banner

Ön lisans ve lisans eğitimi kıyaslanmamalı




İstanbul Kültür Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Paksoy, ön lisans eğitiminin lisans eğitimiyle kıyaslanmaması gerektiğini belirtti.

1997 yılında eğitim-öğretime başlayan İstanbul Kültür Üniversitesi’nde İşletmecilik, Teknik Bilimler ve Adalet olmak üzere 3 meslek yüksekokulu bulunuyor. Ön lisans eğitiminin lisans eğitimiyle kıyaslanmaması gerektiğini belirten İstanbul Kültür Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Paksoy, “Ön lisans eğitim anlayışımızda temel hedefimiz ara eleman kavramına bakışı değiştirmek” diyor.

İstanbul Kültür Üniversitesi’nin kaç meslek yüksekokulu var ve hangi programlarda eğitim veriyorsunuz? Bu programların kontenjan durumu nedir?

İstanbul Kültür Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut PaksoyÜniversitemizde Adalet, İşletmecilik ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu olmak üzere 3 Meslek Yüksekokulumuzda 18 ön lisans programı bulunuyor. İşletmecilik ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuz İncirli Yerleşkesi’nde eğitim hizmeti veriyor. 2012-2013 akademik yılında ilk öğrencilerini alan Adalet Meslek Yüksekokulumuzun eğitim yeri ise Hukuk Fakültemizin bulunduğu Şirinevler Yerleşkesi. İşletmecilik Meslek Yüksekokulumuzda Turizm ve Otel İşletmeciliği, Bankacılık ve Sigortacılık, Dış Ticaret, Grafik Tasarım, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İşletme Yönetimi, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, Pazarlama, Lojistik, Havacılıkta Yer Hizmetleri Yönetimi, Hava Lojistiği, Moda Tasarımı; Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuzda Bilgisayar Programcılığı, Elektronik Teknolojisi, Radyo ve Televizyon Teknolojisi, İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi, Çocuk Gelişimi, Uçak Elektroniği; Adalet Meslek Yüksekokulumuzda ise Adalet Programında ön lisans eğitimi veriliyor.

Geçtiğimiz akademik yılda 18 bölümümüzde toplamda 1300 kontenjanımız vardı. Aday tercihlerine baktığımızda ise her programın kontenjanı ölçeğinde eşit düzeyde talep gördüğünü söyleyebiliriz. Geçtiğimiz yıl bazı programlarımızda, çalışan adaylar için eğitim saatlerinde kolaylık sağlayan ikinci öğretim programlarımızı da açtık. İstanbul Kültür Üniversitesi olarak ön lisans eğitim anlayışımızda temel hedefimiz ara eleman kavramına bakışı değiştirmek.

Eğitim programlarını açarken hangi kriterleri gözetiyorsunuz? Program açarken iş dünyasının ihtiyaçlarını da gözetiyor musunuz?

Öğrencilerimiz iş dünyasının belirlediği evrensel standartları karşılayan teorik bilgiye ve uygulamaya hâkim uzman iş gücü olarak yetiştirmek bizim için önemli. Bu nedenle meslek yüksekokullarımızda temel hizmet kriterlerimizden biri öğretim kadromuz. Programlarımızın öğretim kadrosu sektörel deneyimi olan uzmanlar ve akademisyenlerden oluşuyor. Bir diğer kriterimiz ise teori ve uygulamayı eşit ölçüde kazandıracak eğitim içerikleri. Bu kapsamda öğrencilerimizin çalışma deneyimini öğrencilik yıllarında edinmelerini sağlayacak sektörel iş birlikleri ağını geliştirmek. Yabancı dil eğitimini de önemsiyor ve talep eden öğrencilerimize hazırlık eğitimi sunuyoruz. Amerika, Bulgaristan ve Kanada olmak üzere yurt dışında lisans tamamlama olanağı sunan uluslararası bağlantılarımız var. Bölümlerimizi açarken ise temel yaklaşımımız iş hayatının ihtiyaçlarıyla öğrencilerin gelecek beklentilerini eşit düzeyde karşılayabilmek.

ÖĞRENCİLERİMİZİN %40’I MESLEK LİSESİ MEZUNU

Meslek yüksekokulunuzdaki öğrencilerinizin kaçı meslek liselerinden mezun olmuştur? Meslek liselerinden gelen bu öğrencilerin bilgisi yeterli düzeyde midir? Bu doğrultuda meslek liselerindeki eğitimin kalitesinin artırılması için neler yapılabilir?

Meslek Yüksekokulu öğrencilerimizin yaklaşık 40’ı meslek lisesi mezunudur. Meslek lisesi mezunu öğrencilerimizin bilgileri ve uygulama deneyimleri elbette ön lisans eğitimiyle yeni bir boyut kazanıyor. Ancak meslek liselerinde uygulamaya ilişkin eğitim içerikleri ne ölçüde artarsa, ön lisans eğitiminden alınacak verim de o ölçüde yükselir.

Eğitimlerde mesleğe yönelik bilgilerin öğretilmesi adına iş dünyasından kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapıyor musunuz? Bu iş birliklerin içeriği ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz?

