Gökkuşağı Koleji öğrencileri projeden projeye koşuyor
- Ayrıntılar
- Kategori: EĞİTİM Dosyası
- Salı, 21 Ocak 2014 15:09 tarihinde oluşturuldu
Proje geliştirmenin ve uygulamanın ülkemizin kalkınmasındaki en önemli etkenlerden biri olduğuna inanan ve bu bilinci öğrencilerine kazandırmaya çalışan Gökkuşağı Koleji ufku açık ve düş gücüne sahip bireyler yetiştirmek için çalışmalar yapıyor. Birçok projelere imza atan Gökkuşağı Koleji öğrencileri yaratıcı fikirleriyle adından söz ettiriyor.
Gökkuşağı Koleji, öğrencilerinde merak uyandırmaya ve o meraktan kaynaklanan bir araştırma ruhu geliştirmeye çalışıyor. Kendilerinin de toplumun bir bireyi olduğuna inanan ve yaşadığı çevreye karşı sorumlu olduğunu bilen öğrenciler okulda yaptıkları proje çalışmalarıyla, karar verme, problem çözme, girişimde bulunma, sorumluluk alma ve eylemlerinin mesuliyetini alma gibi yaşamsal ve sosyal becerilerini artırmış ve süreci deneyimlemiş oluyorlar. Proje çalışmalarının en büyük faydasının meraklı, kararlı ve sabırlı bireyler oluşturduğuna inanan Gökkuşağı Koleji, bu çalışmalarla öğrencilerin çevrelerinde meydana gelen problemlere karşı duyarlılıklarını arttırdığının ve çözümün bir parçası olma heyecanını yaşattığının farkında…
Gökkuşağı Koleji’nin gerçekleştirdiği projeler
GEMS programı: İlkokul 2. sınıfta başlatılan ve California Üniversitesi tarafından geliştirilen GEMS (Fen ve Matematikte Büyük Araştırmalar) programıyla öğrenciler küçük yaşlarda bilimin gizemli yolculuğuna çıkıyor. Gökyüzünün, gezegenlerin sıradışı özelliklerini tanıyan, deneylerle keşfe başlayan, maket roketler yapan, hayvanların yaşam alanlarını ve özelliklerini inceleyen minik öğrenciler, ortaokul ve lisede proje üreten gençlere dönüşüyor.
Pazar Arabası: Fen ve Teknoloji departmanı öğrencileriyle birlikte her yıl sayısız projelere imza atıyor. Öğrenciler, marketlerde ve pazar alışverişlerinde engellilerin işini kolaylaştırmak için akü ile çalışıp hızı ayarlanabilen Pazar Arabası ürettiler. Bu çalışmaları ile “Bu Benim Eserim” proje yarışmasında Marmara finalistliğini elde ettiler.
Teknocak Projesi: “Bunu Ben Tasarladım” proje yarışmasında ikincilik getiren Teknocak projesi, evlerde gaz ocağının açık unutulmasını önleyerek oluşabilecek tehlikelere karşı önlem ve enerji tasarrufu amacıyla tasarlandı.
Kapımdaki Enerji başlıklı projesi ile işyerlerinde ve apartmanlarda sürekli açılıp kapatılan kapıların hareket enerjisinden elektrik enerjisi üreten öğrenciler, şu sıralar doğalgaz kaçaklarına kesin çözüm üretmek için Anti-Kaçak isimli bir başka proje üzerinde çalışıyorlar. Meraklı öğrenciler, anne babaları da unutmadılar. Geceleri sürekli uyanan bebeklerin ağlama sesini algılayarak sallanmaya başlayan bir beşik tasarladılar. Evden çıktığımızda acaba ütünün fişini çektim mi, ısıtıcının fişini çektim mi endişesini ortadan kaldıracak bir sistem üreten öğrenciler, kapının anahtar kilit sistemine entegre edilen anahtar ile evdeki elektrik sistemini de kapatarak güven sağlıyor. Güneş doğduğunda kendiliğinden açılan, karanlık çöktüğünde kendiliğinden kapanan Akıllı Perde yapan öğrenciler, diğer taraftan maket çalışmasıyla işlevselliğini ispat ettikleri lağım şebekesinden elektrik enerjisi üretmenin heyecanını da yaşadılar.
MEB, İSTKA ve Bahçelievler Belediyesi ile yapılan projeler
Aile Ağacım: İnsanlara ağacı sevdirmek ve ormanları artırmak hedefiyle hazırlanan proje kapsamında Bahçelievler Milli Egemenlik Parkı’na stant kuran öğrenciler, tanıtım yaparak ağaç fidanı sattılar ve katılanlara sertifika verdiler.
