‘Pahalı okul iyi okul değildir’
- Ayrıntılar
- Kategori: EĞİTİM Dosyası
- Pazartesi, 20 May 2013 14:57 tarihinde oluşturuldu
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Mehmet Küçük, “Pahalı olan okul iyi okuldur” yaklaşımının doğru olmadığını ve son yıllarda bazı okulların sadece sınav başarısını ön plana çıkardığını söyledi
Özel okullarda okuyan öğrenci sayısının 569 bine ulaştığını belirten Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Mehmet Küçük, buna karşın stratejik planda hedeflenen yüzde 5 oranına ise 2014’de ulaşmanın zor olduğunu söyledi. Özellikle OSB’lerde başlatılan teşvik uygulamasına dikkat çeken Küçük, bu tür teşviklerin özel okul sektörünü büyüteceğini söyledi. Eğitim alanında yaşanan rekabete de dikkat çeken Küçük, “Ölçülü ve ilkeli bir rekabetin sektöre olumlu katkı yapacağını düşünüyorum. Rekabet koşullarının düzenlenmesine ihtiyaç olursa yaparız. Ama şu anda böyle bir ihtiyaç gözükmüyor.” diye konuştu.
Özel okul sektörünün bugün için geldiği noktayı değerlendirebilir misiniz? Türkiye’de özel okulların gelişimini yeterli görüyor musunuz?
Son yıllarda özel okul sektöründe çok önemli gelişmeler olmasına rağmen bugün geldiğimiz nokta yeterli değildir. Bakanlığımızın 2010-2014 stratejik planında genel eğitimimiz içerisindeki özel okul öğrenci oranı % 2,76’dan % 5’e çıkarılması hedeflenmektedir. Şu an itibariyle % 3,5’i yakalamış durumdayız. Bu artış hızı ile önümüzdeki yıl stratejik plandaki % 5’lik hedefe ulaşılamayacağı görülmektedir.
Diğer taraftan bardağın dolu tarafını da görmek gerekir. 2002-2003 eğitim yılında özel okullarda toplam 223.000 öğrenci eğitim görüyorken bugün itibariyle bu sayı % 155’lik artışla 569.000’e çıkmıştır. Bu önemli miktardaki artış resmi okullarda son yıllarda derslik başına düşen öğrenci sayısının azalmasına, fiziki yapılarda ve donanımlardaki iyileşmeler olmasına rağmen gerçekleşmiştir.
SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİNDE VELİ ÖZEL OKULA GÜVENDİ
4+4+4 uygulamasının özel okulculuk sektörü üzerindeki etkisi nasıl olmuştur? Bu çerçevede bir değerlendirme yapabilir misiniz?
Son on yıldır özel okullardaki öğrenci sayıları her yıl % 5 ile % 10 arasında artmakta idi. Bu öğretim yılındaki artış diğer yıllara göre bir miktar daha fazla gerçekleşti. Bu artışın bir kısmı birinci sınıfa devam edecek öğrencilerin yaş aralığının bir miktar artmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca sistem değişikliklerinde veliler sistemin uygulanması konusunda bir miktar tedirgin olmakta ve özel okulları değişikliğe daha kolay adapte olacak gördüklerinden özel okullara yönelmektedirler. Bunları bir bütün olarak değerlendirdiğimizde özel okullara olumlu etki ettiğini değerlendirebiliriz.
DAHA FAZLA SERMAYE DAHA FAZLA OKUL DEMEK
Özel okulların eğitimden aldığı payın üç yıl içinde en az ikiye katlanacağı öngörülürken, bu kapsamda özel sermaye fonlarının da bu alana ilgisinin arttığını görüyoruz. Sizce sektördeki yabancı sermayenin artışı beraberinde hangi artıları/eksileri getirir?
Bugünkü yapı ile üç yıl içinde özel okulların eğitimden aldığı payın iki katına çıkması imkansız gibi. Büyük sermaye gruplarının özel okul işine girmeleri tabii ki sektördeki öğrenci sayısının hızla artmasına sebep olur. Çünkü şu anda ülkemizde özel okul ücretleri bir hayli yüksek. Daha fazla sermaye daha fazla okul demek. Bu durum da öğrenci ücretlerinin rekabetten dolayı bir miktar aşağıya inmesi ve böylece daha fazla öğrencinin bu imkandan yararlanması anlamını taşıyor.
Özel okullar arasına rekabetin giderek arttığı bir dönem yaşıyoruz. Bu rekabeti doğal buluyor musunuz? Rekabet koşullarının düzenlenmesine ihtiyaç olduğunu düşünüyor musunuz?
Günümüzde bütün alanlarda rekabet var. Eğitim alanında da rekabet olması gayet doğal. Ölçülü ve ilkeli bir rekabetin sektöre olumlu katkı yapacağını düşünüyorum. Rekabet koşullarının düzenlenmesine ihtiyaç olursa yaparız. Ama şu anda böyle bir ihtiyaç gözükmüyor.
