banner

FATİH Projesi dijital yayıncılıkta dünyaya örnek olacak




FATİH Projesi’nin yaşama geçirilmesiyle birlikte eğitim yayıncılığında dijital içerik bazında önemli çalışmalar yapıldığını söyleyen YAYFED Başkanı Bayram Murat, “Bu sayede Türk yayıncılar dünyaya örnek olacak, sıçrama yapacaklar” diyor.

Yayıncılık sektörünün iki önemli meslek birliği olan Basım Yayın Meslek Birliği ve Yayıncılar Meslek Birliği tarafından kurulan Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED), Türkiye’deki yayıncıların haklarını koruyan ve gelişmelerini sağlayan en önemli kuruluşlardan biri. Fatih Projesi ve eğitimde yapılan diğer değişiklerle birlikte, önemi her geçen gün artan eğitim yayıncılığı alanında da başarılı çalışmalar yapan ve destekler veren YAYFED’in Başkanı Bayram Murat, bu alanda çalışan herkesin müfredat hakkında bilgi sahibi olması gerektiğinin altını çiziyor. Dijital yayıncılık içeriklerinin geliştirilmesi kapsamında TÜBİTAK ve Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak çalışmalar yürüttüklerini de belirten Murat, öte yandan korsanla olan mücadelelerinde de emniyet ile dirsek temasında bulunduklarının altını çiziyor.

Eğitim yayıncılığı nedir? Diğer yayınlardan temel olarak ne farkı vardır?

Eğitim yayıncılığı, öğrencilerimizin ihtiyacı olan bilgiye en kısa yoldan ulaşmasını sağlayan yayıncılık alanıdır. Yani öğrencilerimizin günlük olarak dersleriyle uyumlu olan ve öğretmenlerimizin de beklentilerine cevap verebilecek şekilde hazırlanan yayınlar, eğitim yayıncılığının sahasına girer. Eğitim Yayıncılığı, sınıf ve branş bazında uzmanlık gerektiren bir iştir ve profesyonel olmayı gerektirir. Sadece ticari amaç için yapılamaz. Hedef kitlesindeki çocukların başarılarına katkı sağlamak için en kısa yoldan bilgileri sunacak şekilde hazırlanır. Eğitim yayınları hazırlanırken, grafikerinden yazarına ve dağıtım ekibine kadar ilgili müfredat programına hâkim olmak gerekir. Zira hazırladığınız çalışmalar çok yönlü olarak çocuğun işine yararsa satın alır, aksi takdirde başarılı olamazsınız. Eğitim yayıncılığı sadece temel ders kitaplarından ibaret değildir. Temel ders kitaplarının yanında soru bankaları, test kitapları gibi konuları pekiştirici kitaplar da mevcuttur. Eğitim yayıncıları, eğitim politikaları doğrultusunda şekil alır. Onun için Milli Eğitim Bakanlığı’nın her türlü çalışmasını dikkatle takip ederler.

Eğitim yayıncılığı kapsamında, ders kitapları dışında neler basılıyor? Edebiyat yayıncılığı da eğitim yayıncılığının içinde değerlendirilebilir mi?

Edebiyat yayıncılığı, eğitim yayıncılığı gibi direk bilgi paylaşımına göre hazırlanmayan ve eğitim yönü ikinci planda olan kitaplardır. Fakat eğitimin çok önemli bir parçası olduğu için, eğitim yayıncıları aynı zamanda edebiyat yayıncılarıdır. Zira onlar için oldukça dinamik, okuyan, satın alan dev bir 15 milyonluk öğrenci kitlesi mevcut. Edebiyat kitapları, hem görsel hem de içerik olarak estetik kaygı güderler. Edebiyat yayıncılığı, dolaylı yönden eğitime bilgi verme amacında olması nedeniyle eğitim yayıncılığının içinde değerlendirilebilir.

Z-KİTAP MALİYETLERİ YÜKSEK

Türkiye’de eğitim yayıncılığının geldiği nokta hakkında neler söyleyebilirsiniz? Dijital yayıncılık, eğitim yayıncılığına neler katıyor?