Tarihi Şehirler Parkı: Öğrenciler bu projeyle parklarda şehirlerin tarihlerini anlatacak çeşitli görsel öğelerle halkın bilinçlenmesini amaçladılar. Tarihi Şehirler Parkı projesinde Edirne ili tanıtılmış, buraya ait yiyecekler, el sanatları ve hediyelik eşyalar sergilenmiştir. Ayrıca katılımcılara Edirne ile ilgili sorular sorulmuş ve doğru cevaplayanlara hediyeler verildi.
Evde Çöp Ayrıştırma: Bu projenin hedefi, okulda yıllardır uygulanan atık ayırma uygulamalarının, Bahçelievler Belediyesinin de desteği ile çevreye yaygınlaştırılma amacını sağlamak. Öğrenciler, projeleri tanıtmak için çevredeki esnafı gezip camlarına proje afişlerini yapıştırdılar, velileri ve komşularını kapı kapı gezip el ilanı verip bilgilendirdiler.
Gökkurt: Okulun en anlamlı projelerinden biri de yarı profesyonel Gökkuşağı Arama Kurtarma Timi. Ülkemizin maruz kaldığı doğal afetlerde can kaybının en aza indirilmesi, ihmalin, bilinçsizliğin ve tedbirsizliğin önüne geçilmesi için bir araya gelen gençler, Bahçelievler Belediyesi Sivil Savunma Amirliği’nin desteğiyle deprem öncesi ve sonrası ile ilgili uygulamalı ve teorik eğitimler aldılar. Yine belediye işbirliği ile yangın söndürme ve ilk yardım konularında eğitim alacak olan Gökkurt, bu alanda belki de bir ilki gerçekleştiriyor olacak.
Diğer projeler
ICT Teknolojileri alanında ulusal ve uluslararası yarışmalar için animasyon, web tasarımı ve kısa film gibi alanlarda 60’ın üzerinde madalya kazanan öğrenciler, sosyal içerikli dijital projeler hazırlamayı sürdürüyorlar. Öğrencilerin problemlerine yine öğrencilerin deneyimlerinden çözümler bulmaya dayanan www.rehberliktv.com ve engelliler ile gönüllüleri buluşturmaya çalışan www.threedecember.com, bu çalışmaların güzel örneklerden ikisi.
InternationalClassroom: Avrupa’dan yabancı öğrenciler ile Türk öğrencileri bir sınıfta buluşturarak İngilizcenin iletişim ve öğrenim dili olduğu, derslerin İngilizce yapıldığı, kültürler arası iletişimin ve anlayışın önemsendiği ve öğrencilerin uluslararası üniversiteleri hedeflediği bir diploma programı olan InternationalClassroom, Gökkuşağı Koleji’nin dikkate değer bir projesidir.
Dünya Okulu Adayı
Gökkuşağı Koleji öğrencileri bilimsel, sosyal ve toplumsal projeler üretirken diğer yanda okul liderleri, yöneticileri, öğrenci ve öğretmenleri okulun tüm paydaşlarını etkileyecek büyük bir projeyi gerçekleştirme peşinde. Son yıllarda Edexcel Uluslararası İlkokul Programı ve iPad’in öğrenime entegre edilmesi gibi alanlarda yaptığı atılımları daha da ileriye taşımak amacıyla IB (International Baccalaureate-Uluslararası Bakalorya) Dünya Okulu statüsü alma çabasında ve niyetinde olan Gökkuşağı Okulları, 1 yılı aşkın süredir hazırlıklarını ve fizibilite çalışmalarını yürütüyor. Şu sıralar IB PYP (İlk Yıllar Programı) kapsamında her iki kampüsünde IB Dünya Okulu Adaylık için başvuru sürecinde olan okulun lise bölümünde ise IB Diploma Programı için IB Dünya Okulu olma adaylığı resmen kabul edildi. Misyonunu, IB Misyon Bildirgesi ile örtüştüren Gökkuşağı Koleji, 3 yaştan 19 yaşına kadar olan öğrencilerin yaşına, yapısına bakılmaksızın uluslararası bilince sahip, araştıran-sorgulayan, bilgili, düşünen, iletişim kuran, ilkeli, açık görüşlü, duyarlı, riski göze alan, dengeli ve dönüşümlü düşünen bireyler yetiştirme gayesini güdüyor.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İLGİLİ HABERLER
-
Oyuncakların Eğitsel Değeri: Oyun ve Öğrenme Arasındaki Bağlantı
-
Ana kucağından Anaokuluna
-
Dilek Yetkin Akademi’nin mottosu hem geleneksel hem modern eğitim
-
AÇEV’den İLK İŞ BABALIK kampanyası
-
21. Yüzyılın İhtiyacı: Maker Çocuklar
-
MEB’de okullaşma rekoru okul öncesinde
-
Okul öncesi okullaşmada yüzde 300 artış oldu
-
Bin anaokulunda satranç eğitimi verilecek
-
Okul öncesine gidemeyen çocuklara yaz okulu