Avrupa Koleji’nde başarının anahtarı ASM programı
- Ayrıntılar
- Kategori: EĞİTİM Dosyası
- Pazartesi, 18 Ağustos 2014 16:55 tarihinde oluşturuldu
Avrupa Koleji’nde başarının anahtarı Avrupa Sınav Merkezi (ASM) programı
“Avrupa Sınav Merkezi (ASM) uygulaması, öğrencilerimizi ulusal sınavlara hazırlarken en çok önem verdiğimiz program” diyen Avrupa Koleji Okulları Eğitimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Arzu Yüksel, ASM’nin kapsamında istasyon dersleri, hafta sonu kursları, haziran ve ağustos kursları, etüt çalışmaları, haftalık değerlendirmeler, konu tarama testleri, deneme sınavları ve danışman öğretmenlik uygulamalarının yer aldığını dile getiriyor.
Avrupa Koleji olarak öğrencilerinizi ulusal sınavlara nasıl hazırlıyorsunuz? Bu kapsamda uyguladığınız programlardan bahseder misiniz?
Sınava yönelik uyguladığımız program aslında öğrencin tam öğrenmesini destekleyen bir program. Avrupa Sınav Merkezi (ASM) uygulamamız ulusal sınavlara hazırlanmak için çok önem verdiğimiz bir program. ASM’nin kapsamında istasyon dersleri, hafta sonu kursları, haziran ve ağustos kursları, etüt çalışmaları, haftalık değerlendirmeler, konu tarama testleri, deneme sınavları ve danışman öğretmenlik uygulamaları yer almaktadır.
Öğrencilerimizi hafta içi belirli ders saatlerinde öğrenme ihtiyaçlarına göre gruplara ayırmaktayız. Bu derslere istasyon demekteyiz. Bu çalışma 5. Sınıftan itibaren başlamaktadır. Öğrenciler aslında tüm derslerini heterojen sınıflarında yaparlar. Çünkü akran öğrenmesinin önemine çok inanmaktayız. İstasyon derslerinde öğrenme ihtiyaçlarına göre gruplara ayrılırlar ve bu ihtiyaçlara göre öğretmenler dersleri planlarlar. Mesela öğrencinin bir konuyla ilgili henüz temel kazanımları öğrenmeye ihtiyacı varsa öğretmenin ders planı bu yönde olur. Ya da öğrencinin farklı bakış açıları kazanmak için derinlemesine çalışması gereklidir, yine öğretmeni buna göre ders planı hazırlar.
ASM kapsamında hafta sonu kurslarımız var. 7-8. sınıf ve 11-12. sınıflarımız cumartesi günü saat 8.30-13.00’te kurs programına katılırlar.
Öğrencilerimiz haziran ayında iki hafta, ağustos ayında üç hafta ASM kurslarına katılarak sınava hazırlanma çalışmalarını yürütürler.
Etüt çalışmaları da ASM kapsamında yürütülen bireysel ya da küçük grup takviye çalışmalarıdır. Yine öğrencilerimizin potansiyellerine yönelik yürüttüğümüz etütlerimiz ile öğrenme eksiği olan öğrencilere ek zaman tanıyarak ve farklı tekniklerle konunun öğretilmesine yönelik çalışmalar olacağı gibi, o derste çok başarılı olan öğrencileri farklı çalışma sayfaları ve farklı sorularla karşı karşıya getirerek derinlemesine öğrenmesini sağlamaktayız.
Haftalık değerlendirmelerle öğrencilerin o haftaki kazanımlarına yönelik öğrenmelerini tespit edip
hemen var ise eksikleri tamamlarız. Ödevleri verirken de bu haftalık değerlendirmeler dikkate
alınır. Ödevleri de öğrencilerin ihtiyaçlarına göre farklılaştırıyoruz.
Konu tarama testleri, yeni bir üniteye geçerken öğrencilerin var ise eksikleri, yanlış öğrenmeleri
bunların saptanması ve tamamlanmasını sağlıyor. Böylece öğrenci eksiklerini çoğaltmadan, dersini
zorlaştırmadan, eksikleri karşısında kendisini güçsüz hissetmeden öğrenerek yeni üniteye geçiyor.
Deneme sınavları ise hem öğrencilerin kalıcı öğrenmelerini yokladığımız hem de zamanı doğru
kullanarak bir sınavda başarılı olmayı deneyimlettiğimiz uygulamalarımız oluyor. Deneme sınavlarımız haberli olabileceği gibi habersiz de olabiliyor.
Danışman öğretmenler öğrencilerimizin her türlü akademik, sosyal ve psikolojik gelişimlerini yakından takip ederler ve öğrencilerimizin yanındadırlar. Öğrencinin sınav sonuçlarını ayrıntılı bir şekilde masaya yatırıp öğrencilerimizle eylem planı oluştururlar. Velileri bilgilendirirler.
Deneme sınavları sonucunda öğrencilerimizi motive etmek amaçlı öğrencilerimize pasta kesme, pizza yeme gibi eğlenceli aktivitelerimiz oluyor.