Ülkemizde eğitim yayıncılığı, basılı kitaplar olarak da gelişmiş durumda. Basılı kitap alanında güncel müfredatı ve öğrencilerimizin istifade edebileceği bilgileri, görsel ve içerik olarak oldukça etkileyici şekilde sunan yayınevlerimiz var. Fakat dijital yayıncılık, gelişmiş ülkelerde yüzde 10 civarındayken, ülkemizde henüz yüzde 1 seviyelerinde bile değil. FATİH Projesi’nde tabletlerin dağıtılmasından sonra yayınevlerimiz dijital yayıncılıkla ilgili içerik üretmeye başladılar. Dijital yayıncılıkta görsel ve animasyon desteğinin de bulunması, öğrencilerimizin öğrenmesini ve algılamasını kolaylaştırıyor.

Bu alanda FATİH Projesi kapsamında nasıl yatırımlar yapılıyor?

Yayınevlerimiz dijital yayıncılıkla ilgili içerik üretiyorlar. Bu bağlamda birçok yayınevi, e-pub formatında içerik üretimi yaparken, sınırlı sayıda yayınevi de z-kitap içeriklerinin üretimlerini yapıyor. Çünkü z-kitap üretimi maliyet olarak pahalı. Bunun yanında kitap hazırlayan ekibin, bilgi ve tecrübe olarak hem basılı kitap formatına hem de dijital kitap üretimine hâkim olmasını gerek. Özetle, ülkemizde hem e-pub, hem z-kitap, hem de öğretmenlerin ihtiyacı olan dijital içeriklerin üretimleri yapılıyor.

EĞİTİM YAYINLARI, TOPLAM PAZARIN YÜZDE 50’Sİ

İçerik geliştirilmesine yönelik olarak ne tür çalışmalar yapılıyor?

FATİH Projesi kapsamında, okul öncesinden 12’nci sınıfa kadar içeriklerin geliştirilmesiyle ilgili çalışmalar yapılıyor. Bu bağlamda konu anlatımlı ders kitaplarının z-kitap versiyonları hazırlanıyor. MEB, TÜBİTAK ve Yayıncılar Federasyonu’nun birlikte çalışmaları oluyor. Her bir çalışma, bizi daha ileriye götürüyor. Kanaatimce Fatih Projesi, yayıncılar arasından dünyaya model olarak çok başarılı yayıncıların çıkmasına kapı açacak. Bu proje ile yayıncılar ciddi sıçrama yapacaklar.

Türkiye’deki eğitim yayıncılığı, toplam kitap pazarının yüzde kaçını oluşturuyor? Devlet, bunun ne kadarını üstleniyor?

Devlet, okullara ülkemizde üretilen toplam kitaplar kadar ücretsiz kitap dağıtıyor. Bir o kadar, yani yaklaşık 300 milyon kadar da kültür ve eğitim yayıncıları kitap üretiyorlar. Bu rakamlar, son derece güzel rakamlar. İnternetten okumaların ciddi artmasına rağmen kitap satışlarında düşüş olmadığı gibi, hem adet bazlı hem de konu başlığı olarak ülkemizde kitap sayısı sürekli artıyor. Ders kitapları niteliğinde olan edebi eserleri de dikkate aldığımızda, ders/yardımcı kaynak kitaplar, toplam kitap pazarının yüzde 50’sini oluşturuyor.

KORSAN, BÜYÜK SORUN

Eğitim yayıncılığında da “korsan” problemi var mı? Bunu aşmak için neler yapılıyor?

Eğitim yayıncılığında, özellikle fotokopi olarak yayınların çoğaltılması ve merdiven altı diye tabir edilen matbaa ve üretim yerlerinde ar-ge masraflarına girmeden, telif ödemeden, herhangi bir yayınevinin kitabını alıp çoğaltmak suretiyle korsan tabir edilen problemler karşımıza sıkça çıkıyor. Bunu aşmak için emniyet birimleriyle koordineli olarak korsanla mücadele çalışmaları yürütülüyor. Emniyetin, bu konuda son yıllarda oldukça başarılı olduğunu söyleyebilirim. Son yıllarda eğitim yayıncılığındaki artışın sebeplerinden birisi de korsan kitapların azalıyor olması.

Eğitimtercihi

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.