banner

Final mezunları ABD’den de diploma alacak




Eğitim sektöründeki deneyimlerini özel okulculuğa taşıyan Final Eğitim Kurumları, ABD’de kurduğu uluslar arası işbirliği ile öğrencilerine dünyanın kapısını aralıyor.Final öğrencilerinin gelecek yıldan itibaren uygulanacak Final International School sistemiyle sadece Türkiye’de değil, tüm dünyadaki öğrencilerle yarışabilecek düzeyde akademik bilgiye ulaşacağını belirten Final Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Taşel, öğrencileri hem Türkiye’den hem de ABD’den diploma sahibi olacaklarını söyledi.

Final Eğitim Kurumları sloganınızda hem okul hem sınav başarısına vurgu yapıyorsunuz. Final Eğitim Kurumları için belirlediğiniz sloganınız eğitiminize nasıl yansıyor?

Biz “Hem Yaşam Hem Sınav Başarısı” sloganı ile yola çıktık ve eğitim dünyasındaki yerimizi aldık. Sınavlar hayatımızın bir parçası. Biz öğrencimizin hem okul derslerinde başarılı olmasını hem SBS, YGS, LYS ve uluslararası sınavlarda başarılı olabileceği bir okul sistemi kurduk. Öğrencilerimizin sınavda başarılı olması gerekir, ölçülebilir başarılardan biri budur; ancak ölçülemeyen yanı değerler eğitimidir. Eğer değerler eğitiminde biz çok iyi bir noktada olursak, o zaman sınav başarısı bir anlam taşıyacaktır. Bu nedenle okuyan, yazan, düşüncelerini ifade edebilen, girişimci ruhu yüksek, çevresiyle barışık, hoşgörülü, yöneticilik, liderlik özelliği olan, dünya ile iletişimi için yabancı dil bilgisine sahip olan gençler yetiştirmeye uygun sosyal faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Yaşam başarısının bir diğer unsuru da; sanat ve sporla ilgilenmek… Biz gezdiği sergiden bir şey anlamayan, kalem alıp iki satır bir şey yazmamış, sporu sadece tribünlerde ve televizyonda izlemiş insanlar istemiyoruz. Bizim değerleri sağlam, akademik başarı için sorumluluklarını gerçekleştirebilen, spordan, sanattan anlayan insan niteliği oluşturma mecburiyetimiz var. Final Okulları değerlerine bağlı, dünyayla barışık, özgüveni yüksek, geleceğin lider ülkesini her alanda gerçekleştirmeye kararlı, dürüst, vatansever, çevre bilinci taşıyan, bilgiyi yaşama aktarabilen insanlar yetiştirmeyi amaçlamıştır

SİSTEMİMİZİ DÜNYADAKİ BİRİKİMLER ÜZERİNE KURUYORUZ

Özel okullar eğitim sistemine kazandırdıkları yeniliklerle de farklılaşıyorlar. Bu çerçevede Final Okulları uyguladığı metodlarla Türk eğitim sistemine hangi yenilikleri kazandırdı? Programlarınızı geliştirirken yaptığınız işbirlikleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Dünyadaki okul sistemlerini ve fuarları ziyaret ediyoruz ve okul sistemlerini düzenlerken bu birikimlerden yararlanıyoruz. Hem teknoloji hem içerik anlamında dünyadaki gelişmeleri, Türkiye’nin şartlarını da göz önüne alarak uygulamaktayız. Dijital platformu sadece bir gösteri malzemesi olmaktan çıkarıp, eğitim – öğretimi kolaylaştıran bir destek haline getirmeliyiz. Bu anlamda düzenlenmiş filmleri, animasyonları 3 boyutlu olarak öğrencilere aktarmalıyız.

FİNAL MEZUNLARI ABD’DEN DE DİPLOMA ALACAK

Önümüzdeki eğitim-öğretim yılı için gündeminizde hangi yenilikler var?

