. Bu yıl başlanacak ikinci Comenius projesi kapsamında “Bir ülkenin vatandaşı olmak” temalı çalışmayı da koordinatör okul olarak yürüteceğiz. Aralarında Hırvatistan, İspanya, İtalya, Polonya, Slovakya ve Bulgaristan’ın bulunduğu ülkelerle çalışmalar yapılacak.
Ayrıca anasınıflarına dair okul öncesi eğitimle ilgili bir proje gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. İspanya, İtalya, İzlanda, Fransa, Portekiz, Yunanistan ve Türkiye’nin olacağı projeyi 2014- 2020 döneminde yeni açıklanan Erasmus Plus kapsamında yürüteceğiz.
Comenius Programı dışında uluslararası düzeyde gerçekleştirdiğiniz projeler var mı? Bunlar hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Daha önce de belirttiğim uluslararası yürütülen fen ve matematik eğitiminin geliştirilmesi alanında Ingenious projesi kapsamında çalışmalar yapmaktayız. NASA ile kardeş okul programı çerçevesinde okulumuz NASA kulübü öğrencilerimizin yürüttüğü projeler var. “Hepimiz Farklı, Hepimiz Eşitiz” (All Different, All Equal) temalı Avrupa Birliği Gençlik Değişimi Projesi kapsamında Türkiye, Polonya ve Slovakya’dan üç okulun katılımıyla gerçekleştirilen Gençlik Değişimleri projesinde yer aldık. Ayrıca öğrencilerimiz, dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarı CERN’de (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi) inceleme yaptı. Kampüste deney istasyonlarını gezen ve bilgi alan grup, CERN’in İsviçre - Fransa sınırında olması dolayısıyla zaman zaman Fransa tarafına geçerek buradaki CMS istasyonunda yerin yaklaşık 90 metre altına indi ve çalışmaları yakından gördü.
YURTDIŞI DENEYİMİ OLMAYANLARA ÖNCELİK TANIYORUZ
Ulusal ve uluslararası projelerde yer alacak öğrencileri nasıl belirliyorsunuz? Ve bu öğrencilerde ne gibi değişiklikler söz konusudur?
Öncelikle duyuru yapılıyor. Ulusal projelerde çalışma yapacak öğrenciler belirledikleri konu ile öğretmenine başvuruyor. Süreçte projesini tamamlayan her öğrenci bu çalışmaya katılıyor. Uluslararası projelerde ise yurtdışı çıkışları için belirli kriterleri sağlayan öğrenciler, projeyi koordine eden öğretmen ve idarecilerden oluşan komisyon tarafından seçiliyor. Örneğin yabancı dil bilgisi, proje alanı ile ilgili konuda dersinin sınav sonuçları ve sınıf içi performansı, genel akademik başarısı, proje kapsamında aldığı sorumluluğu yerine getirme ve toplantılara düzenli katılması. Elbette daha önce yurtdışı deneyimi olmayanlara öncelik tanıyoruz.
Her şeyden önce öğrencinin özgüveni artıyor. Üniversiteye gittiğinde bilimsel çalışmalarda öncelikli görev alıyor. Üniversitelerin yurtdışı ile bağlantılı çalışmalarında kendine yer buluyor. Proje kriterleri gelişimleri için motivasyon aracı oluyor. Referans mektubunda yer alacak donanımlarını artırmalarına vesile oluyor.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİLİ HABERLER
-
Oyuncakların Eğitsel Değeri: Oyun ve Öğrenme Arasındaki Bağlantı
-
Ana kucağından Anaokuluna
-
Dilek Yetkin Akademi’nin mottosu hem geleneksel hem modern eğitim
-
AÇEV’den İLK İŞ BABALIK kampanyası
-
21. Yüzyılın İhtiyacı: Maker Çocuklar
-
MEB’de okullaşma rekoru okul öncesinde
-
Okul öncesi okullaşmada yüzde 300 artış oldu
-
Bin anaokulunda satranç eğitimi verilecek
-
Okul öncesine gidemeyen çocuklara yaz okulu