Kariyer günlerinde lise ve üniversiteleri tanıyoruz öğrencilerimize. Yine bu okullara ziyaretler düzenliyoruz. Hayallerindeki okullara yaptıkları bu ziyaret öğrencilerimizi motive ediyor.
Rehber öğretmenlerimiz, test teknikleri, zamanı kullanma, sınav stresi, program hazırlama ve uygulama gibi konularda öğrencilerimize toplu ve bireysel danışmanlık vermektedir.
ÖZEL ETÜT SAATLERİ DÜZENLENİYOR
Öğrencileriniz zirveyi nasıl yakaladılar? Başarıya giden yolda siz okul olarak, ne gibi destekler verdiniz?
Düzenli çalışma ve hedefe kitlenme zirveyi yakalayan öğrencilerimizin en önemli özellikleridir. Bu öğrencilerimiz gerçekleşen proje yarışmaları, matematik olimpiyatları ve problem çözme becerisine yönelik yarışmalarda her zaman aktiftiler. İleri Matematik ve İleri Fen derslerinde 6 ve 7. sınıftan itibaren yoğun akademik çalışmalarla desteklendiler.
Sınava hazırlık döneminde diğer öğrencilerimiz gibi zirveyi yakalayan öğrencilerimizin de motivasyona ihtiyaçları oluyordu. Onların sürekli olarak yanlarında olduğumuzu hissettirdik.
Bu öğrencilerimize özel etüt saatleri düzenleyerek farklı soru tipleriyle ve taksonomik açıdan farklı düzeylerde sorularla karşı karşıya getirdik. Böylelikle sınavda yapamayacakları soru sayısını en aza, hatta sıfıra indirdik.
Ödevlerinde de farklılıklar yapılan bu öğrencilerimize öğretmenlerimiz web üzerinden de destek verdiler.
TEOG ve LYS sonuçları eğitim sistemi ve eğitim kurumları açısından ne ifade ediyor?
Okullar uzun bir süreç içinde öğrencilerine emek sarf ederler. Her öğrenciyle ilgili çok büyük gelişmeler kaydedilmiştir aslında. Bu gelişmeyi sadece zihinsel gelişmelerle sınırlayamayız. Öğrencinin sosyal ve psikolojik gelişimi de okuldaki programlarla desteklenmiş ve sağlanmıştır. Okula başladığı gün daha adını söylerken çekinen öğrenciler, dönem sonunda izleyiciler karşısında müthiş bir gösteriye imza atar arkadaşlarıyla. Lisede yoğun bir ergenlik döneminde kişiliğinin oturması için yoğun çatışmaları yaşayan öğrencilerimizin yanında öğretmenleri vardır. Öğretmeni, hem de etrafında onunla en fazla zaman geçirebilen, ona yaklaşabilen ve ona destek olan en eğitimli yetişkindir.
Seneler geçer ve TEOG ya da LYS zamanı gelir ve daha önce yapılan çalışmalardan ziyade artık sınav hazırlıkları ve sonuçları ön plana çıkmıştır. Çünkü hayal edilen lise ya da üniversiteye yerleşebilmek için bu sınavlardan başarılı olmak gerekmektedir. Onun içindir ki; bu sınavlara hazırlanmak ve dolayısıyla bu sınavları başarmak hem okullar için hem de öğrenciler için çok önemlidir.
Anaokuluna çocuğunu kayıt ettirmek isteyen bir veli önce anaokulu ile ilgili bilgi alır; arkasından liseye giriş sınavındaki başarımızı, ardından da üniversiteye giriş sınavlarındaki başarımızı sorgular. Öğrencilerimizin tüm yönlü gelişimlerinin önemsendiği önemli bir gerçek olmakla birlikte TEOG ve LYS gibi sınavlarda başarılı olmak için programına yapmış olduğu entegre çalışmaları netleştirmiş ve bunu hem öğretmenlerine hem de öğrenci ve velilerine çok iyi anlatmış olmalıdır. Bu çalışmaların sonucunda başarılı olmak eğitim kurumları açısından önemlidir.
“Düzenli çalışma ve hedefe kitlenme zirveyi yakalayan öğrencilerimizin en önemli özellikleridir. Bu öğrencilerimiz gerçekleşen proje yarışmaları, matematik olimpiyatları ve problem çözme becerisine yönelik yarışmalarda her zaman aktiftiler. İleri Matematik ve İleri Fen derslerinde 6 ve 7. sınıftan itibaren yoğun akademik çalışmalarla desteklendiler.”
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İLGİLİ HABERLER
-
Oyuncakların Eğitsel Değeri: Oyun ve Öğrenme Arasındaki Bağlantı
-
Ana kucağından Anaokuluna
-
Dilek Yetkin Akademi’nin mottosu hem geleneksel hem modern eğitim
-
AÇEV’den İLK İŞ BABALIK kampanyası
-
21. Yüzyılın İhtiyacı: Maker Çocuklar
-
MEB’de okullaşma rekoru okul öncesinde
-
Okul öncesi okullaşmada yüzde 300 artış oldu
-
Bin anaokulunda satranç eğitimi verilecek
-
Okul öncesine gidemeyen çocuklara yaz okulu