Final Okulları gerçek bir dünya okulu olma yolunda hızla ilerliyor. Öğrencilerimiz gelecek yıldan itibaren uygulanacak Final International School sistemiyle sadece Türkiye’de değil, tüm dünyadaki öğrencilerle yarışabilecek düzeyde akademik bilgiye ulaşacak. Bu sistem ile öğrencilerimiz hem Türk sistemi tarafından Final Okullarınca hem de St. Paul Preparotary School’daki NISS uzmanları tarafından akademik ve sosyal gelişimleri adım adım takip ediliyor olacak. Okulumuza başlayan her öğrencimiz aynı zamanda Amerika’nın Minessota Eyaletindeki St. Paul Preparotary School’a hiçbir ek ücret ödemeden kayıt yaptırmış olacak ve eğitim süresince Amerika’daki okulumuzda da kayıtlı olacak. Kısaca, eğitimimizde öğrencilerimize açtığımız bu olanağın yaratacağı fırsatları özetlemem gerekirse:

- Tüm öğrencilerimiz Final International School System’i başarı ile tamamladıklarında hem Türk diplomasına hem de uluslararası geçerliliği olan Amerikan diplomasına sahip olacak.

- Mezunlarımız, alacakları uluslararası geçerliliği olan çift diploma sayesinde, dünyanın ileri gelen üniversiteleri ile Amerika’nın ilk 100 üniversitesine direkt ya da kolay kayıt yaptırabilme imkanı kazanacak.

- Öğrencilerimiz IB (Internatıonal Baccalaureate) ve AP (Advanced Placement) düzeyinde eğitim fırsatı yakalayacak. IB programını başarı ile bitirenlere, ülkemizde henüz denkliği olmayan diplomalar verilmektedir. AP kuru alarak başarılı olmuş öğrencilerimiz başta Amerika olmak üzere tüm dünya üniversitelerinden kolay kabul alabileceklerdir.

- Yaşayan bir İngilizceyi, doğal ortamda öğrenme rahatlığını yaşayacaklar.

- Uluslararası sınavlar olan TOEFL, SAT vb sınavlara ekstra hazırlık yapmak isterlerse “online hazırlık dersleri” alabilecekler. Öğrencilerimiz Türkiye’de ya da dünyada herhangi bir üniversiteyi kazandıklarında karşılarına çıkacak ve ailelerine büyük maliyetler getirecek “Hazırlık Sınıfı” problemini hiç yaşamayacaklar.

- NISS sistemine bağlı uluslararası zincir okullardan herhangi birinde Amerika, Fransa, Güney Kore, Çin vb partner okullarımızdan birinde yarım ya da tam dönem okuyabilme fırsatına sahip olacaklar.

- Dünya Okuluna dönüşen Final Okulları’nda, farklı kültürlerle birarada olmanın avantajı ile kültürel okur yazarlıklarını ilerletme fırsatı bulacaklardır.

- Uluslararası proje ve yarışmalara birlikte katılma ve organize etme şansı yakalayacağız hatta ilerde yapılacak olimpiyatlara öğrencilerimiz sürekli davet edilecektir.

- Uluslararası kültür ve lider kimliğine sahip lider karakterli gençlerimiz kendini gerçekleştirme olanağı bulacaktır.

- Öğrencilerimiz Amerikalı öğretmenlerin de desteği ile daha ileri düzeyde kariyer danışmanlığı desteği alınacaktır.

- Okullarımızda “İki Müfredat Tek Sistem” ve programını uygulanacak.

Okulunuza öğrenci kabul süreciniz nasıl işliyor? Burs imkanlarınız ve kriterlerinizden bahsedebilir misiniz?

Anasınıfı ve 1. sınıf için yaşa bağlı gelişim testleri ile tanıma çalışmaları yaparken, diğer sınıflar için hem SBS puanlarına göre hem de kendi okullarımızın öğrenci alım sınavı olan Düzey Belirleme Sınavı (DBS) ile öğrenci alıyoruz. Öğrenciler her yıl yaptığımız DBS’ye girerek burslarını artırabilirler. Her yıl Nisan ayında gerçekleştirdiğimiz bu sınavlar öğrencilerimize ailelerine destek olma olanağı sağlıyor.

Eğitim sisteminde projelerin önemi nedir? Yürüttüğünüz ulusal ve uluslararası projeler ve katkıları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bu yıl EYP (Avrupa Gençlik Parlementosu)’de bir öğrencimiz Türkiye Temsilcisi seçildi. Bu beni en çok mutlu eden başarılardan biridir. Çünkü sadece yabancı dil düzeyi değil ölçülen, entelektüel düzey de aslında çok önemli bu organizasyonlarda.

- Matematik alanında dünya çapında bir yarışmada World Mat Day’de başarılı sonuçlarımız var.

- I-Tec gibi ülkemiz için çok önemli olan yarışmada birinciyiz.