Her programımızın kendi sektöründe belirleyici olan kurum ve kuruluşlarla, öğrenci gelişimini destekleyen yakın temasları bulunuyor. Örneğin İşletmecilik Meslek Yüksekokulu’nda Bankacılık ve Sigortacılık Bölümümüzün SAB (Sigorta Acenteleri Birliği) ile protokolü bulunuyor. Moda Tasarımı Programında öğrencilerimizin staj ve iş yeri çalışmaları Moda ve Hazır Giyim Federasyonu ve Çorap Sanayicileri Derneği tarafından destekleniyor. Lojistik Programı; mezunlarımıza, diplomalarının yanı sıra IRU (International Roadtransport Union) tarafından verilen CPC Manager sertifikası sağlanıyor. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Programımız iklimlendirme ve soğutma piyasasının lokomotifi durumundaki firmaların yanı sıra İSEDA (İklimlendirme ve Soğutma Eğitim Danışma ve Araştırma Derneği) ve İstanbul Buzdolap, İklimlendirme ve Soğutma Teknisyenleri Odası gibi sivil toplum kuruluşlarıyla da protokolleri bulunmaktadır.

İŞ DÜNYASINDAN DENEYİMLİ ÖĞRETİM KADROMUZ VAR

Öğretim üyesi kadrosunu oluştururken dikkat ettiğiniz hususlar nelerdir? Önem verdiğiniz en büyük özellik nedir?

Ön lisans eğitiminde temel hedef öğrenciye teorik bilgiyi ve uygulama yetisini eşit ölçüde kazandırabilmek. Bu nedenle meslek yüksekokulları kadromuzda sektörü yakından tanıyan iş dünyasında deneyimli öğretim üyeleri ve uzmanlar var. Öğrencilerimize entelektüel birikim ve teorik düzeyde mesleki bilgiyi ise üniversitemizin ağırlıklı tam zamanlı görev yapan öğretim görevlileri sunuyor. Fakülte kadrolarımız ön lisans eğitiminde de öğrencilerimizin yanında. Örneğin Adalet Meslek Yüksekokulumuzda eğitim hizmeti Hukuk Fakültemiz ile Ceza Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezimizin akademik kadrosundan tam destek alıyor.

Eğitim olanaklarınız nelerdir? Sizi diğer meslek yüksekokullarından ayıran özellikleriniz nelerdir? Öğrencilerinize staj imkânı sağlanıyor mu? Mezuniyet sonrası öğrencilerin iş bulma olanağı ne kadardır?

İstanbul Kültür Üniversitesi olarak ön lisans eğitimini, ülke geleceği ve iş dünyası adına son derece önemsiyoruz. 2 yıllık bir zaman dilimine yayılan bu eğitimde yalnız teorik değil uygulamalı eğitime de çok önem veriyoruz. Bunun yanı sıra ön lisans mezunu öğrencilerimize devam etmek istedikleri takdirde lisans tamamlama konusunda da destek veriyoruz. Üniversitemizin ön lisans programlarından mezun olan ve lisans eğitimine yine üniversitemizde devam etmek isteyen öğrencilerimize katkı payından yüzde 25 oranında bir indirim sağlıyoruz. Staj olanağı sunan bağlantılarımız var ancak ders aldıkları sektörün deneyimli isimlerinden oluşan hocaları da öğrencilerimiz için ciddi bir network. Mezuniyet sonrası öğrencilerimizin iş bulma ya da kurma konusunda istatistikleri sektöre ve çalışma alanlarına göre değişiyor, ancak Mezunlar Derneği aracılığıyla edindiğimiz bilgilere göre, iş bulan ya da kuran, ön lisansını lisans eğitimine üniversitemizde ya da yurt dışında tamamlayan öğrencilerimizin sayısı sevindirici düzeyde.

MESLEKİ EĞİTİM HER GEÇEN YIL GELİŞİYOR

Mesleki eğitime yönelik eğitim veren meslek yüksekokulları iş gücü ihtiyacını karşılıyor mu? Bu noktada Türkiye’deki mesleki eğitim hakkında neler söyleyebilirsiniz?

İstihdam, iş gücü piyasasının beklentilerini karşılama süreci çok boyutlu bir konu. Teori ve uygulamaya eşit düzeyde hâkim eleman ihtiyacı dünya genelinde her sektör için temel bir ihtiyaç. Bunun yanı sıra eğitim her dönem güncellenmesi gereken bir alan. Bu noktada mesleki eğitimin de her geçen yıl biraz daha geliştiğini söyleyebiliriz. Türkiye’de bu konuda yapılacak iyileştirme ve geliştirme çalışmalarının hedefine ulaşabilmesi için her şeyden önce ara eleman kavramına bakışın hem adayların, hem ailelerin hem de iş dünyasının gözünde değişmesi gerekiyor. Akademik eğitimi ön lisans, yüksek lisans ve doktora ile sınırlanmaması gerektiği farklı uygulamalarla anlatılmalı. Ön lisans eğitimi lisans eğitimiyle kıyaslanmamalı. Uygulaması, eğitim içerikleri ve uygulamasının yoğunluğu çok daha farklı. Eğitimli, uygulamaya hâkim ön lisans mezunları iş dünyasının da ritmini ve vizyonunu pozitif yönde etkiler.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.