KENDİNİ İSPATLAMIŞ OKULLAR DEVAM EDECEK
Zincir okullar olgusu ön plana çıkıyor. Bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Son yıllarda dünyanın gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de bütün sektörlerde markalaşma ve zincirleşme hızla devam ediyor. Bu süreç yaklaşık on beş yıl önce dershanelerde de başlamıştı ve yavaşlayarak devam ediyor. Belirli markaların biraz daha kurum sayılarını artıracağını ama yerelde kendini ispat etmiş bazı okulların da faaliyetlerine devam edeceğini düşünüyorum. Bu durumun olumlu ve olumsuz yanları vardır. Sistem kendi içinde bunları dengeleyecektir diye düşünüyorum.
PAHALI OKUL İYİ OKUL DEĞİLDİR!
Velilerin özel okullara ilgisi artıyor mu? Çocuklarını özel okula gönderecek velilere neler tavsiye dersiniz? Veliler özel okul seçerken nelere dikkat etmeliler?
Velilerin özel okullara ilgisi her geçen gün artıyor. Özel okullardaki öğrenci sayısının artışı bunun en önemli göstergesidir. Veliler özel okullardan aldıkları hizmeti çok iyi irdeleyip çocuklarını buna göre okullara göndermeliler. “Pahalı olan okul iyi okuldur” yaklaşımının doğru olmadığını düşünüyorum. Son yıllarda bazı okulların sadece sınav başarısını ön plana çıkardığını görüyoruz. Bu durum da doğru değildir. Okullarımız öğrenciyi sosyal ve sportif yönden de geliştirip hayata hazırlamalılar. Çocuklarını kendilerine, ailelerine, ülkelerine ve bütün insanlığa faydalı bireyler olarak yetiştiren okullar tercih edilmeli.
OSB’LERDE ÖZEL OKUL SAYISI ARTACAK
Türkiye’deki özel okul sektörünü dünya ile kıyasladığınızda nasıl bir tablo ortaya çıkıyor? Özel okulların gelişimi için teşvik mekanizmaları üzerinde nasıl iyileştirmeler yapılmalı?
Ülkemizdeki özel okul sektörünün tarihi çok eskidir. Hatta Cumhuriyet öncesinde kurulup günümüze kadar devam eden özel okullar vardır. Buna rağmen özel okullardaki okullaşma oranımız dünyanın birçok gelişmiş ülkesine göre çok gerilerdedir.
AB ülkelerine ve OECD ülkelerine baktığımızda özel okul oranlarının ülkemize göre 5 kat civarında fazla olduğunu görüyoruz. Yani bu ülkelerde öğrencilerinin yaklaşık %15’i özel okullara gidiyor. Bu ülkelerin hemen hemen tamamında farklı şekillerde özel okullara veya özel okullara devam eden öğrencilere parasal destek vardır. Ülkemizde de son on yılda bu konuda çeşitli denemeler yapıldı ve bazı sebeplerden dolayı uygulanamadı. Ama bu alanda 2012 yılı Temmuz ayı içerisinde 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununda yapılan değişiklikle Organize Sanayii Bölgelerinde açılan Özel Meslek liselerine devam eden her bir öğrenci için alanlarına göre okula ücret ödenir hükmü getirildi. Bu Kanun çerçevesinde daha sonra alt düzenlemeler yapıldı. Bu yasal çerçeve doğrultusunda OSB’lerde açılan özel meslek liselerinde okuyan her bir öğrenci için ilk defa bu yıl okullara alanlarına göre 4000, 4500 ve 5000 lira olmak üzere hesaplanan paraların % 75’i ödendi. Kalan %25’lik kısım da Haziran ayında ödenecek. Bu teşvik sistemi ile önümüzdeki süreçte OSB’lerde önemli ölçüde özel okul açılacağını düşünüyoruz. Eğer bu ve benzeri teşvik sistemi diğer okul türleri için de yapılabilirse özel okul ve öğrenci sayısında hızlı artış olacağını değerlendirmekteyiz.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İLGİLİ HABERLER
-
Oyuncakların Eğitsel Değeri: Oyun ve Öğrenme Arasındaki Bağlantı
-
Ana kucağından Anaokuluna
-
Dilek Yetkin Akademi’nin mottosu hem geleneksel hem modern eğitim
-
AÇEV’den İLK İŞ BABALIK kampanyası
-
21. Yüzyılın İhtiyacı: Maker Çocuklar
-
MEB’de okullaşma rekoru okul öncesinde
-
Okul öncesi okullaşmada yüzde 300 artış oldu
-
Bin anaokulunda satranç eğitimi verilecek
-
Okul öncesine gidemeyen çocuklara yaz okulu