- Final okulları olarak katıldığımız Comenius projeleri ile Avrupa da uygulanan eğitim programlarıyla okulumuz programlarını karşılaştırma fırsatı yakalıyoruz. Bu proje sonunda güçlü yönlerimiz olarak, Fen bilimleri derslerindeki laboratuar kullanımı, yabancı dil eğitiminde, sözel ve sayısal derslerde kullanılan proje bazlı eğitimlerimizin Avrupa standartlarını yakaladığını gördük. Kendi sistemimizi katılımcı ülkelere (Almanya, Slovenya, Romanya, İspanya ve Norveç) tanıtma fırsatı yakaladık.

- Okullarımızda uyguladığımız "Öğrenen Organizasyon" çalışmaları öğrencilerimize bireysel yaşamın ön plana çıktığı günümüzde; takım halinde çalışma ruhunu, duygu kontrolünü, sevgi ve paylaşımın değerli olduğunu, öğrenmenin yanı sıra sorgulama, liderlik, verilerle konuşma ve sorunları analiz ederek başarıya giden yolu keşfetmeyi öğretiyoruz.

Öğrenen organizasyon araçlarını kullanan öğretmenlerimiz neden analizi sonucu öğrenci gözüyle eğitimi görme ve irdelemeyi, buradan elde ettiği verilerle yeni öğretim modelleri geliştirerek öğrenmeyi kalıcı ve eğlenceli hale getiriyorlar.

- Almanya’daki  kardeş okulumuzla uyguladığımız Kardeş okul projesinde ise farklı kültürleri yerinde tanıma ve ülkemizi tanıtma adına sosyal sorumluluk projesi yürütüyoruz.

- Ülkemiz ve Dünya genelinde yapılan proje yarışmalarda da başarılar elde etmekteyiz.

ÖZEL OKUL SEKTÖRÜ NASIL GELİŞİR?

Türkiye’de özel okulculuğun gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu alanda yaşanılan sıkıntılar ve çözüm önerileriniz nelerdir?

Türkiye’de okullaşma oranları dünya ülkeleri ile karşılaştırıldığında çok geri bir düzeydedir. %3’ü geçmeyen okullaşma oranının en kısa sürede %20’lerin üzerine çıkması gerekir. Bu da özel sektörün eğitim işine daha güçlü girmesi ve devletin bu anlamda özel okullarda hizmet alan öğrencilerin velilerine ekonomik destek sağlaması biçiminde ortaya çıkar. Kalite olarak çok ileri olan özel okulların devlet okulları yanında çok az sayıda kalması eğitim kalitesini de geriletir. Özel okulların vergi, KDV muafiyeti, istihdamın oluşturduğu yükün azaltılması, arsa tahsisi, kredi kolaylıkları gibi birtakım teşvik edici unsurların da hayata geçirilmesi gerekir. Şu anda da bu anlamdaki çalışmalar yapılmaktadır. Bakanlığımızın bu doğrultudaki çalışmalarını bekliyoruz ve destekliyoruz.

ÖĞRETMENİN 3 TEMEL NİTELİĞİ

Final Okulları olarak kadronuzu oluştururken hangi kriterlere öncelik veriyorsunuz? Öğretmenlerinizin gelişimine nasıl katkı sağlıyorsunuz?

Eğitimin temeli, nitelikli öğretmendir. Biz öğretmenin üç temel niteliğini önemsiyoruz:

-Akademik Birikimi: Öğretmenin alanını, dersini iyi bilmesi gerekir.

- Pedegojik Donanım: Sadece alanının bilgisine sahip olmak yetmez, dersini öğrencilere sevdirerek kavratması da gerekir. Sınıf yönetimi, yönlendirici yaklaşımı, sınıfta sevgi ve güven ortamı oluşturması, öğrencilerin güçlü yanlarını görüp desteklemesi pedegojik donanımın bir parçasıdır.

- Kişilik: Öğretmen kişiliği ile örnek oluşturması, güvenilir ve rol model oluşturacak yaklaşımlar sergilemelidir.

Öğretmenleri bu anlamda hem dikkatli seçiyoruz hem de hizmet içi eğitim seminerleri ile gelişimlerini destekliyoruz.

Yabancı bir dili; dinleme, okuma, yazma ve konuşma etkinlikleri bizim programımızda gramerin önündedir. Biz yaşayan bir yabancı dil eğitimi veriyoruz. Ancak öğrencilerimizin ulusal ve uluslararası düzeyde sınavlarda başarılı olmalarını sağlayacak gramer bilgilerini de kazandırmaya çalışıyoruz.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.